Beszámolók 2020

Hírek

Szotyori Nagy Kristóf Díjugrató szakági elnök 2020. évi beszámolója

Ilyen év még biztos nem volt!

Rendkívüli évadot hozott 2020. a magyar és a világ díjugrató sportjának. Az 1924-ben alapított Magyar Lovassport Szövetség történetében a II. világháború idején és most másodszor fordult elő, hogy egy versenyévadot törölni kellett vagy időlegesen felfüggeszteni. Magyarországon a 2020-as koronavírus járvány miatt március 9. és május 28. között nem lehetett versenyeket rendezni. Március első hétvégéjén, a Nemzeti Lovarda kiemelt versenyében még elképesztő mennyiségű ló és lovas állt starthoz, de a kényszerszünet miatt 20 év után nem rendezhettük meg a fedettpályás döntőinket.

A versenyirodák, versenybírók, stílusbírók, pályaépítők és az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kiérdemlő stewardok fejlődésének útját a továbbképzések biztosították, melyeknek nagy részét még az év elején, a lezárások előtt meg tudtuk tartani. A versenyzési kedvet jelző számaink – meglepő módon, összességében alig maradnak el az elmúlt évtől:

2019.               2020.

start                          45271            42817

versenynap               304                 266

lovas licensz            1604              1610

ló licensz                  2904              2831

edzői                         277                 287

A kényszerszünet alatt a Díjugrató Szakbizottság a Magyar Lovassport Szövetséggel együttműködve kidolgozta a zárkapus versenyek rendszerét, amelyeket egész évben az előírásoknak megfelelően alkalmaztunk. Köszönetet érdemel a díjugrató társadalom, hiszen a szabályok betartása és a felelősségteljes együttműködés biztosította azt, hogy ne kelljen versenyeket lemondani, berekeszteni. Május végétől pedig szinte minden szabadtéri hazai rendezésű versenyt meg tudtunk tartani az átütemezett versenynaptár szerint: három Grand Prix fordulót (Kiskunhalason, Bábolnán és a Nemzeti Lovardában), a championátust Kiskunhalason és Szilvásváradon, a FIAT díjugrató országos bajnokságot a Nemzeti Lovardában, a Tenyészversenyt Kecskeméten és a tradicionális Mén-Kanca és Méneskönyvek versenyét Mezőhegyesen. Az első alkalommal kiírt Hungarian Future Stars korosztályos versenyei Balatonvilágoson teljessé tették díjugrató élsportunk versenylehetőségeit.

Mivel a nemzetközi versenyek nagy részét nem rendezték meg, és külföldre igen kis létszámban jutottak csak el lovasaink, felértékelődtek a határainkon belül kiírt versenyek. A szabályok betartása mellett is érvényesült az elmúlt években már tapasztalt tendencia, hogy a megfelelő infrastruktúrával rendelkező országos versenyhelyszínek megtöltötték a versenynaptárunkat és az egynapos regionális versenyek kiszorultak a versenyzési tereinkből. Kiemelt bajnokságaink és versenyeink pénzdíjai a legmagasabbak a kelet-közép-európai térségben, a megnyerhető pénzösszegeket a járványhelyzet ellenére inkább emelni tudtuk, mint csökkenteni. A felnőtt magyar bajnok épp úgy megkapta vadonatúj személygépkocsiját az aranyérme mellé, mint az elmúlt évtizedben mindig.

Az utánpótlás nevelő programjaink, a Mocorgó és a Talent program kisebb változásokkal, de 2020-ban is betöltötte szerepét. A kaposvári Pannon Lovasakadémián a Magyar Lovassport Szövetség oktatási bizottságával együttműködve az edzői regisztrációs vizsgákat is meg lehetett tartani. A rajtengedélyvizsgák is meglepően magas számot hoztak, közel 400 vizsgázónk volt 2020-ban.

TopSoft nevezési rendszerünk zavartalanul működött, folyamatosan építettük bele a tapasztalatokat, a visszajelzéseket, hogy a korszerű, mindenki által érthető és jól használható nevezési rendszerünk dinamikusan lekövesse a változó igényeket.

Minden felmerülő fegyelmi ügyet kivizsgáltunk, a sárgalapok rendszere nem laposodott el. Az Antidopping Csoporttal együttműködve történtek a mintavételek. Sajnálatos, hogy 2020-ban is történt pozitív eset.

A média területén is tevékenyek voltunk annak ellenére, hogy az Eurosport külföldi versenyeinek közvetítései elmaradtak. Az M4 sportcsatornán, a Digi TV-n a kiemelkedő versenyeink mind képernyőre tudtak kerülni. A RiderLine meghatározó médiapartnerünkként működött, és a versenyrendezők online tv-je segítségével szinte az összes országos és kiemelt verseny startjait látni lehetett ország- és világszerte. A díjugrató szakág honlapján és Facebook oldalán minden kiemelkedő eseményről és történetről naprakészen tájékoztattuk a díjugratás iránt érdeklődőket.

Együttműködtünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, de le kellett mondanunk a jelen járványhelyzetben a Csekonics Program megvalósításáról és sajnálatosan az olimpiai program változtatása miatt díjugratásban Budapest 2021-es Európa-bajnokságáról.

Igyekeztünk múltunk nagyjairól megemlékezni, a regionális finálék erre kitűnő alkalmat adtak. Olyan szakirodalmat, könyveket, anyagokat próbáltunk az érdeklődők számra biztosítani, amik a díjugartó sportunk fejlődésében, múltunk felidézésében töltenek be kimagasló szerepet.

A járványhelyzet második szakaszában már nem kellett megszakítani sportunkat, zártkapus formában elindulhatott a fedettpályás szezon, amely biztosította sportunk működését. Több év szünet után a Mesterek Tornája verseny újra éledt Balatonvilágos új fedelesében. A 14. Lovas Világkupa a Papp László arénából a Nemzeti Lovardába települt a díjugratók nagy örömére.

A nemzetközi porondon válogatottjaink sajnos minimális szerepet kaphattak, de egy csehországi CSIO-n a magyar utánpótlás bizonyította, hogy 2020-ban is számítani kellett vele.

Az év végével több évtizedes elkötelezetten végzett megbízatásából vonult vissza Bács Katalin, aki ezután nem szakági titkárként, de mégis a sporttal együtt élve más szerepkörben él tovább együtt díjugrató sportunkkal.

Köszönettel tartozom támogatóinknak, a Szabadidős Szakágnak, a Magyar Lovassport Szövetségnek, a Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének, hogy partnerként segítették díjugrató sportunk működését.

Köszönöm az elnökség tagjainak, a szakág titkárainak, a szövetségi kapitányoknak és a teljes magyar díjugartó társadalomnak, hogy egy ilyen nehéz esztendőben is bizalmat szavaztak munkánknak.

 

Szotyori Nagy Kristóf

 

Schlezák Melinda elnökségi tag 2020. évi beszámolója

2020, az alkalmazkodás éve

Az elmúlt év a kiszámíthatatlanság éve volt, a jól megszokott kényelmes körülményeket felváltotta a mindenhez való alkalmazkodás, és ennek a gyors reagálásnak és rugalmasságnak köszönhetően imádott magyar díjugratósportunk tovább működhetett. A zártkapus versenyekre vonatkozó szabályok betartása és betartatása lehet eleinte extra feladatokkal járt, viszont az év végére már mindannyiunknak szinte magától értetődőnek tűnt. A változások mellett tovább nehezítette életünket, hogy az év során elvesztettünk néhány kiváló szakembert. Szerencsések lehetünk, akik Bács Bélától tanulhattunk a bírói továbbképzéseken és a zsűritoronyban.

A 2020-as esztendőben az összesen 95 liszenszet váltott magyar díjugrató versenybíró közül Abay Pál és Bölecz Virág Ráhel bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű nemzeti versenyeket. A mindenki számára ismert különleges körülményekhez képest meglepő talán, hogy csupán 5,5%-kal esett vissza a startok száma a tavalyi évben az azt megelőző időszakhoz képest, a 42 817 csengőszó legnagyobb része a kiemelt versenyhelyszíneken megrendezett országos versenyeken volt hallható.

Sajnos nemzetközi megjelenésünk, ahogyan a lovasaink által, úgy szakembereink részéről is megcsappant kissé a pandémiás időszakoknak köszönhetően. Az elmúlt évben közel felére csökkent a nemzetközi díjugrató versenyek száma, ami az előzetes tervek szerint 2021-ben visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Az FEI naptárban 7 nemzetközi díjugrató verseny szerepel Magyarország térképén ’21-re.

Az országos versenyekre kiterjesztett steward rendszert sikeresen alkalmaztuk és az elkövetkezendő évben már a regionális versenyeken is használni tervezzük. Manapság a profi sportszakemberekkel szemben támasztott elvárás egyre szélesebb körű tudás birtoklását is jelenti. A modern világban a lovasok a lovaglás mellett a versenykiírásból és versenyszabályzatból is felkészülten érkeznek a versenyre. Így a hivatalos személyek mellett a lovasok és edzők szabályismereti tudásának – mint például a gyakran változó lábvédőkre vonatkozó szabályok – állandó frissítése sem elhanyagolható. Erre nekik a számukra is nyitott szakember továbbképzések is kiváló alkalmat biztosítanak.

A versenybírói továbbképzés keretében tavaly újra lehetősége nyílt minden bírónak a vizsgázásra. Ezúttal nem papír alapon, hanem elektronikus úton tölthették ki a tesztlapokat. Bizakodó hír, hogy fiatal bíróink közül többen is kiváló eredménnyel teljesítettek. Mindeközben nemzetközi szinten lévő versenybíróink is sikeres szintfelmérő vizsgát tettek. Továbbképzéseinket és vizsgáinkat a világhelyzethez igazodva kissé megváltozott körülmények mellett, de továbbra is tervezzük megtartani, hogy ez által szakembereink a versenyrendezőknek, lovaknak és lovasoknak a jövőben is segítségükre lehessenek a korrekt és minőségi versenyek biztosítása érdekében.

