Lendületben a stewardok

Hírek

Február 9-én szerdán tartották a nemzeti stewardok hazai képzését Budapesten a Nemzeti Lovarda tudásközpontjában. Még a vírus sem tudta megakadályozni a képzés sikerességét, hiszen minden jelentkező egészségesen és kíváncsian érkezett az egy napos tanfolyamra.


A kurzuson tizenkilenc, már a szakágban tevékenykedő kolléga vett részt. A délelőtti elméletet követően, ahol a nemzeti szabályváltozásokat és az elmúlt szezon tapasztalatait osztották meg egymással és a kurzust vezető munkatársukkal. Volt miről beszélni, hiszen mind a versenypályán, mind a melegítőben nagy változások történtek:

– Két legfőbb változás – aminek az ellenőrzése nagy körültekintést igényel – az a melegítő akadályokat és a zablákat érinti. A hazai versenyekben meghatározott stílus versenyen használható zablák követelményei nagy részben megváltoztak, ami kedvez a lovasoknak. Egyre többen használják a mostanában divatos puha, gumi és elasztikus kialakítású zablákat, amik az idei évtől szabályosak lesznek a stílus versenyekben is. Ezek mellett a három karikás zablák majd minden változata is bekerül a szabályzat mellékletébe, ami már megtalálható a díjugrató szakág hivatalos honlapján.

– A melegítőpályán használható ugrások és a beosztó rudak esetében is számottevő változások történtek. A szabadpályás szezon kezdetével, kigurított rúd maximum egy méterre helyezhető el az akadálytól. Ettől eltérő, de a szabályzatban engedélyezett módon (pl. 6 méterre, ami eddig nem számított beosztó rúdnak), kizárólag tréning időszakban ugrathatnak a versenyzők.
Ezen felül, bármely, 130 cm-es vagy annál magasabb akadályt minimum 2 db rúddal kell építeni az elugrási oldalon. Az alsó rúdnak mindig 130 cm alatt kell lennie. Melegítő akadály alsó rúdjának egyik végének minden esetben a kanálban kell lennie. A rúd másik vége támaszkodhat a talajon.

Az előadás végén szintmegtartó és szintlépő vizsgákra került sor. Az idei évben, három kollégánk is sikerrel vette az akadályokat, így újabb lépést tettek a nemzetközi karrier felé. Az idei évben, már N2-es besorolással dolgoznak, és amint kellő tapasztalatra tesznek majd szert, jöhet a nemzetközi képzés a számukra.

Katona Linda

Last modified: 2022-02-11