Ifj. Szuhai Gyula 2021 gyermek Európa-bajnoka

Hírek

Minden tervezett várakozást, álmot felülmúlva szerepelt a magyar utánpótlás válogatott az Atlanti-óceán partján, az utánpótlás Európa-bajnokságon. Ma délután, 3500 km-re Magyarországtól, ismét több olyan történelmi sikert ért el kis hazánk két nagyszerű lovasa, amelyről még az unokáink is beszélni fognak. A 14 éves ifj. Szuhai Gyula Perthy Jacksonnal mind az öt pályát hibapont nélkül lovagolta le a gyermek Európa-bajnokságon, így további négy lovassal jöhetett a mindent eldöntő összevetés az egyéni aranyéremért.

A diósgyőri lovas itt sem hibázott, és a leggyorsabb hibátlannal ért célba, ami azt jelenti, hogy Weinhardt Virág 2013-as győzelmét követően ismét van Magyarországnak Európa-bajnok lovasa!

Weinhardt Virág 2013 gyermek Európa-bajnoka és ifj. Szuhai Gyula 2021 gyermek Európa-bajnoka

Ifj. Szuhai Gyula felállhatott a dobogó tetejére és átvehette a bajnoknak járó aranyérmet. Egy fokkal lejjebb a finn Hugo Kogelnig ezüstérmes és a cseh Anna Marie Vitek bronzérmes állt.

Az Európa-bajnoki döntő másik magyar lovasa, Kiss Maja Quipara Z-el is tisztességesen lelovagolta a döntő pályáját, így összetettben a 28. helyen végzett.

Vasárnap, magyar idő szerint délben kezdődött a fiatal lovas Európa-bajnokság döntője. Huszonhat ország nyolcvanhat lovasából harminc lovasnak adatott meg a lehetőség, hogy pályafutása során idén Európa-bajnoki döntőt lovagolhasson. A magyar lovasok közül ketten is bejutottak a kétfordulós, 150 cm-es fináléba. Jármy Vince – rá jellemzően – folytatni tudta egyenletes, nagyszerű teljesítményét, és a családja által tenyésztett JB Koronaőrrel az első fordulóban verőhiba nélkül, egy vízbelépéssel négy hibaponttal várta a mindent eldöntő második pályát. Húszéves lovasunk jól bírta a rá nehezedő terhet, és a második fordulóban hibapont nélkül lovagolt át a célvonalon!

A magyar díjugrató sport történetében fiatal lovas korosztályban korábban csak néha indult egy-egy egyéni lovas, és kimagasló eredmény is csak elvétve született. A 90-es évek elején Szász Attila Randival és 1995-ben Fábiáncsics Gábor Meránnal ért legjobbak közé. Több mint két évtizeddel később, a hollandiai Európa-bajnokságon Hollé Sára Clintusszal lett huszadik és eddigi legjobb egyéni eredményünk, a franciaországi Fontainebleau-ben ifj. Lázár Zoltán tizenkettedik és Weinhardt Virág tizenharmadik helyezése.

A mai nap Portugáliában Jármy Vince ezt a kimagasló eredményt megközelítette, hiszen a végső eredménylistán az egyéni rangsorban a tizennegyedik helyen végzett. A fiatal lovas válogatottunk eredménye díjugrató sportunk fejlődését mutatja, négy lovasunk is a mezőny első felében végzett. Dömse Tamás 20., Alasztics Alíz 37., Szuhai Péter 42.

A nap további eseményeihez tartozik, hogy Szuhai Rodrigo a gyermek Európa-bajnokságon sem maradt győzelem nélkül. A 12 éves lovas, aki ebben a szezonban Chacco Boyt lovagolja, versenyszámot nyert, ezúttal az Európa-bajnokság vigaszdíjában lett első.

Le a kalappal ifj. Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány gyermek és fiatal lovas válogatottja előtt, akik hetedikek lettek a bombaerős mezőnyökben, minden elismerésünk megilleti Jármy Vince eredményét, és büszkén, de meghatódottan állunk ifj. Szuhai Gyula teljesítménye előtt, aki Perthy Jacksonnal hat pályán keresztül hibátlan tudott maradni és kötélidegekkel koncentrált, hogy megszerezze kis Magyarországuknak az aranyérmet.

Álmunkban sem gondoltuk tavaly, amikor elmaradt a teljes nemzetközi szezon, hogy a vírusos időszak után ilyen nagyszerű visszatéréssel lovagolnak majd utánpótlás válogatottjaink a kontinensviadal porondján.

Hajrá magyar díjugrató utánpótlás!

Last modified: 2021-07-27