A Díjugrató Szakág elnökének , szövetségi kapitányok és elnökségi tagok 2021. évi beszámolója

Hírek

 

Beszámoló – 2021. Szotyori Nagy Kristóf

A vírusok évében Európa-bajnoki aranyérem

 

A 2021-es év nehezen kezdődött, hisz az első negyedévben nem tudtunk az saját tempónkban dolgozni a koronavírus és a nemzetközi lovaséletet ijesztegető herpeszvírus szigorú korlátozásai miatt. Április második felétől azonban minden korábbi esztendőt felülmúló lendülettel dübörgött a magyarországi díjugrató sport. Év végéig 150 verseny, 337 versenynapon 53870 starttal vonult be a krónikákba, 1727 lovas-, 3059 ló- és 289 edzői licenszet váltottak ki.

A megújult szabályzat és az alaposan egyeztetett nemzeti versenynaptár kiválóan alkalmas volt arra, hogy a díjugrató sportra jellemző fejlődésnek utat adjon. Mostanra szinte teljesen átalakult a versenyrendezés formája, hiszen a kiváló körülményeket biztosító versenyközpontok szabadtéren és fedett pályán egyaránt képesek voltak hónapról-hónapra, hétről-hétre lebonyolítani versenyeiket a felkészítő kategóriáktól a Grand Prix szintig.

Nemzetközi versenyek rendezésében igencsak büszkélkedhetünk: a Nemzeti Lovardában az Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja sorozatának középdöntőjét rendezhettük meg a CSIO keretein belül, az elit kategóriába tartozó Szilvásvárad 3*-os Masters versenyt rendezett, 20 ország részvételével Bábolna világkupa fordulót vezényelt le és a Nemzeti Lovardában folytatódott a gróf Széchenyi István emlékverseny, valamint a fedettpályás nemzetközi díjugrató versenyek sorozata.

  1. alkalommal nyerhetett vadonatúj személygépkocsit a felnőtt magyar bajnok Bábolnán, rekord létszámmal, már a 15. championátus két fordulóját szerveztük meg Kiskunhalason és Szilvásváradon, jelentős pénzdíjért, magas lólétszámmal, kvalifikált mezőnnyel tartottuk meg a fiatal lovak Tenyészversenyét a Nemzeti Lovardában, és a három Grand Prix fordulót – Kiskunhalason, a Nemzeti Lovardában és Kecskeméten – egész élhetően be tudtuk helyezni a sűrű nemzetközi naptárba. Speciális versenyeink, a Mén-kanca verseny, a Hungarian Future Stars és a Mesterek tornája is része volt az eseménydús versenyszezonnak. A regionális döntők ismét négy helyszínen, kiemelt díjazással rangos bajnokságokat hoztak, és azokban a megyékben, ahol tevékeny, elkötelezett személyek dolgoznak, a szakág anyagi támogatásával megrendezhették színvonalas megyei döntőiket. Az országos versenynapok hengerelték le a 21-es versenynaptárt, helyenként kifejezetten változatos versenykiírásokkal adtak versenyzési lehetőséget a lótulajdonosoknak, az edzőknek, hogy tanítványaikat versenyzési lehetőséghez juttassák. A szabadtéri időszak végén a veterán lovasok országos döntője színesítette szezonunkat.

10 helyszínen 327-en tettek rajtengedélyvizsgát, ami az edzők és a vizsgarendszer dicséretére legyen mondva, a korábbi évekhez képest érzékelhetően magasabb színvonalat ért el. A kaposvári Lovasakadémiával a téli szezonban – a vírusos korlátozások ellenére – országszerte meg lehetett rendezni az edzői regisztrációs vizsgákat és részben online formában a sportszakembereink továbbképzéseit. A műhelyprogram tavaly is népszerű volt, a teljes keret felhasználásra került.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy sportszakembereink lovasközpontú gondolkodással, a szabályzatok, előírások betartásával legyenek képesek a néha maratoni versenynapokat felügyelni.

A dopping elleni küzdelem továbbra is fontos mottónk, és az év második felére sikerült a Magyar Antidopping Csoporttal működőképes partnerséget tető alá hozni.

