Fazekas István a díjugrató magyar bajnok 2020-ban

Hírek

A Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság döntőjébe a korábbi évekkel ellentétben csak a legjobb 20 lovas kvalifikálta magát. Az első forduló 150 centiméteres magasságon zajlott, majd a legjobb 15 jutott tovább a második fordulóba, ami már elérte a 155 centimétert. A fődíj a Díjugrató Szakbizottság, az FCA CEE vállalatcsoport és a KB Autoteam Kft. összefogásának köszönhetően egy Fiat Tipo modell volt, a további helyezettek között pedig 2.200.000 forintot osztottak ki.

Az egykori magyar bajnok, Krucsó Szabolcs végig magabiztosan vezette a versenyt, így még a döntő B pályáján is az előkelő utolsó helyről rajtolt. Viszont a középdöntőben elkövetett hibának köszönhetően többen felzárkóztak egy verőhibán belülre, így az utolsó pillanatig lehetett izgulni, hogy megismétli-e 2017-es győzelmét. Lova, Lady Winnermint a neve is mutatja, számtalan versenyt nyert kisebb magasságon gyorsaságának és precizitásának köszönhetően, így várható volt az első napi vadász versenyszámban produkált siker. Viszont ez volt az első ilyen nehézségű bajnoksága, így sokan kételkedtek a kis kanca kitartásában, amire abszolút rácáfolt. Végig kiválóan teljesített, fölényesen ugrott, de a döntőben a kettesugrás beugró meredekét leütve a szoros verseny miatt végül a dobogó második fokára állhattak fel.

Végül a győztes, aki a verseny történetének talán legnagyobb hajrájában, a kezdeti 22. helyezésről tornászta fel magát az aranyéremig, Fazekas István volt, aki sokak kedvencévé vált a verseny alatt. Sallangmentes lovaglással, megérdemelten vehette át a győztesnek járó jutalmat a magyar tenyésztésű Walter nyergében, akivel már többször képviselte hazánkat Nemzetek Díjában, és tavaly a Fedeles Döntőn is győzni tudott.

A kiskunhalasi versenyző 1993-ben nyert először érmet a felnőtt országos bajnokság egyéni kategóriájában, és az eltelt 27 évben többször is sikerült ezt megismételnie, de a győzelem még váratott magára mostanáig.

A kétszeres bajnok, ifj. Szabó Gábor jól kezdett a verseny elején, viszont a középdöntő után lecsúszott egészen a nyolcadik helyig XIXO Lord Classic nevű lovával, de egyedüli dupla hibátlan teljesítménnyel visszakerült a bronzérmes pozícióba a döntő végeztével.

A további helyezések sorsa is bizonytalan volt, sokan csúsztak hátrébb, mint például Técsy Attila, akinek a második hely helyett végül a negyedikkel kellett beérnie, vagy jöttek fel, mint Szuhai Gyula, aki verőhiba nélkül lovagolta le az utolsó négy pályát a mindössze hét éves Lawisangossal, így az ötödik helyezettnek járó díjszalaggal térhetett haza.

A tavalyi ezüstérmes páros, ifj. Máté István és Chacrinuevégeztek a hatodik helyen, megelőzve Zárug Annamáriát Coolmannel, és Piroska Zoltánt Flórával.

A verseny visszanézhető 20:10-től a Digi Sport 2 műsorán.

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

 

 

Last modified: 2020-09-13