64. születésnapját győzelemmel ünnepelte Busi Sándor

Hírek

Derült, napsütéses idő fogadta a Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató és Grand Prix második napján a lovasokat. A különböző kategóriájú köröket pénteken a négyévszakos pályán és a füves arénában rendezték. A közönség 218 startot láthatott. A hat számból négy GP kvalifikációs lehetőséget adott.

 

A nap első körében, a 6. versenyszámban, az öt éves lovak 110 cm-es akadályokkal tűzdelt pályáján 24-en startoltak. A szám stílusverseny volt, amelyben első helyen Kovács Henri (Morris Lovas SE) végzett CALDATO-val. A páros 0 hibapontos pályája a legjobb pontozást kapta (8,20 pont). A halasi lovas, Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) a harmadik helyezést szerezte meg ARANYKAPU SANCASALL nyergében (0 hibapont, 7,90 pont a stílusra).

 

A péntek délelőtti második körben, a 7. versenyszámban (120 cm, 6 éves lovak stílusversenye, 25 start) Kovács Henri ismételt. Ezúttal GUCCI IC nevű hat éves szürke kancájával (0 hp, 8,40 pont) győzött. A hat éveseknél, az Abay Pál nemzetközi 1-es bíró által adott 8,40-es értékelés nagyon jónak számít. A ló GUCCI IC nevének utolsó két betűje tenyésztője, Cuczi István monogramja. Itt is született egy helyi érem. A Határőr Dózsa SE lovasa, Matyi Bianka, CARITAS M-mel lett bronzérmes (0 hp, 8,00 pont).

 

Kora délután került sor a 8. versenyszámra, az amatőr GP kvalifikációra, amelyen 27 lovas startolt. A versenyszámot időre rendezték. Egy többszörös kategória magyar bajnok, Busi Sándor (Equest-Sport LC) EQUEST STELLA nevű lován győzött hibátlan lovaglással és a legjobb idővel (0 hp, 67,08 másodperc). Mondják, hogy a lovassport kortalan. Ezt Busi Sándor különös módon fejezte ki a mai napon, mert ezzel a győzelemmel ünnepelte a 64. születésnapját.

 

Délután kettőkor, a nap negyedik körében 12 start mellett került sor a 9. versenyszámra, a 120 cm-es ifjúsági körre, amely egyben a gyermek GP kvalifikációja volt. A számban időre lovagoltak, amelyben (12 start) a Diósgyőri VTK sportolója, Szuhai Rodrigo, CLINTAPOINT nevű 8 éves szürke kancájával volt a leggyorsabb hibátlan (0 hp, 55,02 másodperc). A tizenegy éves fiatal versenyző, Rodrigo edzője édesapja, Szuhai Gyula.

 

A legtöbb startot (85) hozta a következő délutáni, 10. versenyszám, a 130cm-es magasságú akadályokkal nehezített nyitott kör, ami egyben a fiatal lovasok számára jelentette az U25-GP kvalifikációt. Az időre rendezett kört hibátlanul, a legjobb idővel hozta a Timpex Nyíregyháza Lovas Klub sportolója, ifj. Szabó Gábor tizenegy éves sötétpej ménjével, TIMPEX FÉNYÉV-vel (0 hp, 56,49 másodperc). Az U25 GP kvalifikációt ifj. Szuhai Gyula, CHACCO BOY nyergében vitte az első helyen, aki új egyesületének, a Diósgyőri VTK-nak hozott ezzel sikert (0 hp, 58,13).

A kétszeres magyar bajnok és világkupa döntős, Ifj. Szabó Gábor ismét mindent vitt a nap legnehezebb, 140 cm-es számában a Nyíregyházi Timpex ménes lovaival. A nyitott GP kvalifikációs számban (48 start) először Lord Clasiccal vette át az első helyet, majd utolsóelőtti startolóként második lovával, Timpex Bölcsésszel még jobb hibátlant mentek az időre versenyzésben és nyertek!

Szombaton az egyéb versenyszámok mellett, a gyermek GP, az öt és hat éves lovak GP fináléja lesz. Az első versenyszám reggel 8 órakor kezdődik.

 

A részletes eredmények ide kattintva találhatók:

http://dijugratas.hu/#/Event/Info?eventId=14012&competitionId=11

 

Szöveg: Kovács Iván

Fotó: Gudmon Kata

Last modified: 2020-06-20