Átadták a Lógyógyászati Tanszék és Klinika új CT készülékét

Hírek

Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszéke és Klinikája egy olyan CT berendezéssel gyarapodott, amiből a világon csak négy másik található. A 280 millió forintba került csúcskategóriás, nagy felbontóképességű diagnosztikai eszközt február 22-én adta át az Üllői Campuson dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Sótonyi Péter professzor, az ÁTE rektora és Bodó Gábor professzor, a tanszék és klinika vezetője.

A 90 centiméter átmérőjű CT-ben bódítással a ló elülső és hátulsó lába is vizsgálható. A készülék akár egy 600 kilogrammos medencéjéről is kiváló képet alkot.

Dr. Sótonyi Péter a klinika nagyelőadójában tartott előadásában az álló helyzetű elülső végtag CT vizsgálatára egy csüdízület feletti elváltozás diagnosztizálásáról mutatott be példát. A hátulsó végtag vizsgálatáról vetített képen egy feltehetően csánkficam következtében létrejött ízületi gyulladást lehetett látni. A résztvevők álló helyzetű fej-nyak vizsgálatról továbbá fekvő helyzetben elvégzett nyak- és hátcsigolyák, valamint csípő és hátágyék vizsgálatáról is láthattak képeket. A berendezéssel olyan eseteket lehet diagnosztizálni, amire a röntgennel nincs lehetőség.

„A magyar lovasélet különleges eseménye, hogy a Kiválósági Program támogatásából a lovak állóhelyzeti vizsgálatát lehetővé tevő CT berendezés felavatására kerülhet sor” – mondta köszöntőjében Dr. Sótonyi Péter. „Ez az ötödik ilyen berendezés a világon – Európán kívül egyetlen sem található ebből! A legközelebbi Svájcban, 1032 kilométer távolságban működik. A Lógyógyászati Tanszék és Klinika fejlesztése során elértük, hogy a közép-európai térségben egyetemünké a vezető lógyógyászati klinika. Az anyagi bevétel mellett nagy értéke van a kivívott szakmai presztízsnek is, ami által még több – sok esetben vagyont érő – lovat hoznak gyógyítani az egyetemre. A beruházás fontos lépés ahhoz, hogy a repülőtér és autópályák melletti Üllő nemzeti lovas központtá váljon.”

Az ÁTE rektora büszkén szólt arról is, hogy itt bebizonyosodott, haza lehet hívni a külföldön dolgozó szakembereket. Dr. Bodó Gábor sebész-specialista Svájcból, dr. Nagy-Schuller tot Peursum Annamária sántaság-specialista klinikai állatorvos és dr. Bakos Zoltán egyetemi docens, belgyógyász-specialista Angliából jött vissza Magyarországra, gyógyítanak, kutatnak és oktatnak. Bodó Gábor alma materbe érkezése óta a beteglétszám majdnem a duplájára nőtt.

Ltk ct 2021 3

Dr. Palkovics László miniszter köszöntőjében elmondta, 2014-ben nem kellett hosszasan győzködni őt arról, hogy legyen újra önálló Állatorvostudományi Egyeteme Magyarországnak. Szükségszerű volt, hogy a nemzetközi mezőnyben megbecsültséget élvező szellemi műhely ezt a lehetőséget elnyerje. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője úgy véli, az új CT-vel talán egy helyet még előbbre is lépett a ranglistán az ÁTE. Megerősítette, hogy a kormány 69 milliárd forinttal támogatja a campusbővítést, amit az egyetem saját forrásaival egészít ki.

A miniszter kifejtette, hogy az elmúlt hat évben sok változás indult el a felsőoktatásban. A gazdálkodási struktúraváltás nyomán az egyetemek más módon kezdtek el működni. Konszolidációjukból született a modellváltás, amelyet az ÁTE is elsők között valósított meg. Megítélése szerint az államháztartási korlátok közül kiszabadult egyetem máris érzi az alapítványi működés előnyeit. Azt is elmondta, hogy az új európai uniós költségvetési ciklusban 1500 milliárd forintot szeretnének a magyar egyetemekre fordítani, ami közel ötszöröse az előző időszak forrásainak. Az állam emellett folyamatosan emeli a kutatásra fordított összeget, ennek az eredménye az ÁTE ló-CT beszerzése is. A tárca a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az Állatorvostudományi Egyetemnek. Ebből 280 millió forintba került az új, csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni. A fennmaradó összeget az intézmény állatgyógyászati kutatásaira fordítják.

Az ünnepségen részt vett dr. Náray-Szabó Gábor, a Marek József Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és dr. Kovács Levente professzor, az Óbudai Egyetem rektora.

Forrás: RiderLine
Fotó: Balázs Gusztáv, illetve MTI/Koszticsák Szilárd

Last modified: 2021-02-25