Elnökségi tagok beszámolói

Schlezák Melinda elnökségi tag 2021. évi beszámolója

2021 – egy páratlan olimpiai év
Mint rohamosan változó világunk minden területén, így a díjugrató sport résztvevőire is igaz, hogy a szinten tartáshoz fejleszteni, fejlődni kell. A versenybírói területen a már megismert elektronikus vizsgáztatás az előző évben is folytatódott és ismét több alkalom közül választva vehettek részt versenybíróink a továbbképzésen. Újra voltak magyar képviselők a Fugli Károly által tartott nemzetközi tanfolyamon és sikeres vizsgájuknak köszönhetően tovább bővült a magyar nemzetközi díjugrató versenybírók köre. 2021-ben ismét rengeteg tapasztalattal gazdagodhattunk. Az állandó változás és az eseményekre való gyors reagálás jellemzik korszakunkat. Sok rendezvény világszerte bizonytalanná vált, az olimpia 2020 helyett tavaly került megrendezésre. Mi, a díjugrató társadalom részesei szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen újabb és újabb élményeket szerezhettünk. Vannak ezek között jól megérdemelt örömteli pillanatok és fejleszthető területek is.
A vártnál is elégedettebben nézhetünk a számokra. A 150 Magyarországon megrendezett díjugrató versenyen közel 54 ezer startot indított el a zsűri az elmúlt évben. Az összesen 97 liszenszet váltott magyar díjugrató versenybíró közül Abay Pál, Pataki-Csete Dorottya és Bölecz Virág Ráhel bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű nemzeti versenyeket.

Köszönet illeti a lovas rendezvények minden résztvevőjét, hogy ilyen örömteli évet zárhattunk és bizakodva kezdhetünk meg egy reményekkel teli Új Évet, hogy ismét közelebb kerüljünk rövid és hosszabb távú céljainkhoz.

 

Schlezák Melinda

Karádi László elnökségi tag 2021. évi beszámolója

Ötödik alkalommal fogalmazok meg néhány gondolatot az adott versenyévad elmúltával. De, most ahelyett, hogy én is mindenféle statisztikai adattal magyaráznám az előző év sikereit, inkább írnék az elmúlt 5 év tapasztalatairól.

Talán nem titok, hogy teljesen új pályára léptem, amikor elvállaltam a jelölést a szakbizottság tagságára. Az sem titok, hogy mindig is volt bennem szándék a díjugrató sport fejlesztésére, így a pályaépítői feladatok mellett, lehetőségem nyílt foglalkozni a továbbképzések szakmai teendőivel, illetve a szabályok újra értelmezésével, módosításával, átalakításával, ha az szükségesnek tűnt.

A pályaépítés:

– ami egyértelműen kitűnt az évek alatt, az az, hogy nincs igazán érdeklődés a pályaépítői szakma iránt. Akik jelentkeztek, szinte mindannyian azért jöttek el, évről – évre, hogy megfelelő szintet érjenek el a szabadidős versenyek építéséhez…természetesen tisztelet a kivételnek. A már magasabb szinttel rendelkező pályaépítők – akik szintén jóval kevesebben vannak, mint amennyi igényt támaszt a mérhetetlen mennyiségű verseny – nem igazán akarnak tovább lépni, pedig a lehetőség mindenki számára nyitott, hiszen a FEI által irányított továbbképzések, vizsgák, kiváló lehetőséget nyújtanak a tanuláshoz, fejlődéshez…természetesen itt is tisztelet a kivételnek. Azt a gondolatot, hogy az ország legfontosabb kiemelt versenyeit, csak is nemzetközi minősítéssel rendelkező pályaépítő építhesse, továbbra is fenntartom. Ezek mellett a hazai rendezésű nemzetközi versenyek is bizonyították, hogy szakembereink magas szintű munkájukkal minden igényt ki tudnak szolgálni.

