Jön a FIAT Díjugrató Országos Bajnokság, ezúttal közönség nélkül

Hírek

1924 óta rendeznek díjugrató országos bajnokságot országunkban, de eddig csak a II. világháború tudta ezt a folyamatot megszakítani. 2020-ban a koronavírus járvány miatt sok-sok kérdőjel övezte díjugrató sportunkat is, de úgy tűnik, az országos bajnokságot csütörtöktől vasárnapig meg tudjuk rendezni a Nemzeti Lovardában. Legrangosabb nemzeti versenyünkön

ezúttal nem lehet jelen személyesen a közönség Budapest szívében, de minden érdeklődő részese lehet az élménynek a RiderLine Online TV-n és a Digi TV képernyőin keresztül, és figyelemmel tudja kísérni az összes startot.

 

De nézzük, kik számítanak az idei bajnokság esélyeseinek?

 

A figyelem központjában biztosan a felnőtt kategória száma áll! A Fiat országos bajnokság záró napján, vasárnap délután egyéni bajnokot avatnak, ahol idén se szakad meg a már évtizedes hagyomány, és a győztes egy vadonatúj Fiat személygépkocsit kap eredményéért.

Az esélyeket a három Grand Prix forduló és a budapesti világkupa alapján lehet latolgatni – vajon kinek a kezébe kerül az a vándorserleg, amire eddig legtöbbször Platthy Jozsef és Ákos Ajtony nevét vésték fel? A tavalyi győztes, az első női bajnok, Vándor Zsófia Quintusszal mindenképpen eséllyel pályázhat a címvédésre, de az urak biztos nem fogják ezt könnyen adni, hiszen az eddig ötszörös egyéni bajnok Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor a Nemzeti Lovardában mindig nagyon eredményes, a két Grand Prix fordulót nyerő, még csak 20 éves Jármy Vince, a dobogót mostanában környékező Fazekas István és Szentirmai Péter, a tavalyi bronzérmes, ifj. Máté István, a keleti országrész profi lovasai: Técsy Attila, Szuhai Gyula, a sérüléséből visszatérő Czékus Zoltán – biztos győzni szeretnének. A szabályzat szerint az idei bajnoknak is öt nagyszerű pályát kell teljesíteni, csütörtökön a vadászugratást, pénteken a kétfordulós csapatversenyt 145 cm-en, vasárnap a 150 és 155 cm-es kétfordulós finálét. Az elmúlt évtizedekben eddig egyetlen egyszer, 2018-ban volt arra példa, hogy egy páros, ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel verőhiba nélkül, minden számot megnyerve lett bajnok.

Vándor Zsófia-2019 év Felnőtt Bajnoka

 

Nagyon erős mezőny állt össze a fiatal lovas kategóriában is, ahol a tavalyi győztes páros, Búza Patrik és Opál a címvédésre törekszik, de az indulók között van a kiskunhalasi Weinhardt Virág legjobb lovaival, a dobogót mindig környékező, Gyula Farmos, Szuhai Péter, a kiskunhalasi GP legjobbja, Dömse Tamás és az idei évben mindent nyerő, még ifjúsági korú, de ezt a kategóriát választó Alasztics Alíz is, ezért szinte garantált a szoros és színvonalas verseny.

Búza Patrik Zoltán 2019. év Fiatal lovas bajnok

 

Az ifjúsági kategóriában egyértelműen Janik Anna az esélyes, válogatott társai, Bognár Dóra és Kiss Lizanna lehetnek a legerősebb ellenfelek, tehát, aki győzni akar, annak őket kell megelőznie.

Alasztics Alíz 2019. év ifjúsági bajnok

 

A gyermek kategória mezőnyében a három GP győztes: Kiss Maja, Szuhai Rodrigo és Tavasi Eszter, a Csehországban jeleskedő Szabó Noémi, a tavalyi gyermek champion Magyar Balázs mind esélyesek, de mégis, a fő favorit a diósgyőri ifj. Szuhai Gyula, aki egész évben jóval magasabb pályákon bizonyította tudását.

Kiss Lizanna 2019.én Gyermek bajnoka

A legnagyobb létszám az amatőr kategóriában áll össze, közel hatvan páros lovagol az amatőr országos bajnoki címért idén. Ebben a kategóriában 2020-ban biztos, hogy nem lesz címvédés, hiszen az elmúlt két év győztese, Baumann Bori nincs az indulók között. Az amatőröknél általában megjósolhatatlan ki lesz az aranyérmes, bármi megtörténhet. Hölgyek szokták uralni a kategóriát, kérdés, marad-e a “nőuralom”? A favoritok közé sorolhatjuk a

többszörös érmes Bozsóky Zsófiát, az idén kimagasló formában lovagló Reisz Fannit és Nagy Ritát, a korábbi többszörös győztes Debreczeni Évát, az elmúlt évek érmeseit és helyezettjeit, Bobok Esztert és Mikó Vécsey Nórát. Talán az urak éve lesz az idei? A bábolnai amatőr Grand Prix-t Gráf Miklós nyerte, és a mezőnyben magasabb pályákat is látott Márki Zoltán vagy az örök ifjú Busi Sándor vagy éppen sikerorientált Kádár Attila is beleszólhat a végső sorrendbe.

Baumann Bori-2019. év Amatőr bajnoka

 

A Fiat országos bajnokságon átadott személygépkocsi és az erkölcsi sikert jelentő érmek és szalagok mellett közel hatmillió forint pénzdíjat is szétosztanak.

Start-és eredménylisták: http://www.dijugratas.hu/#/Event/Info?eventId=14351

Online eredmények: RiderLine Timing

Díjugrató sport bajnokai

Zártkapus verseny előírásai

 

 

Last modified: 2020-09-08