A TopSoft nevezési rendszerbe folyamatosan építjük be a tapasztalatokat, melynek működése minden évben bizonyítja, hogy szakbizottságunk egyik legfőbb vívmányaként szolgálja társadalmunkat. 4 alkalommal szerveztünk központi sportorvosi vizsgálatokat, amik ebben az akadozó rendszerben nagy segítségére voltak versenyzőinknek.

Kommunikációs tevékenységünk mindig fajsúlyos, mégis, bármennyit foglalkozunk vele, a kor mind többet és többet igényel. Web-oldalainkon és a Facebook felületeinken több mint 300 különböző megjelenést valósítottunk meg. A Digi Sport közvetítette a legnagyobb nemzeti versenyeinket, a CSIO-n az M4 profi csapata segített több napon keresztül, míg az Eurosporton a világ élsportját láthattuk a Szakbizottság által delegált szakkommentátorral. A 150 országos versenynap összes startjára biztosítva volt az online közvetítés, amely a nagy kijelzővel és professzionális időmérő rendszerrel és kifejlesztett start- és eredményközlő applikációkkal együtt Európában is példaértékű.

Múltunk tiszteletét, ahogy korábban is, most is ébren tartottuk Szakbizottságunk gondolkodásában. Platthy József szobrának újra avatása és a Turi Józsefről készült dombormű kihelyezése nem hagyja feledésbe veszni az elmúlt száz év talán legeredményesebb két díjugratójának emlékét. Támogattuk új szakirodalom megjelenését, dr. Burucs Balázs könyvét, a Lovasember kézikönyve mindkét kiadását.

Az Agrárminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásait eredményesen használtuk fel díjugrató sportunk javára.

Az utánpótlással való gondolkodásunk töretlen, a Mocorgó és Talent program foglalkozott a jövő nagy lovasaival. Szövetségi kapitányaink gondos munkáját köszönve kiemelném utánpótlásunk páratlan sikereit a CSIO versenyeken, és ifj. Szuhai Gyula Európa-bajnoki egyéni aranyérmét. A kapitányi beszámolók részletezik, de talán történelmi siker, hogy fiatal lovas válogatottunk 7. lett a Nemzetek Díjában és minden lovasunk a mezőny első felében végzett.

Az amatőrök köre ismét kiemelt figyelmet kapott, tovább növekedett a versenyzési lehetőségük. Az évben befejeződött az Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Fejlesztési program előkészítése, amely felnőtt élsportunk komoly lehetősége az olimpia irányába.

A Díjugrató Szakbizottság ahogy a korábbi négy évben, a vírus miatt megkapott ötödik esztendőben is aktívan dolgozott, a személyes ülések mellett nagyon hatékonyan az online térben is.

Szakbizottságunk hatékonyan dolgozott össze az MSLT-vel, a szabadidős szakággal és felügyeleti szervével, a Magyar Lovassport Szövetséggel. A szakági titkáraink önálló irodában tudták munkájukat végezni.

Köszönöm munkatársaimnak, a teljes díjugrató társadalomnak, hogy ebben a nehéz időszakban is alkalmazkodtak a szabályokhoz, és lendületükkel elsöpörve a negatív jóslatokat, nagy fejlődést mutatva 2021-ben is járhattuk azt a fejlődő utat, amely a lovassportokat és annak legaktívabb részét, a díjugratást a magyar sportélet egyik legnépszerűbb egyéni sportágai közé fogja vezetni.

Szotyori Nagy Kristóf

 

2021-es év beszámolója ifj. Kövy András

 

Lamprechtshausen, 2021. április 29 – május 2.

 

A Magyar Utánpótlás Válogatott a Lamprechtshausen-ben megrendezett CSIO-n vett részt.

A nagyon erős nemzetközi mezőnyt felvonultató verseny jó lehetőség volt lovasaink számára a korosztályos élmezőnyben való versenyzésre, tapasztalatok, tudás megszerzésére és az Európa bajnokságra való minősülésre.

A Nemzetek Díja versenyszám Gyermek kategóriában a Magyar Balázs – Aladin (0 hp, 0 hp), ifj. Szuhai Gyula – Perthy Jackson (4 hp, 4 hp), Szuhai Rodrigo – Jayjay (4 hp, 0 hp), Szabó Noémi – Noblesse S (8 hp, 0 hp,) összeállítású Magyar Válogatott a Holland csapat után, Olaszországgal holtversenyben a második helyen végzett.