A szabályok:

– a szabályok módosítása mindig kényes dolog. Az újítás, változás sokszor csak idővel mutatja meg pozitív vagy negatív hatását minden sportban, de szerintem a díjugratásban ez különösen igaz. A mai felgyorsult és türelmetlen világban pedig az idő a legkevesebb. A hazai díjugrató szabályzat változása igazodik az aktuális nemzetközi szabályzathoz, valamint az előző év tapasztalatai, igényei alapján módosulhat. Változhatnak elbírálások, magasságok, pénzdíjak vagy éppen születhetnek akár új, hiánypótló versenyszámok, mint a REV felkészítő versenyek, amelyek népszerűsége gyorsan elérte a tervezett célt. Természetesen a változtatásokat mindig a jobbítás szándéka vezérli és alapos munka előzi meg.

Végül egy pár gondolat. Az, hogy a díjugratás merre tart, talán nem kérdés senkinek. Az intézmény fejlesztések, a sportágba invesztált anyagi támogatás jelentősen megerősítette a legmagasabb célok kitűzését. A versenyek népszerűsége egyértelmű, bár jól érezhető, hogy a kiemelt helyszínek szinte teljesen lefedik az igényeket, így a régiós helyszínek csak a szabadidős versenyszámokkal együtt tudnak tervezni. Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelkedően magas volt a részvételi arány a tenyészverseny minden kategóriájában, ami biztató a jövőre nézve. A nemzetközi eredmények továbbra is mutatják, hogy a hazai versenyrendszer, szakmai munka jó úton jár. Nyilván továbbra is kiemelkedő akaratra, türelemre és hozzáértésre lesz szükség, de úgy gondolom, hogy az esély, most adott egy remek folytatáshoz.

Karádi László

Schlezák Melinda elnökségi tag 2020. évi beszámolója

2020, az alkalmazkodás éve

Az elmúlt év a kiszámíthatatlanság éve volt, a jól megszokott kényelmes körülményeket felváltotta a mindenhez való alkalmazkodás, és ennek a gyors reagálásnak és rugalmasságnak köszönhetően imádott magyar díjugratósportunk tovább működhetett. A zártkapus versenyekre vonatkozó szabályok betartása és betartatása lehet eleinte extra feladatokkal járt, viszont az év végére már mindannyiunknak szinte magától értetődőnek tűnt. A változások mellett tovább nehezítette életünket, hogy az év során elvesztettünk néhány kiváló szakembert. Szerencsések lehetünk, akik Bács Bélától tanulhattunk a bírói továbbképzéseken és a zsűritoronyban.

A 2020-as esztendőben az összesen 95 liszenszet váltott magyar díjugrató versenybíró közül Abay Pál és Bölecz Virág Ráhel bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű nemzeti versenyeket. A mindenki számára ismert különleges körülményekhez képest meglepő talán, hogy csupán 5,5%-kal esett vissza a startok száma a tavalyi évben az azt megelőző időszakhoz képest, a 42 817 csengőszó legnagyobb része a kiemelt versenyhelyszíneken megrendezett országos versenyeken volt hallható.

Sajnos nemzetközi megjelenésünk, ahogyan a lovasaink által, úgy szakembereink részéről is megcsappant kissé a pandémiás időszakoknak köszönhetően. Az elmúlt évben közel felére csökkent a nemzetközi díjugrató versenyek száma, ami az előzetes tervek szerint 2021-ben visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Az FEI naptárban 7 nemzetközi díjugrató verseny szerepel Magyarország térképén ’21-re.

Az országos versenyekre kiterjesztett steward rendszert sikeresen alkalmaztuk és az elkövetkezendő évben már a regionális versenyeken is használni tervezzük. Manapság a profi sportszakemberekkel szemben támasztott elvárás egyre szélesebb körű tudás birtoklását is jelenti. A modern világban a lovasok a lovaglás mellett a versenykiírásból és versenyszabályzatból is felkészülten érkeznek a versenyre. Így a hivatalos személyek mellett a lovasok és edzők szabályismereti tudásának – mint például a gyakran változó lábvédőkre vonatkozó szabályok – állandó frissítése sem elhanyagolható. Erre nekik a számukra is nyitott szakember továbbképzések is kiváló alkalmat biztosítanak.

