Komárom-Esztergom Megyei Díjugrató Bajnokság 2021

Hírek

Közel 50 Komárom-Esztergom megyei lovas állt starthoz 2021-ben, Bábolnán, a megyei bajnokságon. Területileg az ország legkisebb megyéjének számít, mégis 10 csapat adta le a nevezését a csapatbajnokságra, ami az elmúlt 15 év rekordjának számít. Országos minősítő keretein belül, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei döntő mellett, összesen 620-szor csengetett a versenybíróság.

Ahogy az az egész országban megszokott már több éve, öt bajnoki kategóriában álltak dobogóra a lovasok. A szombati nap a csapatbajnokság napja. 7 megyei egyesület nevezett, és a szabályok szerint 3 fős csapatokat adhattak le a csapatvezetők. A négy egyéni kategóriából állhattak a triumvirátusok, és egy felnőtt lovast kötelező volt szerepeltetni. Az alappályák után hat csapat tudta hibátlanul zárni a bajnokságot és a hat felnőtt lovas lovagolt az összevetésben. A dobogó legtetejére pedig az a csapat állt, akik a gróf Széchenyi István emlékérmes, magyar díjugrató bajnok, nemzetek díja győztes Somlay Tamás emlékére lovagoltak. Név szerint a Prosper I.-es csapat Szotyori Nagy Ádám Charivari, Szebényi Dániel Rock Star és Szotyori Nagy Kristóf Horze Donald, Hegedűs Zsolt vezetésével. Ezüstérmesek az Öregkő lovasai Sebák Andrea Mária vezérletével és a dobogó harmadik fokán pedig a hazai Bábolna csapat.

Vasárnap reggel hét órakor kezdődött az első versenyszám, viszont a második már bajnoki megmérettetés volt. Összesen harmincnégy kezdő lovas állt starthoz, amiből 11 Komárom-Esztergom megyei volt. „A” szabály szerinti hibapontokat hoztak magukkal a szombati napról, és Fodor István által épített és tervezett alappálya után, hárman maradtak hibátlanok és vetettek össze az aranyéremért. Végül Baumann Bori és Szotyori Nagy Kristóf tanítványa, Nagy Zsófia nyakába került az aranyérem, aki a rutinos Cher M-et lovagolta.

A dobogó második fokán a Bábolna Ménesbirtok lovasnője Kovács Nikolett Koheilan Koppány P-vel, Jónás Melinda és Sáringer Ferenc háttérmunkájával, míg harmadik az Agostyánban készülő Wendler Zsófia Széplak Sugárral, kiket Mátyás Edina készített fel.

Idán az ifjúsági lovasok adták a legnagyobb mezőnyt. Az elődöntőben még 16 páros állt starthoz, a döntőben pedig 13-an lovagoltak az érmekért. Heten tudták hibátlanul abszolválni az alappályát, de a hozott hibapontok alapján négyen vetettek össze az aranyéremért. A harmadik leggyorsabb páros a Nyergesújfalun készülő Bellabás Luca és Conlawita, akit Sebák Andrea Mária Készít a versenyekre.

Az ezüstérmes helyen a Prosper Lovas Klub lovasnője Munn Sonja Krisztina, aki még csak nagyon rövid ideje lovagolja a hatalmas Marcus Licinius Crassus-t, míg 2019 után újra Szotyori Nagy Kristóf tanítványáé, a jól összeszokott párosé, Gimesi Lorena-é és Timpex Fegyencé az aranyérem.

Az amatőröknél több mint egy tucatnyian álltak starthoz, ahol pályára léptek az előző két év bajnokai is. Öt páros tudta mind a két napot hibátlanul teljesíteni. Élete első megyei bajnokságán vett részt a kisbéri szonográfus, Leszli Veronika, aki rögtön a dobogó legmagasabb fokára állhatott Colibrit lovagolva.

Pénteken aranyérmes egy focibajnokságon, Szombaton a Prosper I-es csapatával szintén a legjobb, vasárnap pedig végig hibátlanul lovagolva, ezüstérmes, Szotyori Nagy Ádám Charivary nyergében. A harmadik helyen pedig, a Mátyás és Fiai Kft. versenyzője Eck Viktória és a gyönyörű fedezőmén Hippica Querrero páros.

A felnőtteknél hatan jutottak a döntőbe hibátlanul. A vasárnapi 125 centiméteres pálya nehézségét mutatja, hogy végül hárman vetettek össze az aranyéremért. Bronzérmes, az első felnőtt megyei bajnokságán lovagló, és a Bábolnai színekben versenyző, Hardi Luca Liza Decadento páros lett, kiket a hédervári Grózner Szilárd készített fel a bajnokságra. A dobogó második fokán a 2019-es felnőtt Magyar bajnokság egyéni 6. helyezett lovasa az Ácsi Kinizsi SE sportólója, Szentirmai Páter és Carthano. Azt talán bátran kijelenthetjük, hogy papírforma eredmény született, hiszen nagyon jó formában érkezett a bajnok páros Bábolnára. Szilvásváradon Felnőtt Championok lettek, szombaton nyerik az elődöntőt majd aranyérmesek a csapatbajnokságon. Verőhiba nélkül nyeri a Duc de la Cour II – Stauffenberg származású Horze Donalddal a bajnokságot, 2018 után újra, Szotyori Nagy Kristóf.

Nagyon jó versenyt láthatott a közönség három napon keresztül a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok lovaspályáján. Négyszázezer forinttal támogatta a Magyar Díjugrató Szakág a megyei bajnokságot, amit a Horze Lovas Áruház segítségével a Komárom-Esztergom megyei Lovassportért Egyesület ajándékutalványok és pénzdíj formájában adott át a dobogós lovasoknak.

 

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Last modified: 2021-09-28