Negyvenkét év után Szilvásváradon kezdődik a FIAT Díjugrató Országos Bajnokság

Hírek

Egyetlen alkalommal több mint négy évtizeddel ezelőtt 1980-ban a moszkvai olimpia évében rendezték Szilvásváradon a díjugrató országos bajnokságot. A Fiat támogatásával csütörtöktől vasárnapig hat egyéni és három csapatbajnokságban rendezik a legrangosabb nemzeti díjugrató versenyt a Bükk hegység lábánál. A felnőtt kategória, amely a verseny csúcspontja a csütörtöki 140 cm-es vadászugratással kezdődik. Péntek délután a Lipicai stadionban folytatódik a középdöntő, ami a csapatverseny első fordulója, majd Magyarországon első alkalommal a nemzetközi trendet követve, péntek este 20 órától villanyfényben a második fordulót, ami után már érmeket osztanak. A legjobb húsz lovas kvalifikálódik a vasárnapi döntőre, ahol az akadályok magassága már 150-155 cm lesz. Ezúttal a mezőny nem teljes, hiszen a varsói Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja fináléjára készülő válogatottak most nem állnak starthoz, de a mezőnyben így is négy korábbi egyéni bajnok, Vándor Zsófia, Técsy Attila, ifj. Szabó Gábor és a címvédő, Czékus Zoltán. Aki egy Fiat személygépkocsival szeretne távozni,  a korábbi aranyérmeseket kell legyőznie.A trónkövetelőkből is akad jó pár, az idei Grand Prix sorozatban kiválóan teljesítő, badacsonyi Mráz Tamás, a még fiatal lovas korosztályú, Dömse Tamás és a korengedménnyel édesapjukkal kiegészülve starthoz álló teljes Szuhai família biztos mindent meg fog tenni, hogy 2022-ben a dobogó tetején a himnuszt hallgathassák.

A fiatal lovas kategóriában az Európa-bajnokságon kiválóan teljesítő, Szuhai Péter és Alasztics Aliz most nincs a startnál talán a tavalyi bronzérmes, a mostanában nagy formában lovagló, Vas-megyei Bosits Boglárka lehet a favorit, de nehéz megjósolni a vasárnapi végeredményt, ahol már az akadályok magassága 145 cm lesz.

Az ifjúsági kategóriában, ahol 14-18 év közötti fiatalok állhatnak starthoz, az Európa-bajnokságon ötödik ifj. Szuhai Gyula most a felnőttek között lovagol, Osztovits Péter pedig nem indul. A papírforma szerint a három Dél-Spanyolországban Magyarországot képviselő hölgy között dőlhet el az aranyérem sorsa, Ferencz Dalma, Csetényi Lea és Kiss Lizanna.

A gyermek kategóriában nagyon nyílt a verseny, a válogatott lovasok talán a legnagyobb esélyesek, Hermann Zsófia, Bodnár Annabell, Fábián Johanna és a címvédő, Kiss Maja az aranyra pályázik, akik nyerni akarnak őket kell legyőzzék.

Az amatőr kategória pénteken fog kezdődni, itt a legnépesebb a mezőny. A címvédő is a pályán lesz, a Pellet Hungary versenyzője, Kádár Attila de a Nemzeti Lovarda amatőr GP első két helyezett párosa talán a fő favorit, Németh Viktória és a többszörös győztes, Bohák-Debreceni Éva.

Az Országos Bajnokságok 1924 óta kezdődő történelmében először kerül megrendezésre a pónik országos bajnoksága. Az idei nemzetközi porondon eredményes Gubicza testvérek és a Prosper lovasklub lovasa, Csizmadia Csenge között fog eldőlni az érmek sorsa.

Az Országos bajnokságot élőben a Szilvásváradi Ménesgazdaság Facebook oldalán lehet nézni.

Start-és eredménylisták: https://dijugratas.hu/#/Event/Info?eventId=15965&competitionId=20

 

Last modified: 2022-08-31