Ifj. Szabó Gábor a felnőtt GP győztese

Hírek

Az Airvent Lovas Clubban megrendezésre kerülő GP forduló legjobban várt versenyszáma a felnőtt lovasok 150 centiméteres döntője volt. A Díjugrató Szakbizottság 1,8 millió forinttal támogatta a versenyszámot, ahova 29 páros kvalifikálta magát a korábbi napok teljesítménye alapján. A Németh Zoltán által tervezett pálya 12 akadályból állt, ami tartalmazott kettes- és hármasugrást, vizesárkot és természetesen különböző rafinált távolgásokat és feladatokat, ami a lovak lovagolhatóságát és precizitását tesztelte. Végül csupán három páros tudta ezt a kihívást verőhiba nélkül teljesíteni, így ők másodjára is pályára léphettek az összevetés erejéig.

Először Ifj. Szabó Gábor lépett a pályára, aki első indulóként egy gyors, de magához képest nyugodtabb pályát lovagolt fiatal lovával. A Boris László által tenyésztett 8 éves Valentina By Boris biztosan ugrott az összevetésben is, így egy szép hibátlannal megadták a nyomást a többieknek, hogy ennél gyorsabban viszont hiba nélkül kell teljesíteni.

Hugyecz Mariann rutinos lovát, a szenzációs formában lévő Chacco-Boyt lovagolta, viszont az összevetés második akadályán hibáztak, így a győzelem esélye elszállt, de tovább izgulhatott az ezüstrémes pozícióért. Utolsóként a kimagaslóan eredményes szezont záró fiatal magyar tehetség, Dömse Tamás lépett a pályára, aki saját képzésű lovát, Conquistadort lovagolta. A páros a kiskunhalasi GP és a Széchényi István Emlékverseny nagydíjának megnyerése után számíthatott a jó helyezésre, így kockázatos tempóban teljesítették az immár 155 centiméteres magasságra emelt akadályokat. Az időeredmény a leggyorsabb lett, viszont a hetes számú meredeken történt egy verőhiba, ezzel a második helyet tudták megszerezni.

A további sorrend az alappálya időeredménye alapján dőlt el, így leggyorsabb négy hibapontos lovaglással Mráz Tamás végzett a negyedik helyen BN Silverrel, az Expresst lovagló Szentirmai Péter valamint Fazekas István és Walter előtt. Ifj. Szabó Gábor másik lovával, Mezőhegyes Chabalával a hetedik, míg a ranglistavezető Czékus Zoltán Ricolával a nyolcadik helyen végeztek.

 

Az eredményhirdetés után az elmúlt évtized egyik legeredményesebb lovát, PM Jumping Ladyt búcsúztatta el a Pataki Család, aki nem csak a ló tulajdonosaként, hanem tenyésztőjeként is része volt ennek a sikernek.

PM Jumping Lady 17 évesen vonul vissza a versenysporttól, de magyar bajnoki győzelmei örökké őrizni fogják emlékét a díjugratók körében.

Korábbi lovasai, Horváth Balázs és Pataki Anna Dorottya, illetve tenyésztője, Pataki Mihály és Pataki-Csete Dorottya felvezetésében búcsúzott a nagyközönségtől.

Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke az a díjátadót követően köszönetet mondott Bács Katalinnak a Díjugrató Szakág titkáraként betöltött több évtizedes munkájáért.

 

A verseny zárásaként még két nyitott kategória került megrendezésre. A 140 centiméteres versenyszámban hazai győzelem született, hiszen Horváth Balázs végzett az élen PM Quinteraval, megelőzve Fazekas Istvánt és ifj. Máté Istvánt. 125 centiméteren pedig a Prosper Lovasklub versenyzői hármas győzelmet arattak, Szotyori Nagy Kristóf lett az első Gidran Razbeg 44 Mytoc nyergében, és második Chartagos nevű lovával, míg Baumann Bori harmadik Timpex Jazzyvel.

 

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Szöveg: Szalontai Virág

Last modified: 2021-08-30