 

Gyermek Nagydíjban három lovasunk teljesítette hibátlanul az alappályát. Az ősszevetésben is hibátlan Szuhai Rodrigo – Chacco Boy páros harmadik, szintén hibátlan Magyar Balázs – Aladin hatodik, 4 hibaponttal ifj. Szuhai Gyula – Edward Z pedig nyolcadik helyezett lett.

 

Ifjúsági kategóriában hatodik helyezést ért el a Nemzetek Díja versenyszámban a Tóth Balázs – Rolf Royce (8 hp, 17 hp), Janik Anna – Back Home (4 hp), Takács Petra – Díva (12 hp, 8 hp), és Kiss Lizanna – Cojano(4 hp, 8 hp) összetételű Magyar Válogatott.

 

Ifjúsági Nagydíjban 4 hibaponttal 10. lett Kiss Lizanna – Cashflow nyergében, 9 hibaponttal 25. helyen végzett Takács Petra Conor Pass-szal.

 

 

Samorin, 2021. május 13– 16.

 

Az Utánpótlás Válogatott 2021 május 13–16-ig a Samorinban megrendezésre kerülő CSIO versenyen szerepelt.

 

A Gyermek válogatottunk 2-ik helyen végzett a Nemzetek Díja csapatversenyben miután a Svéd válogatottal izgalmas összevetést lovagolt: ifj Szuhai Gyula – Perthy Jackson (0 hp, 8 hp), Kiss Maja – Quipara Z (4 hp, 0 hp, 4 hp), Magyar Balázs – Aladin (0 hp, 0 hp, 0 hp), Szuhai Rodrigo – Jayjay (0 hp, 0 hp, 0 hp).

 

A Gyermek Nagy Díjban ifj Szuhai Gyula 3. (0 hp, 0 hp), Tavasi Eszter 6. (0 hp, 4 hp) , Szabó Dorina – Arvisura 7. (0hp, 4 hp) , Szuhai Rodrigo – Chacco Boy 9. (0 hp, 4 hp) helyen végzett.

 

Ifjúsági kategóriában csapatban 7. helyezést értük el a Tóth Balázs – Rolf Royce (0 hp, 8 hp), Budai Liza – Leonardo H (5 hp), Janik Anna – Zordon (1hp, 4 hp) Kiss Lizanna – Cojano (1 hp, 4 hp) összeállításban.

 

Az Ifjúsági Nagydíjban Takács Petra Díva (0hp, 0hp) 19., Tóth Balázs – Rolf Royce (0hp, 0 hp) 20., Kiss Lizanna – Cashflow (0 hp, 7 hp) 27. helyen végzett.

 

Fiatal lovas Nemzetek Díjában 8. helyezést ért el a Magyar csapat a Dömse Tamás – Conquistador (8 hp, 4 hp), Bognár Dóra – Calli Top (1 hp, 17 hp), Szuhai Péter – Tanja (4 hp, 0 hp), Alasztics Aliz – Concordia Hb (0 hp, 4 hp) összeállításban.

 

Fiatal lovas Nagydíjban hibátlan alappálya és összevetés után 3. helyen végzett Dömse Tamás – Conquistador páros. 25. helyet érte el Alasztics Aliz – Concordia, (6 hp,) és 32. lett Szuhai Péter Tanja (9 hp).

 

 

Bojourishte, 2021 június 17 – 20.

 

A gyermek válogatott a bulgáriai CSIO-n képviselte Magyarországot. A Nemzetek Díja csapatverseny harmadik helyen vézett a Szuhai Rodrigó – Chacco boy, ifj Szuhai Gyula – Edward Z, Fábián Johanna – Katinka, Tavasi Eszter – Audrey Pins összetételű csapat.

Gyermek Nagydíj győztese Szuhai Rodrigo – Chacco Boy (0hp, 0 hp), 5. ifj Szuhai Gyula- Edward Z (0 hp, 0 hp), 7. Fábián Johanna – Katinka (0 hp, 4 hp) lett.