Schlezák Melinda

 

Karádi László elnökségi tag 2020. évi beszámolója

Beszámoló 2020

 

Tisztelt Mindenki, aki elolvassa !

 

Nem óhajtók azzal külön foglalkozni, hogy az elmúlt szezon milyen nehézségekkel telt el. A járványhelyzet miatt mindenki érintetté vált az egész világon, és ez nem kerülte el a sportágakat sem. Így, megdöbbentő volt számomra az a töretlen aktivitás és lelkesedés, ami a hazai díjugrató versenyeket jellemezte. Óriás vastaps Mindekinek, aki valamilyen formában részese volt ennek.

 

Nyilván a számok szerényebbek lesznek a statisztikákban mint máskor, de a versenyek minősége, hazai és nemzetközi viszonylatban is, kiemelkedő sportértéket biztosított a résztvevők számára. A versenyhelyszínek, rendezvényeikkel, továbbra is meghatározó alapot teremtettek minden kategória felkészüléséhez. A kiemelt díjazású Grand Prix versenyek újra bizonyították, hogy szükséges a számolhatatlanul sok országos minősítő verseny mellett, a nemzetközi követelményekhez közelítő versenylehetőséget biztosítani a fiatal lovaktól kezdve mindenkinek. A csonka szezon ellenére minden bajnokság, döntő helyet kapott a szoros versenynaptárban.

A jövő még bizonytalan, de folytatódik a fedett pályás szezon, és a szakmai továbbképzésekkel elkezdődik a következő év.

 

Karádi László

 

Németh István felnőtt szövetségi kapitány 2020. évi beszámolója

Egész évben igyekeztem követni a változásokat a hivatalos fórumokon. Több potenciális felnőtt válogatottságra alkalmas ló is eladásra került az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, hogy csapat a 2021-ben összeállítható a Nemzetek díja versenyekre. A 2021-es Riesenbeck-i Európa-bajnokságot is célként tűztük ki.

Igyekszem tartani a kapcsolatot a válogatott tagjaival ebben a bizonytalan időszakban is. Bízzunk a Csekonics programban, hogy számíthatunk erre a segítségre.

Németh István

 

Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány 2020. évi beszámolója

 

2020-as év beszámolója

 A 2020-as évben az Utánpótlás Válogatott a pandémiás helyzet miatt nem tudta az előre megtervezett programját megvalósítani. A  villamourai Utánpótlás EB rendezője a kialakult járványügyi helyzet miatt lemondta az Európa-bajnokság megszervezését. Az idei évben a  Nemzetközi Lovas Szövetség nem támogatta a kontinensviadal megrendezésének a lehetőségét.

A korlátozások ideiglenes feloldását kihasználva augusztusban részt tudtunk venni a zduchovicei CSIO-n.

 

Zduchovice, 2020. augusztus 12-16

 

A Csehországban megrendezett verseny remek lehetőség volt lovasainknak a nemzetközi versenyeken való sikeres tapasztalat szerzésre. A Német pályaépítő technikás vonalvezetésű pályákkal és az akadályok legnagyobb megengedett méretének maximális kihasználásával  nemzetközi szintű kihívások elé állította a lovasokat.

 

A Nemzetek Díja versenyszám Gyermek korosztályában a Kiss Maja-Quipara Z, Szuhai Gyula- Casselo, Szabó Noémi-Noblesse S, Tavasi Eszter-Audrey Pins összeállítású Magyar Válogatott a harmadik helyet szerezte meg Lengyelországgal és Németországgal összevetve az első helyért.

Gyermek Nagydíjban Kiss Maja ötödik helyezést ért el hibátlan alappálya és összevetés után, Szuhai Gyula hatodik lett a versenyszám leggyorsabb összevetését lovagolva az utolsó akadályon vétett verőhibával.

Ifjúsági kategóriában negyedik helyezést ért el a Nemzetek Díja versenyszámban a Janik Anna-Cash, Alasztics Alíz – Chablis, Bognár Dóra-Kronosz, Kiss Lizanna-Cojano összetételű Magyar Válogatott.

 

Ifjúsági Nagydíjban Alasztics Alíz Concordia HB nyergében hibátlan alappálya és összevetés után leggyorsabb lovaglással megnyerte a Nagydíjat, Janik Anna-Cash-sel nyolcadik helyet, Kiss Lizanna-Gina Rosina-val kilencedik helyet érték el hibátlan alappálya után, összevetésben 8 hp-os eredménnyel lovagolva.

 

Köszönjük a Magyar Utánpótlás Válogatott keret lovasainak az egész éves szorgalmas és eredményes munkáját, az edzők szakmai munkáját, a szülők és támogatók sportszerű segítségét!

 

Balatonvilágos, 2021 január 5

Last modified: 2021-01-15