Kezdetét vette a Fiat Díjugrató Országos Bajnokság

Hírek

Megkezdődött a Fiat Díjugrató Országos Bajnokság a Nemzeti Lovardában, ahol az utánpótlás korosztály mellett a felnőtt lovasok elődöntői kerültek lebonyolításra az első napon.

A gyermek lovasok 120 centiméteres magasságon kezdték meg a versenyt, a többi korosztállyal ellentétben hibaidős elbírálásban. A pálya rendkívül hosszú volt, komoly technikai feladatokkal tűzdelve, így sok páros már az első nap után búcsút inthetett a bajnoki címnek. Mindössze három lovas várhatja hibátlannal a folytatást, csupán a Füzér Gábor által felkészített Kiss Maja és Ifj. Szuhai Gyula mindkét lovával, illetve Kormos János tanítványa az elődöntőben ötödik helyen végző Magyar Balázs tudtak hibapont nélkül célba érni. Négy hibaponttal áll a bajnokságban még Szabó Noémi és Noblesse S, Magyar Balázs másik lovával, Balerinával, illetve Jancsó Janka, Szabó Gábor és Csilló Balázs felkészítésében.

Az ifjúsági lovasok 130 centiméteren mérték össze tudásukat vadász elbírálásban, aminek lényege, hogy a hibapontokat időbüntetésre váltva jön ki a végeredmény. Így történhetett meg az, hogy egy olyan lovas győzött, aki igaz verőhibát vétett, de annyival gyorsabb volt a többieknél, hogy ezzel együtt is kiérdemelte az első helyet. Ő pedig nem más, mint a Kovács Dóra által felkészített Bognár Dóra, aki Kronosszal első, Calli Top nevű lovával pedig az ötödik helyezettnek járó díjat vihette haza.

Második helyen Réti Dávid tanítványa, Plavecz Szabrina végzett, megelőzve Janik Annát, és Kiss Lizannát. Az eredmények már beleszámítanak az utánpótlás csapatversenybe is, aminek végeredménye az elő- és középdöntő összesített eredménye alapján kerül majd kihirdetésre.

A fiatal lovasok ugyanazon a pályán álltak rajthoz, mint az ifjúsági versenyzők, csak immár 135 centiméteres magasságon. A verseny egyik favoritja, az egész évben brillírozó Alasztics Aliz volt a leggyorsabb, viszont egy verőhibát vétve csupán a második helyet tudta megszerezni Concordia HB nevű lovával, akivel tavaly egészen az aranyéremig menetelt az ifjúsági magyar bajnokságban. Viszont most emberére talált Gráf Edina Nikoletta személyében, aki már többször bizonyította rátermettségét a több napos bajnokságokon. Mishell DK nevű lovával a nagy nyomás ellenére hibátlanul és gyorsan lovagolt, ezzel megszerezve az első helyet, és ezzel együtt járó nulla hibapontot.

Az utánpótlás válogatott oszlopos tagja, Szuhai Péter lett a harmadik új lovával, Tanjával, megelőzve a címvédő Búza Patrik Zoltánt. A karrierje során minden korosztályban kiemelkedően eredményes Weinhardt Virág idén a fiatal lovas kategóriát választotta a felnőtt helyet, ahol a hatodik hellyel kezdte meg a bajnokságot.

45 páros állt rajthoz a felnőtt lovasok elődöntőjében 140 centiméteres magasságon, ahol szinte az utolsó pillanatig kérdés volt a győztes kiléte, hiszen rendkívüli fordulatok közepette vették át a helyezéseket egymástól a lovasok. A versenyt sokáig Piroska Zoltán vezette Flórával, egészen addig, amíg a vadászlovaglás specialistája, ifj. Szabó Gábor pályára nem lépett, és XIXO Lord Classic nevű lovával magabiztosan átvette nem a vezetést. Majd Krucsó Szabolcs következett, aki már másik lovával garantáltan a legjobb hat között végzett, így Lady Winnerrel mert nagyot kockáztatni, ami be is jött ebben az esetben, hiszen két másodperces fölénnyel verőhiba nélkül ért célba.

Az utolsóként rajthoz álló Horváth Balázs is remek iramot diktált, a célon áthaladva minden szem a kivetítőre tapadt hol áll meg az óra, ami végül a harmadik helyezett időt mutatta. A végső sorrend így: Krucsó Szabolcs, ifj. Szabó Gábor, Horváth Balász, Piroska Zoltán és Mráz Tamás BN Silverrel.

 

A hírt, a Magyar Lovas Szövetség médiapartnere, a RiderLine készítette.

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Last modified: 2020-09-13