 

 

EB, Vilamoura 2021 július 21 – 25.

 

Az Utánpótlás Európa Bajnokságra 15 lovassal érkeztünk Portugáliába, mindhárom korosztályban indítottunk csapatot.

 

Gyermek korosztályban a Magyar csapat 19 nemzet közül a második fordulóba jutva az 7-ik helyezést érte el.

Csapatban Szuhai Rodrigo Chacco Boy (4 hp, 4 hp, 4hp), ifj Szuhai Gyula – Perthy Jackson (0 hp, 0 hp, 0hp), Magyar Balázs – Aladin (12 hp, 8 hp, 8 hp), Kiss Maja – Quipara Z (0 hp, 0 hp, 4hp) lovagolt.

 

Egyéniben 5 lovas teljesítette hibátlanul az EB 5 pályáját, köztük összevetés döntött a győzelemről és az érmek, helyezések sorsáról. A hibátlanok között magyar lovasként, a verseny során végig kiegyensúlyozott, átgondolt érett lovaglást bemutató ifj Szuhai Gyula Perthy Jackson nyergében az összevetésben is hibátlanul, gyors lovaglással megnyerte az Európa Bajnokságot!

Döntőbe jutott Kiss Maja is, aki Quipara Z nyergében a 28. helyen végzett.

 

Ifjúsági kategóriában csapatban a 18-ik helyen végeztünk a Janik Anna – Zordon (4.28 hp, 17 hp), Kiss Lizanna – Cashflow (3.44 hp, 52 hp), Tóth Balázs – Rolf Royce (10.36hp, 4 hp), Takács Petra – Conor Pass (18.69 hp, 27 hp) összeállításban.

Egyéniben Tóth Balázs 47. (10.36hp, 4 hp, 4 hp), Janika Anna 61. (4.28 hp, 17 hp, 5 hp) helyezést érte el.

 

Fiatal Lovas kategóriában csapatunk az előkelő 7-ik helyen zárt.

Dömse Tamás – Conquistador (1.62 hp, 4 hp, 8 hp), Szuhai Péter – Tanja (3.48 hp, 16 hp, 4 hp), Alasztics Aliz – Concordia HB (10.20 hp, 9 hp, 0 hp), Jármy Vince – JB Koronaőr (6.07 hp, 5 hp, 4 hp)

 

Fiatal Lovas kategóriában Jármy Vince és Dömse Tamás került a rendkívül nehéz döntőbe. Jármy Vince 14. (4hp, 0 hp), Dömse Tamás 20. (20 hp) helyen végzett.

A 83 fős mezőnyben Alasztics Aliz 37., Szuhai Péter 42., Bognár Dóra 63. helyen zárt.

 

Utánpótlás Válogatottunk szereplése remek teljesítmény. Még a nemzetközi szinten is nagyon nehéz pályákat lovasaink tudatosan, magabiztosan, szép lovaglásokkal teljesítették. Csapatban és egyéniben is kiemelkedő eredmények születtek. Lovasaink példaértékű magatartással és sport emberhez méltó viselkedéssel képviselték hazánkat a kontinens viadalon.

 

 

Kronenberg, 2021 szeptember 20 – 26.

 

A Gyermek Válogatottunk a 2021-es teljesítményével bejutott a Nemzetek Díja sorozat Európai döntőjébe.

Az első napi Nemzetek Díja versenyszámban a 8. helyen záró csapatunk a szombati napon megrendezett Challenge Cup-ban többek közt a Német, Svájci, Ír válogatottat megelőzve első helyezést ért el az alábbi összeállításban: Szuhai Rodrigo – Jayjay, Kiss Maja – Quipara Z, Pecsora Amira – Chacco Boy, ifj Szuhai Gyula – Perthy Jackson .

A Nagydíj versenyszámban Tavasi Eszter Audrey Pins nyergében 8 hibaponttal a 38-ik lett.

Köszönjük a Magyar Utánpótlás Válogatott keret lovasainak az egész éves szorgalmas és eredményes munkáját, az edzők és a csapatvezetők szakmai munkáját, a szülők és támogatók sportszerű segítségét!

Balatonvilágos, 2022 január 5.

ifj. Kövy András

Szövetségi kapitányi beszámoló.

