Katerina PSZ és H-Secret by Boris a fiatal lovak legjobbjai

Hírek

A tenyészverseny előtti utolsó nagy erőpróba volt a Kecskeméti GP fiatal ló versenyszámainak döntője, ahol ehhez mérten szinte mindenki rajthoz állt, aki tervezi az indulást egy hónap múlva a Nemzeti Lovardában. A pályák nehézsége vetekedett a tenyészverseny döntőjével, hiszen mind vonalvezetésben, mind az akadályok méretében hozta a kiírás szerint építhető maximumot. Ennek ellenére az igen népes, 37 lóból álló ötéves mezőnyben rendkívül sok hibátlan lovaglás született, így tizennégyen vetettek össze a kiemelt díjazásért. A párosok felkészültségét mutatja, hogy ezek a fiatal lovak nem csak stílusversenyben, hanem az összevetésben is remekül helyt álltak, így verőhibával nem lehetett a legjobb hat közé jutni. Az első helyen egyedüli 40 másodpercen belüli időeredménnyel Kovács Roland ért célba Katerina PSZ nevű lovával, ezzel második GP győzelmét szerezve meg a páros.

Második helyen Kiss Lizanna végzett, fiatal tehetségével, For Lexis Z-tel, megelőzve Kovács Henrit és Roxettet. Negyedik helyen Larsson Eszes Ferenccel, majd Búza Patrik Zoltán For Cornettina-ZS, és a mezőhegyesi Piroska Zoltán és Minerva M.

A hat éves mezőny is remekül szerepelt, viszont a szűk alapidővel sokaknak meggyűlt a baja. A magas iram miatt sok helyen becsúszott egy-egy verőhiba, illetve páran időtúllépés miatt csúsztak le az összevetésről, így mindössze négy páros jutott be tiszta hibátlannal. Magasan a leggyorsabb ifj. Szabó Gábor volt a Vincze László által tenyészett H-Secret By Borisszal.

Második helyen ifj. Máté István és Chacco Flowe SZ, leggyorsabb négy hibapontos lovaglással az összevetésben pedig Füzér Gábor Baluna Blue SZ-szel, megelőzve a tegnapi győztes Szotyori Nagy Kristófot és Cornettot.

Egy hibapontos eredménnyel ötödik helyen végzett Fekete György és Kahuna, majd Búza Patrik Zoltán Chocolate Brown nyergében.

A 135 centiméteres U25 kvalifikációban meglepő eredmények születtek, mivel a Pataki Ménes egyik új akadálya, a 11-es számú fekete meredek sok lónak okozott problémát. Rengeteg ellenszegülés született ezen az egy ugráson, főleg a fiatalabb, tapasztalatlanabb lovak esetében, így sokan a versenyt feladni kényszerültek. De azért volt hibátlan is szép számmal, mint például a nyitott kategóriában első helyen végző Szuhai Rodrigo által, aki szenzációs időt lovagolva ért célba Jayjay-vel.

Második helyen Czékus Zoltán és Carundy, harmadik pedig Füzér Gábor és Equest Cha-Cha végeztek. A fiatal lovasok között Plavecz Szabrina volt a legjobb Aktussal, Kiss Lizanna és Simicska Anna előtt.

145 centiméteren se született túl sok hibátlan, hiszen a pálya közepén található íves vonal, és az azt követő négy vágta is sok hibát szült, illetve az utolsó erőpróbaként a hármasugrás után hét vágtára, majd rögtön öt vágtára található két ugrásnál sok helyen elfogyott a lendület. A versenyszám egyik meglepetése, hogy a korábbi ifjúsági magyar bajnok, Gráf Edina Nikoletta leiskolázta a pályát, és villámgyors hibátlannal utasította maga mögé válogatott lovasainkat.

Második helyen Mráz Tamás végzett BN Silverrel, harmadikon pedig Hugyecz Mariann és Chacco-Boy.

A gyermekek 120 centiméteres kvalifikációjában Magyar Balázs volt most a legjobb Balerinával, megelőzve Pecsora Amirát és Both Petrát.

Az amatőr lovasok között pedig férfi uralommal zárult a dobogó, hiszen Dér Tibor végzett az első helyen Márki Zoltán előtt. Egyedül Bohák-Debreceni Éva tudott a végeredménybe beleszólni, és a tegnapi hibátlan pályája után a harmadik és a negyedik helyet szerezte meg lovaival.

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Szöveg: Szalontai Virág

Last modified: 2021-08-28