Hercegfalvi Tibor olimpikon, lovastanár, lovasedző tartott kurzust Békéscsabán április 14-15-én.

Hírek

Az első napi programon 40 érdeklődő vett részt, közöttük edzők, lovasok, régi ismerősök, családtagok.

A program első részében megismerhettük a mezőhegyesi születésű Hercegfalvi Tibor életútját, sikereit. Hosszú volt az út a két olimpiáig, de jó lovakkal sikerült 1992-ben és 1996-ban is kijutni military lovasként Barcelonába illetve Atlantába. Mindkettőn Lump, a mezőkovácsházi ló volt a társa.

1966-ban, 12 évesen állt először rajthoz, és 2009-ben fejezte be a versenyzést. A lovakkal való kapcsolata máig nagyon szoros. Lovat tenyészt, lovasokat oktat, legújabban telivérekkel is foglalkozik, lovasai a Nemzeti Vágtán is indultak a nemzetközi futamban.

Fotók segítségével megismerhettük a sportpályafutása sikeres állomásait, eredményes lovait. Gazdag életútját humorral fűszerezve, néha elérzékenyülve, szemléletesen és magával ragadóan mutatta be.

A program második felében a hallgatóság megismerhette az általa kidolgozott edzés módszert, az A Cavalettit. Lépésről lépésre, magyarázattal kiegészítve, képekkel, videóval illusztrálva beszélt a módszer lényegéről, jótékony hatásáról. Arról, hogy ez egy sokoldalú új edzés lehetőség egy jobb kapcsolat kialakításához a ló és lovas között. A különböző figurákat (pillangó, tükör, legyező, fésű, quattro, stb) szemléletesen mutatta be.

Második napon közel 70 fő látogatott ki a lovaspályára. Az érdeklődők között a korábbi pályatársak, barátok, rokonok, érdeklődő szülők, ismerősök mellett 11 edző is résztvett a programon, hiszen nekik edző továbbképzésként is meghirdettük a kurzust.

Három csoportban 12 lovas vállalkozott az A Cavaletti módszer gyakorlati kipróbálására. Hercegfalvi Tibor a csoportokban szereplő lovasok képzettségi szintjének megfelelő alakzatokon (Zorró, tükör, legyező) gyakoroltatta a cavaletti idomító feladatait. Három jármódban kérte a feladatok végrehajtását. Minden mozdulatnál magyarázott, segített a hibák kijavításánál, addig nem engedte el a lovast a pályáról, míg azt nem tapasztalta, hogy a ló és lovasa érzi a feladatot és ,,jókedvűen” hagyja el a pályát.

A különleges, az A betűt formázó alakzatokon a korlát mellől könnyen megoldható feladatnak tűnt az áthaladás a rudakon. A lovasok viszont úgy jöttek le a pályáról, hogy nem is volt könnyű és igencsak elfáradtak. Egyöntetű véleményként fogalmazták meg, hogy jól érezték magukat, tanultak a gyakorlatokból és a hallottakból.

 

Két nap után Hercegfalvi Tibor így nyilatkozott: örömmel jöttem haza, nagyon örülök a nagy érdeklődésnek! A lovasokkal kapcsolatban tetszett, hogy mindenki komolyan vette a feladatot és értette a végrehajtás módját. Ügyesek voltak, a lovak is koruknak megfelelő képzettséggel rendelkeztek. Jó volt találkozni régi pályatársakkal, barátokkal is!

 

A Pegazus Lovasiskola kitűnő körülményeket biztosított a programhoz.

 

Szervezőként jól eső érzés volt látni a mosolygó lovasokat és hallani a pozitív véleményüket!

Szabó Zsuzsa

 

Last modified: 2023-04-18