A 2021-es év nemcsak a Covid-19 járvány miatt indult nehezen, hanem a lovakat érintő herpeszvírus is hátráltatta kora tavasszal a lovasokat. Elmaradtak a nemzeti és a nemzetközi versenyek is, viszont amikor elindulhatott a szezon, a számunkra kiírt CSIO versenyeknek az első fordulója az eredetileg kiírt április végi időpontban megrendezésre került. Sokáig halogatva a döntést végül is visszavontuk a csapat nevezését. Úgy gondolom megfelelő
fel versenyzés nélkül nem lett volna korrekt a lovainkkal szemben ezen a versenyen részt venni.

Tervezet versenyünk volt még a bojourishte-i CSIO. Bár ez nem a mi csoport versenyünk a további versenyek miatt ez is fontos állomás volt a tavalyi évben. A csapat a következő lovasokból állt össze: Vándor Zsófia, Czékus Zoltán, ifj.Szabó Gábor, Szuhai Gyula és Szuhai Péter. A Nagydíjban ifj. Szabó Gábor ötödik Szuhai Péter nyolcadik helyezést ért el.
Csapat negyedik hely (Czékus Zoltán, ifj.Szabó Gábor, Vándor Zsófia, Szuhai Gyula) A budapesti CSIO volt a következő verseny amely már a középdöntője az Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja sorozatának. Ide 10 csapat juthatott be plusz a rendező Magyarország csapata. A versenyben hatodik helyen végzett a Czékus Zoltán, Jármy Vince, ifj. Kövy András, Szuhai Gyula összeállítású csapat. Tartalék lovas ifj. Máté István volt.
A Riesenbeck-ben megrendezett Európa bajnokságon nem teljes csapattal, hanem egyéni versenyzőkkel vettünk részt. Ifj.Kövy András és Szuhai Gyula fiatal első Nemzetek Díja szezonjukban versenyző lovaikkal álltak starthoz jó pályákat lovagolva. Mindkettőjük lova stabil tagja lehet a válogatottnak a látott teljesítmények alapján.

A 2022. évi tervekről: Czékus Zoltán vezeti a Közép-európai liga ponttáblázatát a világ kupában. Készül a krakkói liga döntőre, ahonnan az első három lovas juthat be a 2021/22-es Világkupa döntőre.

Az idei szezon meghatározó eleme lesz az olimpiai program, amely két hónapon belül az abba bekerülő lovasokkal veszi kezdetét. Az olimpiai keret lovasainak fő bázisa Németországban lesz. Szövetségi kapitányként természetesen folyamatosan egyeztetni fogok velük és az őket felkészítő külföldi szakemberekkel. Ezek után válik majd láthatóvá, hogy 2022-ben mely keretekkel melyik versenyeket vehetjük majd célba.

 

Németh István

Schlezák Melinda beszámoló

2021 – egy páratlan olimpiai év

Mint rohamosan változó világunk minden területén, így a díjugrató sport résztvevőire is igaz, hogy a szinten tartáshoz fejleszteni, fejlődni kell. A versenybírói területen a már megismert elektronikus vizsgáztatás az előző évben is folytatódott és ismét több alkalom közül választva vehettek részt versenybíróink a továbbképzésen. Újra voltak magyar képviselők a Fugli Károly által tartott nemzetközi tanfolyamon és sikeres vizsgájuknak köszönhetően tovább bővült a magyar nemzetközi díjugrató versenybírók köre. 2021-ben ismét rengeteg tapasztalattal gazdagodhattunk. Az állandó változás és az eseményekre való gyors reagálás jellemzik korszakunkat. Sok rendezvény világszerte bizonytalanná vált, az olimpia 2020 helyett tavaly került megrendezésre. Mi, a díjugrató társadalom részesei szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen újabb és újabb élményeket szerezhettünk. Vannak ezek között jól megérdemelt örömteli pillanatok és fejleszthető területek is.
A vártnál is elégedettebben nézhetünk a számokra. A 150 Magyarországon megrendezett díjugrató versenyen közel 54 ezer startot indított el a zsűri az elmúlt évben. Az összesen 97 liszenszet váltott magyar díjugrató versenybíró közül Abay Pál, Pataki-Csete Dorottya és Bölecz Virág Ráhel bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű nemzeti versenyeket.

