Edzők, utánpótlás lovasok figyelem!

Hírek

Díjugrató utánpótlás válogatottak programja – 2021

 

A Gyermek, Ifjúsági és Fiatal lovas Válogatott 2021-es versenyszezonra kitűzött versenyeinek tervezete:

 

Április 30-Május 2. Lamprechtshausen/AUT CSIO Ch J Yr
Május 14-16. Samorin/SVK CSIO Ch J Yr
Június 11-13. Bábolna/ HUN CSI Ch J U 25
Június 18-20.  Bojouristhje/ BUL CSIO Ch J
Július 2-4 Szilvásvárad / HUN CSI Ch J U25
Július 23-25 Vilamoura/POR Európa-bajnokság

 

Amennyiben a felsorolt versenyeken kívül bármely korosztályos lovas más külföldi nemzetközi versenyen kíván szerepelni, részvételi szándékát az Utánpótlás kapitánynak jelezze. A versenyekre a nevezést minél előbb, de legkésőbb a nevezési határidő előtt 5 nappal adja le minden lovas. A nevezésekkel kapcsolatos ügyintézésben Szalai Klaudia, díjugrató szakági titkár az illetékes.

A Gyermek, Ifjúsági és Fiatal lovas Európa-bajnokság 2021. július 20-25 között a portugáliai Vilamourában-ban kerül megrendezésre. Annak a lovasnak, aki a kontinensviadalon részt akar venni,  az Utánpótlás Válogatott számára pirossal kijelölt versenyeken kötelező a részvétel.

Az Európa-bajnokságon a döntőbe kerülési eséllyel rajthoz álló párosok indítását tervezzük, amennyiben a CSIO válogató versenyeken utánpótlás csapataink kimagasló teljesítményt nyújtanak, abban az esetben veszünk részt csapattal a kontinensviadalon.

A válogatás fő szempontja: a kiemelkedő és folyamatosan jó teljesítmény a válogatókon, a külföldi, és a hazai nemzetközi versenyeken. Az Európa-bajnokság szintjét leginkább megközelítő versenyek, mind fizikailag, mind pszichikailag, a Válogatott CSIO megmérettetései. Ezeken a versenyeken a Nemzetek Díja versenyszám első fordulójában csapat– illetve egyéni lovasként, és a Nagydíj versenyszámban mutatott kiemelkedően jó szereplések, magabiztos, tudatos, összeszedett lovaglások a feltétele az Európa-bajnokságon való részvételnek.

A mindenkori Válogatott lovasaitól a Szövetségi Kapitány elvárja, hogy példamutató, lovas emberhez méltó magatartást tanúsítsanak mind a lovaikkal, mind a sporttársaikkal szemben.

Az Utánpótlás kapitány szakmai felelőssége az Európa-bajnokságon résztvevő Magyar Válogatott kijelölése és vezetése, ő dönt a kontinensviadal indulóiról.

2021-ben az Utánpótlás Válogatott célja mindhárom korosztályban, hogy a nemzetközi versenyeken a lehető legeredményesebben szerepeljen. A CSIO Nemzetek Díja versenyszámában induló Válogatott csapatainkkal, illetve a Nagydíjakban rajthoz álló versenyzőinkkel, lehetőség szerinti legjobb helyezések elérése, az Európa-bajnokságon egyéniben induló lovasaink döntőbe jutása, csapat indulása esetén pedig a második fordulóba kerülés elérése a cél.

 

Fiatalok nélkül nincs jövő! Az Utánpótlás kapitánynak és segítőinek az a célja és feladata, hogy a korosztályukban tudásuk, elért eredményeik, tehetségük és elhivatottságuk alapján kiemelkedő, legjobb lovasokat kiválassza és támogassa. Folyamatos fejlődésükhöz szakmai segítséget nyújtson. Az edzőtáborokban, a nemzetközi versenyeken és az Európa-bajnokságon szerzett tapasztalatokat, tudást felhasználva felnőtt lovasként a Magyar Válogatott és a magyar díjugrató sport hasznos és eredményes tagjai legyenek.

Amennyiben a Gyermek, Ifjúsági és Fiatal lovas Válogatott Nemzetek Díja versenyszámban áll starthoz, a Nemzetek Díjában induló ló nevezési díját a Díjugrató Szakbizottság fizeti, ha a Nemzetek Díja versenyszámban Magyarország több csapatot is indít, úgy a legeredményesebb csapat lovainak költségét téríti meg. A Nemzetek Díja és Nagydíj versenyszámokban induló illetve korosztályos Európa -bajnokságon részt vevő lovasok esetében a versenyszámok előtti pályabejárás saját edzővel történik és lóra szállás előtt, a pálya nehézségeit és a lovaglási stratégiát, az Utánpótlás kapitánnyal megbeszélve állnak rajthoz.

