Jön az év legrangosabb nemzeti díjugrató versenye a FIAT országos bajnokság

Hírek

Csütörtöktől vasárnapig a budapesti Nemzeti Lovardában rendezik a 2023. év díjugrató Országos Bajnokságát. A felnőtt kategóriában a csütörtöki 140 cm-es vadászugratás után péntek délután két 145 cm-es pályát teljesítenek a lovasoknak, amely után a legjobb csapatok dobogóra állhatnak. Az elő- és középdöntő után a legjobb húsz páros kerül a vasárnap délutáni kétfordulós fináléba, ahol Karádi László nemzetközi pályaépítő már 150-155 cm -es pályát fog építeni. Vasárnap délután eldől, hogy ki ül be a bajnoknak járó FIAT 500 1.0 BSG Dolcevita személygépkocsiba.

Több favoritja van a versenynek az előző két év egyéni bajnoka, Czékus Zoltán, most is Ricolával azért száll nyeregbe, hogy Bábolna és Szilvásvárad után sorozatban harmadszor is magyar bajnok lehessen. A kisteleki lovasnak nem lesz könnyű dolga, hiszen számtalan komoly ellenfele lesz. A startlistán a kétszeres magyar bajnok, ifj. Szabó Gábor, aki 2018-ban öt pályán át nulla hibaponttal Timpex Bölcsésszel lett aranyérmes, 2017 magyar bajnoka a baracskai Krucsó Szabolcs két lóval is a nyeregbe száll és indul az egyetlen női bajnokunk, Vándor Zsófia is, a jó formában lévő, Szentirmai Péter és Hugyecz Mariann új lovával. Startlistán a fiatal trónkövetelő generáció, Dömse Tamás, Kovács Roland, Mráz Tamás, dr. Lázár Zoltán is az aranyért lovagol. A Fiat Országos Bajnokságon várhatóan szerepet fog játszani a Szuhai család, hiszen a címvédő diósgyőri csapatot négy Szuhai fogja képviselni, akik a csapatbajnokság nagy esélyesei. Az egyéni versenyben is bármelyik Szuhai képes lehet az aranyra, hiszen Gyula és fia, ifj. Gyula, a korengedménnyel starthoz állni, Rodrigo és a felnőtt Európa-bajnokság legjobbja, Szuhai Péter is kiválóan szoktak a bajnokságokban szerepelni.

A díjugratók Országos Bajnokságát 1924 óta rendezik meg, az első bajnoki címet Binder Ottó szerezte meg. A legtöbb egyéni aranyérmet olimpiai érmesünk, Platthy József és a ’60-80-as évek sztárja Ákos Ajtony nyerte. A rendszerváltás utáni időszak legjobbja pedig jelenlegi felnőtt szövetségi kapitányunk, az öt egyéni bajnoki címet szerző, Horváth Balázs.

A felnőtt kategória mellett a legnépesebb mezőny az amatőröknél áll össze, megrendezik a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas egyéni és csapatbajnokságokat és ebben az évben először a Nemzetközi Lovas Szövetség rendszeréhez igazodva a veterán országos bajnokság is kiírásra került.

A Fiat Országos Bajnokság összdíjazása a személygépkocsi mellett 4.470.000 Forint.

Az élő eredményeket a RiderLine applikáción, online közvetítés a RiderLine Facebook oldalán lehet követni.

Last modified: 2023-09-20