A versenybírói továbbképzés keretében tavaly újra lehetősége nyílt minden bírónak a vizsgázásra. Ezúttal nem papír alapon, hanem elektronikus úton tölthették ki a tesztlapokat. Bizakodó hír, hogy fiatal bíróink közül többen is kiváló eredménnyel teljesítettek. Mindeközben nemzetközi szinten lévő versenybíróink is sikeres szintfelmérő vizsgát tettek. Továbbképzéseinket és vizsgáinkat a világhelyzethez igazodva kissé megváltozott körülmények mellett, de továbbra is tervezzük megtartani, hogy ez által szakembereink a versenyrendezőknek, lovaknak és lovasoknak a jövőben is segítségükre lehessenek a korrekt és minőségi versenyek biztosítása érdekében.

Schlezák Melinda

 

Karádi László elnökségi tag 2020. évi beszámolója

Beszámoló 2020

 

Tisztelt Mindenki, aki elolvassa !

 

Nem óhajtók azzal külön foglalkozni, hogy az elmúlt szezon milyen nehézségekkel telt el. A járványhelyzet miatt mindenki érintetté vált az egész világon, és ez nem kerülte el a sportágakat sem. Így, megdöbbentő volt számomra az a töretlen aktivitás és lelkesedés, ami a hazai díjugrató versenyeket jellemezte. Óriás vastaps Mindekinek, aki valamilyen formában részese volt ennek.

 

Nyilván a számok szerényebbek lesznek a statisztikákban mint máskor, de a versenyek minősége, hazai és nemzetközi viszonylatban is, kiemelkedő sportértéket biztosított a résztvevők számára. A versenyhelyszínek, rendezvényeikkel, továbbra is meghatározó alapot teremtettek minden kategória felkészüléséhez. A kiemelt díjazású Grand Prix versenyek újra bizonyították, hogy szükséges a számolhatatlanul sok országos minősítő verseny mellett, a nemzetközi követelményekhez közelítő versenylehetőséget biztosítani a fiatal lovaktól kezdve mindenkinek. A csonka szezon ellenére minden bajnokság, döntő helyet kapott a szoros versenynaptárban.

A jövő még bizonytalan, de folytatódik a fedett pályás szezon, és a szakmai továbbképzésekkel elkezdődik a következő év.

 

Karádi László

 

Schezák Melinda elnökségi tag éves beszámolója

A 2019-es esztendőben az összesen 90 liszenszet váltott díjugrató versenybíró közül az elmúlt
évekhez hasonlóan Abay Pál bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű versenyeket a versenybírói
toronyból.
Idén közel kétezerrel többször adhattak csengőjelzést a startra versenybíróink, mint az azt megelőző
évben. A 45 ezer díjugrató startból több mint 3 ezer hazai rendezésű nemzetközi versenyen történt.
A magyarországi CSI versenyek indulószámainak növekedése mellett a főként utánpótlásból álló
felkészítő versenyszámok nevezései is gyarapodtak. A különböző típusú versenyek és versenyszámok

