Csetényi Lea nyeri az ifjúsági nagydíjat a Szilvásvárad Mastersen

Hírek

A Szilvásvárad Masters szombati napja a fiatal lovak 135 centiméteres versenyszámának döntőjével vette kezdetét, ahol a bolgár lovak domináltak, hiszen az első helyen az Angel Niagolov által bemutatott Shalom győzedelmeskedett, míg Ivaylo Bonev lovai, JE Suis Special BMG és Othello Van De Vlasbloemhoeve végeztek a harmadik és negyedik helyen. A legjobb magyar eredményt Mráz Tamás érte el az Erdélyi Lóránt által tenyésztett El Contheroval, aki mindhárom napon hibátlanul ugrott, így most is a legjobb nyolc között végzett a páros.

A gyermek kategóriában 25 lovas állt rajthoz, ami hazai rendezésű nemzetközi versenyen példátlan létszám, ráadásul soha ennyi magyar lovas nem indult nemzetközi versenyen a magyar díjugrató sport legeredményesebb korosztályában. A tegnapi győztes most sem hibázott, így Szuhai Rodrigo megismételve tegnapi helyezéseit megnyerte mind a gyermek mind a VIP Tour 115 centiméteres középdöntőjét Chacco Boy és Timpex Gótika nevű lovaival. A gyermekek között a második helyet Müllner Anna szerezte meg, Magyar Balázs, Koltai Zorka, és Tavasi Eszter előtt. A VIP Tourban is szép magyar helyezések születtek, Gyirkis Emma Laura a harmadik, Blaskó Nikolett, Pintér Zsófi Csenge és Baumann Bori előtt.

A versenynap az ifjúsági lovasok 130 centiméterre kiírt nagydíjával folytatódott, ahol 5 páros kvalifikálta magát az összevetésbe. A leggyorsabb hibátlan lovaglással Csetényi Lea nyerte a versenyszámot Hámor nevű lovával, ezzel megszerezve első nemzetközi győzelmét a páros. Második helyen a gyermek válogatott tagja, Magyar Balázs szintén hibátlan lovaglással ért célba, megelőzve a bolgár Ivana Angelovat és Aya Mitevat. Hatodik helyen leggyorsabb négy hibapontos alappályával Pataki Anna Klára és Je T’aime végeztek.

A silver tour középdöntője szintén 130 centiméteren zajlott vadász elbírálásban. Ennek lényege, hogy a verőhibák négy másodperces időbüntetésként hozzáadódnak a versenyző időeredményéhez, így kialakítva a végső sorrendet. A litván csapat éllovasa, Andrius Petrovas fantasztikus lovaglással magasan a legjobb eredménnyel ért célba, így két másodpercet vert a második helyen végző Matthias Raisch és az őt követő Abdulrahman Al Fuzae eredményére. Ifj. Máté István végzett a negyedik helyen Stakkira nyergében, míg Mráz Tamás a hetedik, Szotyori Nagy Kristóf pedig a nyolcadik és kilencedik helyen zárta a versenyt.

Az 51 indulót felsorakoztató 140 centiméteres Gold Tourban osztrák győzelem született. Sokáig a Silver Tour győztese, Andrius Petrovas volt az élen, de az utolsó pillanatban Christoph Obernauer átvette a vezetést, így harmadik helyre szorítva a Galestrat lovagló Búza Krisztiánt. Czékus Zoltán és Carundy az előkelő hatodik helyen végzett nagyon szoros versenyben éppen lemaradva Christoph Obernauer másik lova, és a hétvégén többször is dobogós pozícióban végző Angel Niagolov mögött. Hazai részről hibátlanul lovagolt még Krucsó Szabolcs, Biharvári Attila, Técsy Attila, Hugyecz Mariann és ifj. Kövy András is, így izgalmasnak ígérkezik a kategória Longines Világranglista pontot adó vasárnapi döntője.

 

Szöveg: Szalontai Virág

Fotó: Császár Fotó

Last modified: 2021-07-03