FIAT díjugrató Országos Bajnokság Bábolnán

Hírek

Csütörtöktől vasárnapig rendezik a díjugrató sport legrangosabb nemzeti versenyét, az Országos Bajnokságot a FIAT támogatásával Bábolnán. Az egyik legtradícionálisabb helyszínen, Bábolnán legutóbb öt éve, 2016-ban rendezték a bajnokságot, akkor is, ahogy most is a felnőtt kategória aranyérmese egy vadonatúj személygépkocsival gurulhatott fel az M1-es autópályára. 2016-ban ifj. Szabó Gábor győzedelmeskedett Timpex Bölcsésszel és a mostani mezőnyből még Mráz Tamás volt a legjobb hatban.

1924 óta megrendezendő Magyar Bajnokság történetében a legtöbb aranyérmet Platthy József és Ákos Ajtony szerezték és a jelenlegi mezőnyből, Horváth Balázs, aki öt egyéni győzelemmel büszkélkedhet.

A győztesnek járó FIAT 500 S 1.0 BSG személygépkocsi mellett további 2,2 millió Forintot osztanak ki az egyéni versenyben.

Az, hogy 2021-ben ki állhat a dobogó tetejére szinte megjósolhatatlan. A bajnokra egy 140 cm-es vadászugratás csütörtök délután, péntek délután a csapatverseny két 145 cm-es pályája és vasárnap délután a kétfordulós 150-155 cm-es bajnoki döntő vár.

A portugáliai Európa-bajnokság hetedik helyezett fiatal lovas válogatott ezúttal a felnőtt kategóriát választotta és év közbeni Grand Prix-ken és nagydíjakban rendre megelőzték vagy megszorongatták a felnőtt kollegákat, így az esélyesek közé sorolható, Szuhai Péter, Alasztics Aliz, Dömse Tamás és Jármy Vince. A mezőnyben a korábbi világkupa döntőn lovagolt és többszörös érmes, Hugyecz Mariann és a két évvel ezelőtti első női bajnok, Vándor Zsófia. Korábbi bajnokok, Fazekas István, Krucsó Szabolcs, Técsy Attila, Horváth Balázs és az Európa-bajnokságról hazatérő. Szuhai Gyula is az aranyra tör. Az ebben az évben nagyon eredményes, Kalán Eszter, Weinhardt Virág, Czékus Zoltán és a hazai pályán lovagló, Szentirmai Péter is mindent meg fog tenni a végső győzelemért. 3,3 millió Forintot osztanak szét a további kategóriákban. Alacsony induló szám jött össze a fiatal lovasoknál, hiszen a legjobbak a felnőttek között állnak starthoz, viszont majdnem 30 páros vár a csütörtöki 9 órás startra a gyermek kategóriában. Az ifjúságiak mezőnyében a 14 éves idei év egyéni gyermek Európa-bajnok, ifj. Szuhai Gyula mellett, Kiss Lizannának és Janik Annának van a legnagyobb sansza az aranyéremre. Az előző években mindig az amatőröknél állt össze a legnépesebb mezőny, 47 páros kezdi meg a nevezések szerint a pénteki elődöntőt. Bábolnai FIAT Országos Bajnokság pályaépítője, Erdélyi Magdolna lesz, a zsűri elnöke Schlezák Melinda.

A FIAT Országos Bajnokságról a RiderLine Online TV élőben közvetít, a felnőtt döntőről a Digi Sport ad majd felvételről közvetítést.

 

Last modified: 2021-09-15