 

Kérjük a Válogatott keret tagjainak edzőit, úgy készítsék fel tanítványaikat és lovaikat, hogy a versenyszezon folyamán a Válogatottban való szereplés esetén lehetőségeikhez és képességeikhez mérten a lehető legjobb formában álljanak starthoz. A Válogatott lovasok edzőinek felelőssége, hogy versenyzőiket hosszú távra menedzseljék. Az utánpótlás korosztály lovasai, edzői és lótulajdonosai szakmai téren felmerülő kérdéseikkel forduljanak bizalommal Kövy András Utánpótlás kapitányhoz. Elérhetőségeink és információ a szakág honlapján.

 

 

Válogatott lovasok számára teljesítmény, követelmény rendszer:

 

 

Szakmai beszámoló készítése

 

A Válogatott lovasok edzőjük segítségével készítsenek szakmai beszámolót írásban saját (ló és lovas) felkészülési állapotukról 2021. 05. 01-ig, melyet a Szövetségi kapitány elérhetőségére kérünk elektronikus úton továbbítani.

Szerepeljen benne:

  • Felkészülés terve, milyen versenyeken kívánnak részt venni
  • Felkészülés menete, mely versenyeken és hogyan szerepeltek eddig az elmúlt szezonban,
  • Ló általános egészségi állapotának értékelése és bemutatása,
  • Ló és lovas versenyformájának rövid értékelése a versenyeken való szereplés után,
  • Kérésre a versenyekről videót készítsenek és küldjenek.

 

A felkészülés legfontosabb szempontja a ló és lovas megfelelő egészségi állapota. A versenyeken való részvétellel nem szabad a ló és lovasa épségét kockáztatni. A tisztességes, körültekintő, alapos felkészülési munkát kell érvényesíteni az egész éves felkészülés során.

 

A Válogatott keret lovasainak és edzőinek írásbeli tájékoztatási kötelezettsége van az alábbi esetekben:

 

  • Amennyiben személyi- vagy lósérülés történik, arról haladéktalanul tájékoztatást kell nyújtani írásban,
  • Személyi változás (pl.: edzőváltás), illetve lóváltás, új ló esetéről tájékoztatást kell nyújtani írásban,
  • A felkészülést, a Válogatott kerettagságot érintő esetlegesen felmerülő problémákról tájékoztatást kell nyújtani írásban.

 

Felmerülő szakmai kérdések esetén a Válogatott lovas, illetve edzője forduljon év közben is az Utánpótlás Szövetségi kapitányhoz

 

Válogatott lovasokkal szemben támasztott erkölcsi követelmény

 

A Válogatott lovasoknak igaz sportemberekhez méltóan kell viseltetniük a lovardában és a lovardán kívül is. Törekedniük kell arra, hogy minden nyilatkozatukkal jó fényt vessenek a Válogatott keretre és a Magyar Lovas sportra.

Tisztelettel kell viseltetniük a társaik, edzőik iránt. Semmilyen körülmények között nem szabad aláásniuk a sport, a díjugratás őszinte légkörét gáncsoskodó, becsmérlő, vagy gúnyolódó viselkedéssel, ugyanúgy nem szabad negatív érzéseket belevinni a sportküzdelembe, ahol ezáltal nemkívánatos sérülés veszélyekkel járó légkört teremthetnek. Minden lovasnak, edzőnek, szülőnek tartózkodnia kell a rosszindulatú pletykáktól és becsmérlő megjegyzésektől. Arra kell törekedniük, hogy a mindennapi életben is kiegyensúlyozottak legyenek, erkölcsös, példamutató, és tiszteletre méltó viselkedést tanúsítsanak.

Igyekezzenek mindig tudásuk legjavát nyújtani és a Válogatott lovas státuszuknak megfelelően felkészülni, gyakorolni és versenyezni. Mindig elsődleges szempont a biztonság. Ügyelniük kell saját testi és lelki épségükre, figyelembe véve lovuk általános szükségleteit, testi- lelki jólétét és kiegyensúlyozottságát.

A sporttársaikra mindig minden esetben tekintettel kell lenniük, az igazi és őszinte sportemberi magatartásnak megfelelően kell eljárni, viselkedni és sportolni.

 

 

Balatonvilágos, 2021. 03. 10.

 

 

 

Kövy András

Utánpótlás Szövetségi Kapitány

 

Lamprechtshausen CSIO

Last modified: 2021-04-01