Köszönet illeti a lovas rendezvények minden résztvevőjét, hogy ilyen örömteli évet zárhattunk és bizakodva kezdhetünk meg egy reményekkel teli Új Évet, hogy ismét közelebb kerüljünk rövid és hosszabb távú céljainkhoz.

Schlezák Melinda

Karádi László beszámoló

Ötödik alkalommal fogalmazok meg néhány gondolatot az adott versenyévad elmúltával. De, most ahelyett, hogy én is mindenféle statisztikai adattal magyaráznám az előző év sikereit, inkább írnék az elmúlt 5 év tapasztalatairól.

Talán nem titok, hogy teljesen új pályára léptem, amikor elvállaltam a jelölést a szakbizottság tagságára. Az sem titok, hogy mindig is volt bennem szándék a díjugrató sport fejlesztésére, így a pályaépítői feladatok mellett, lehetőségem nyílt foglalkozni a továbbképzések szakmai teendőivel, illetve a szabályok újra értelmezésével, módosításával, átalakításával, ha az szükségesnek tűnt.

A pályaépítés:

– ami egyértelműen kitűnt az évek alatt, az az, hogy nincs igazán érdeklődés a pályaépítői szakma iránt. Akik jelentkeztek, szinte mindannyian azért jöttek el, évről – évre, hogy megfelelő szintet érjenek el a szabadidős versenyek építéséhez…természetesen tisztelet a kivételnek. A már magasabb szinttel rendelkező pályaépítők – akik szintén jóval kevesebben vannak, mint amennyi igényt támaszt a mérhetetlen mennyiségű verseny – nem igazán akarnak tovább lépni, pedig a lehetőség mindenki számára nyitott, hiszen a FEI által irányított továbbképzések, vizsgák, kiváló lehetőséget nyújtanak a tanuláshoz, fejlődéshez…természetesen itt is tisztelet a kivételnek. Azt a gondolatot, hogy az ország legfontosabb kiemelt versenyeit, csak is nemzetközi minősítéssel rendelkező pályaépítő építhesse, továbbra is fenntartom. Ezek mellett a hazai rendezésű nemzetközi versenyek is bizonyították, hogy szakembereink magas szintű munkájukkal minden igényt ki tudnak szolgálni.

A szabályok:

– a szabályok módosítása mindig kényes dolog. Az újítás, változás sokszor csak idővel mutatja meg pozitív vagy negatív hatását minden sportban, de szerintem a díjugratásban ez különösen igaz. A mai felgyorsult és türelmetlen világban pedig az idő a legkevesebb. A hazai díjugrató szabályzat változása igazodik az aktuális nemzetközi szabályzathoz, valamint az előző év tapasztalatai, igényei alapján módosulhat. Változhatnak elbírálások, magasságok, pénzdíjak vagy éppen születhetnek akár új, hiánypótló versenyszámok, mint a REV felkészítő versenyek, amelyek népszerűsége gyorsan elérte a tervezett célt. Természetesen a változtatásokat mindig a jobbítás szándéka vezérli és alapos munka előzi meg.

Végül egy pár gondolat. Az, hogy a díjugratás merre tart, talán nem kérdés senkinek. Az intézmény fejlesztések, a sportágba invesztált anyagi támogatás jelentősen megerősítette a legmagasabb célok kitűzését. A versenyek népszerűsége egyértelmű, bár jól érezhető, hogy a kiemelt helyszínek szinte teljesen lefedik az igényeket, így a régiós helyszínek csak a szabadidős versenyszámokkal együtt tudnak tervezni. Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelkedően magas volt a részvételi arány a tenyészverseny minden kategóriájában, ami biztató a jövőre nézve. A nemzetközi eredmények továbbra is mutatják, hogy a hazai versenyrendszer, szakmai munka jó úton jár. Nyilván továbbra is kiemelkedő akaratra, türelemre és hozzáértésre lesz szükség, de úgy gondolom, hogy az esély, most adott egy remek folytatáshoz.

Karádi László

2021. évi pénzügyi beszámoló

 

Last modified: 2022-01-14