A Magyar Lovassport Szövetség 2023-as díjazottjai-Lovas családok díja: a Szladek család

Hírek

A Szladek család generációk óta a foglalkozik lovakkal és tevékenykedik a lovassportok világában.

A család lovakkal kapcsolatos múltja az 1920-as évekig vezethető vissza. Szladek Oszkár debreceni lókereskedőként volt ismert a Cívis városban, fia id. Szladek Róbert az 1950-es évektől versenyzett díjugratóként, majd az Állami Gazdaság edzőjeként számtalan fiatalt tanított meg lovagolni, többek között fiát is.

Szladek Róbert versenyzőként kezdte pályafutását és mindhárom olimpiai szakágban eredményesen versenyzett. Díjugratásban és lovastusában a Magyar Bajnokság résztvevője, ifjúsági lovasként bronzérmes a fináléban. Díjlovaglásban szintén eljutott a nagydíjas szintű megmérettetésekig. Versenybíróként és pályaépítőként évtizedek óta szerves része a hazai lovaséletnek. A Magyar Lovassport Szövetség felügyelőbizottságának is tagja volt korábban.

Tanítványai közül többen Tanintézeti és a Magyar Bajnokság győztesei és helyezettjei, Európa-bajnokság résztvevői.

13 éven keresztül a Debreceni Lovasakadémia igazgatója, majd hét éven keresztül a hortobágyi Mátai Ménes vezetője, ahol több kiemelkedő lovas rendezvény szervezése és lebonyolítása is fűződik a nevéhez. Ménesvezetői munkásságának, a tenyésztésszervezésében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként a földművelésügyi miniszter 2017-ben Konkoly Thege Sándor Díjban részesítette. Több mint tíz éve a Hajdú-Bihar vármegyei Lovas Szövetség elnöke.

Felesége Szladekné Papp Éva, akivel a Hortobágyi Lovasnapokon ismerkedett meg, díjugrató versenybíróként csatlakozott a lovas világ körforgásába. Három gyermekük mindegyike a díjugrató sportban találta meg hivatását.

Szonja és Máté aktív résztvevője a hazai és nemzetközi versenyeknek. Máté édesapjához hasonlóan szintén bronzérmes az ifjúsági Magyar Bajnokságban, fedettpályás döntő győztes, éveken át a korosztályos válogatott oszlopos tagja. A Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát Díjugrató Szakedzői Szakon. Szonja tanulmányai mellett versenyzik. Amatőr kategóriában helyezett a Fedettpályás Döntőn, illetve a Platthy József Régió bajnoka.

Péter a versenypályákat már nagyon fiatalon a zsűritoronyra cserélte. Nemzetközi szintű versenybíró, a hazai lovasversenyek egyik legismertebb kommentátora. Lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök. Természetesen feleségét, Szalontai Virágot is a lovaknak köszönhetően ismerte meg. Virág a magyar western lovaglás egyik legismertebb alakja, Szalontai Zoltán lánya. Sheriff, ahogy a legtöbben ismerik, magyar és Európa-bajnok cutting lovas, a Western Szakág egykori elnöke. Virág pályafutását a Western Szakágban kezdte, édesapjához hasonlóan magyar bajnok, Európai-bajnoki résztvevő. Díjugratásban is kipróbálta magát, amatőr szinten versenyzett. Nemzetközi díjugrató steward és versenybíró.

Péter és Virág házasságának köszönhetően újabb generációval bővült a Szladek család. Gyermekeik, Hanna és Áron. Nagyobbik gyermekük, Hanna másfél éves, már most a lovak szerelmese, professzionális hintalovas.

Forrás: RiderLine

Fotó: Hajdu Krisztina

Last modified: 2024-05-21