népszerűsége megköveteli a versenybíróktól a teljeskörű szakmai tudást, amelyet szükséges a
gyakorlatban történő használat során is folyamatosan frissen tartani.
A szabálymódosításoknak is köszönhető, hogy a legutóbbi két versenybírói továbbképzésen
ismételten teret kapott a steward témakör. A felszerelések szabályosságának ellenőrzése jelentős
feladatot ad a melegítőpályán tevékenykedő kollégáknak. A nemzeti bajnokságokon és a kiemelt
versenyeken a zsűritoronyban figyelő versenybírók mellett egy két főből álló steward csapat segített
igazságos versenyeket rendezni a szabályok betartatása és a lójóléti tényezők szem előtt tartása által.
A versenypályán kívüli feladatok speciális jellege és összetettsége miatt a képzett stewardok
alkalmazása az országos versenyeken is szükségesnek bizonyul. A hivatalos személyek mellett
azonban nem elhanyagolható a lovasok és edzők szabályismereti tudásának állandó frissítése, és
éppen ezért is vesszük örömmel részvételüket a bírói továbbképzéseken. Ezáltal alkalom nyílik egy
szélesebb körű megbeszélésre, egyeztetésre.
Nemzetközi színtéren lovasaink mellett a hazai hivatalos személyek (versenybírók, stewardok,
pályaépítők és állatorvosok) is folyamatosan jelen vannak. Az elmúlt évben három versenybírónk is
szintet tudott lépni, így ők a sikeres vizsgát követően Level 2-esként erősítik az egyre népszerűbb
Magyarországon rendezett nemzetközi versenyeket. Nemzeti szinten is töretlen a lelkesedés, a
legutóbbi vizsgán 21 jelölt kapta meg a jóváhagyást a feljebb lépéshez.
A magyar díjugrató sport töretlen fejlődésének fontos részét képezi a hazai szakember gárda
hozzáadott értéke is. A többi nélkülözhetetlen szegmens mellett a hivatalos személyek odaadó
munkájára is számít – és számíthat – a díjugrató társadalom. Minőségi és korrekt versenyeket megélni
közös célunk.

Budapest, 2019. december 31.
Schlezák Melinda

 

Szebényi Dániel 2019 beszámoló

A szakbizottságban engem érintő témakörök közül egyértelműen a fiatal lovak bírálata, illetve
versenyrendszerük időnkénti “igazítása” jelenti a legkomolyabb kihívást. A korosztályos lovak
egész évi teljesítményének és a “szakági menedzselésnek” végső próbája a Tenyészverseny
illetve a fiatal lovak világbajnoksága.
A kecskeméti helyszín jó választásnak bizonyult. Kitűnő körülmények között zajlott a fiatal lovak
versenye. A Tenyészverseny pénzdíja 2019-ben jelentősen emelkedett.
Emelkedett a 4 éves kategória létszáma is, ami különösen örömteli, hiszen néhány évvel
ezelőtt, a kategória bevezetésekor még alig volt induló. A magyar fiatal ló versenyrendszer
helyes irányát jelzi, hogy a karrierjüket itt megkezdő lovak, a nemzetközi korosztályos
versenyeken is jól teljesítenek, illetve most már jónéhány olyan lovat ismerünk, amely e
rendszerben kezdett versenyezni és ért fel nemzetközi nagydíj szintig.
A fiatal lovak vb-jén idén is volt döntősünk, emellett pedig a többi ló is kiegyenlített, jó pályákat
ugrott. Sajnos a rendezők évről-évre változtatják a részvételi feltételeket, ami az ő
szempontjukból érthető, mert rengeteg a nevező, számunkra viszont mindig izgalmakat okoz,
hiszen szeretnénk, ha minél több magyarországi ló indulhatna Lanakenben.
Bár éveken át szerveztünk továbbképzéseket stílusbíróknak és bemondóknak, úgy tűnt, hogy
ezt különösebb eredmény nélkül tettük. Ám mostanra több olyan szakemberrel bővült a
stílusbírói és bemondói stáb, akik az elmúlt évben kitűnő munkát végeztek.
A szokásoknak megfeleően 2019-ben is többszáz órányi lovasközvetítést láthattak az Eurosport
nézői, remélhetőleg sok laikus a díjugratást még csak távolról kedvelő érdeklődőhöz is sikerült
eljuttatni e szép sport különleges hangulatát.