Sári Viktor a legrangosabb lovas kitüntetést, a Gróf Széchenyi István Emlékérmet vehette át

Hírek

Sári Viktor

A díjazott 1969-ben kezdett lovagolni a budapesti Honvédban dr. Kollár Kornél mesteredző irányítása alatt 1988-ig. Számtalan területi, országos díjugrató bajnokság győztese, helyezettje egyéniben és csapatban. Fiatal lovas magyar bajnok volt, majd a felnőtt bajnokságban egyéni negyedik, csapatbajnok. Pozsonyban lovagolt Nemzetek Díját a felnőtt válogatott csapat tagjaként.

Hódmezővásárhelyen főiskolai diplomát szerzett, majd Kaposváron lótenyésztő szakmérnökként végzett.

1989-92-ig Németországban dolgozott belovaglóként. 1993-tól 2016-ig az Állatorvostudományi Egyetem Tangazdaságának a lótenyésztési ágazatvezetője Üllő Dóra-majorban.

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének megalakulása után az Egyesület elnökségi tagjaként részt vett a szakmai munka irányításában, a kancavizsgák megszervezése, lebonyolítása, a külföldi szakemberek bevonása a díjazott áldozatos munkájának eredményeként a mai napig példaértékű.

Elsők között szervezte meg hazánkban a jelenkorban népszerű lóárveréseket, ahol különös odafigyeléssel dolgozott a lovak felkészítésén és bemutatásán.

Hosszú éveken keresztül részt vett a magyar tenyésztésű lovak kiválogatásában a Fiatal Lovak Világbajnokságára és csapatvezetőként is képviselte az országot.

Évekig az ország egyik legeredményesebb lovasklubját, a nyíregyházi Timpexet is segítette.

Jelenleg a legnagyobb hazai lóembrió előállító és értékesítő E. Sporthorses szakmai irányításában is tevékenykedik.

1986 óta tréner, ma már 3. szintű edzőként segíti a fiatalokat. Több generáció versenyzői pályafutását egyengette évtizedek alatt a díjugratásban. Legjobb tanítványai, akiknek pályafutásában aktív szerepet töltött be: Sándor Balázs, Szabó Gábor, Fábiáncsics Gábor, Csuka Balázs, jelenleg Kámán Nóra, Fésűs Gréta, dr. Tuska Pál, Szőllősi Hajnal.

Kedvenc lovai Ihaj Csuhaj, Mihaszna, Imrus és Inez.

Nyugdíjasként edzői és tenyésztői feladatait nem csökkentette, célja, hogy még sokat tesz hozzá a magyar díjugrató sporthoz és lótenyésztéshez.

Fotó: Hajdu Krisztina

Forrás: RiderLine

Last modified: 2024-05-22