Halason folytatódott az éves díjugrató továbbképzés

Hírek

Országos díjugrató bíró továbbképzést tartottak február 21-én, Kiskunhalason a Hirling József Lovaspark rendezvényházában. A szabályok többsége változatlan és helytálló, de mindig akad újdonság.  A szintfelméréssel egybekötött halasi oktatáson az érvényben lévő díjugrató szabályzatot, a nemzetközi szabályváltozásokat ismertették a résztvevőkkel.

A keddi továbbképzésen a versenybírók csoportjának Schlezák Melinda és Juhász Tibor nemzetközi minősítésű versenybírók tartották a szakmai fórumot a Hirling Lovaspark pályaépületének felső szintjén.

Az épület alsó részében kialakított oktatási helyszínen a pályaépítőknek Karádi László nemzetközi minősítésű pályaépítő vezette a foglalkozásokat.

Ahogy minden sportágban, úgy a díjugratásban is folyamatosan változnak a szabályok nemzetközi szinten, amit a nemzeti szövetségek lekövetnek, és a hazai szabályokat azok figyelembevételével alkotják meg. Az egyes nemzeti szövetségek ugyanakkor saját hagyományaiknak megfelelően és a változó igények szerint évről-évre módosítanak a követendő normákon. Ezeket a szabályokat a lovasoknak ismerniük kell, a betartásukat pedig a technikai személyzet, a versenybírók ellenőrzik.

A Díjugrató Szakág által előírt éves kötelező versenybírói továbbképzésen a versenybírók, a pályaépítők, a versenyirodák munkatársai és a stewardok két alkalommal vesznek részt. A halasi az első versenybírói kurzus volt, amit két hét múlva szombaton követ a budapesti képzési forduló. A stewardok Bázár György nemzetközi steward vezetésével a következő, későbbi napokban külön képzésen vesznek részt.

A továbbképzés első, mostani fordulóján délelőtt 9 órától, délután 5 óráig tartották a foglalkozásokat. A szabályismertető előadásokon, csoportos foglalkozásokon keresztül, estetanulmányokkal tűzdelve, videó elemzések segítésével beszélték át a változásokat a résztvevőkkel. A délután során szintfelmérésre került sor, amit jegyzőkönyveztek és a második, budapesti képzési fordulóban újabb szintfelmérés következik. Az eredményeket a fővárosi összetartás után közlik az érintett versenybírókkal, pályaépítőkkel.

Kép-szöveg: Kovács Iván

 

Last modified: 2023-02-21