James Wingrave: szégyen, hogy törölték a 2021-es EB-ket

Hírek

Az olimpiai szakágak – köztük a díjugratás – 2021-es FEI Európa-bajnokságainak törlése kapcsán a World of Showjumping a magyar színekben versenyző díjugratót, James Wingrave-t kérdezte arról, mi a véleménye erről a döntésről.

Mivel magyar színekben versenyzem, elfogult vagyok. Szégyen, hogy törölték a 2021-es EB-ket. Ez lett volna az első alkalom, hogy Magyarország kontinensviadalt rendezhetett volna felnőtt díjugratóknak. A lovassport és a lovak Magyarország történelmének fontos részei, a kormány hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy támogassa a bajnokságok megrendezését. Minden magyar várta az eseményt, ami pozitív hatással lett volna az ország sportéletére. Legalább a négyesfogathajtás méltóképp ünnepelheti 50. évfordulóját – a szakág legelső Európa-bajnokságát ugyanis Budapesten rendezték meg 1971-ben.

A bajnokság versenynaptárunk csúcspontja lenne. Egy sportoló számára semmihez sem hasonlítható érzés, ha hazai földön versenyezhet. Mindenki, a szervezőktől kezdve a szponzorokon és tulajdonosokon át azon dolgozott, hogy az eseményt és a csapatot a lehető legerősebbé tegye. Az, hogy ezt a csodálatos lehetőséget elvették, különösen hogy nem a mi hibánkból, igazi csapás.

Az Eb-k megrendezése az olimpia mellett azért lett volna vitatható, mert megeshetett volna, hogy vagy az egyik rendezvényen, vagy egyik rendezvényen sem töltötték volna ki a kvótát a világ legjobbjai, ami hatással lett volna az esemény, vagy események presztízsére. Rendkívül sok idő, törődés és munka kinevelni egy lovat az EB vagy az olimpia szintjére, és biztos vagyok benne, hogy a lovasaik sem szeretnék túlterhelni őket. Ennek tükrében el kell fogadnunk a tényt, hogy a lovasokat a szükség arra kényszeríti, hogy a lehető legpozitívabban tekintsék a lehetőségeket. A pozitívuma két ilyen rangos rendezvény ugyanazon évben történő megrendezésének az lett volna, hogy akinek nem adatott meg, hogy részt vegyen az olimpián, rajthoz állhatott volna az Európa-bajnokságon. Ez egy olyan lehetőség is, amikor nagyszerű ló-lovas kombinációk születhetnek.

A világjárvány okozta bizonytalanság miatt kénytelenek vagyunk felmérni minden lehetőséget és kihozni a helyzetből a lehető legjobbat. Az, hogy az Európa-bajnokság mintegy fejet hajt az olimpia előtt, talán a dolgok természetes és szükséges rendje. De egy kérdés továbbra is nyitott, és még akár újra napirendre is kerülhet, ahogy a COVID-19 kezelésével kapcsolatos ismereteink mélyülnek: mivel az Európa-bajnokságok nem kapnak akkora figyelmet, és nem összpontosítanak annyi embert, mint az olimpia, nem lett volna lehetséges még egy kicsit nyitva hagyni a lehetőséget az Eb-k számára? A járvány kezelésével kapcsolatos újabb és újabb információk és intézkedések, valamint a vakcina lehetősége fokozatosan növelik a valószínűségét, hogy idővel megrendezhető lesz egy ilyen esemény. Ez akkor lesz igazán releváns kérdés, ha a rendezvény méretéből adódóan fontolóra veszik az olimpia törlését is. Bár a bajnokságokat nem rendezték meg a háború sújtotta időszakokban, a sport fennmaradt, de az ilyen volumenű versenyek tartós hiánya nagy változást jelentene sok ló-lovas páros számára. Azok a párosok, akik most vannak karrierjük csúcsán, lemaradhatnak arról a lehetőségtől, hogy bajnokként beírják magukat a sport történelemkönyvébe. Ezzel értelmét veszti az, amiért legtöbben ezt a sportot űzzük. Előfordulhat, hogy 2021 nyár végén a nemzetközi versenyek és az Európa-bajnokság megrendezhető lesz biztonságos körülmények között, a kormányzati intézkedések betartása mellett, míg a rendezvény volumene miatt az olimpia esetleg nem?

Mindennek ellenére reménykedem abban, hogy a 2021-re tervezett magyarországi Eb-t egyszerűen átütemezik a következő szabad dátumra. Nem tudok róla, hogy a 2023-as Európa-bajnokság helyszínét már kijelölték volna, de borzasztó lenne, ha elveszítenénk a bajnokság rendezési jogát, ráadásul egy rajtunk kívül álló ok miatt. Míg a COVID-19 leckét ad abból, mi is az a bizonytalanság, a bajnokságok házigazdáinak kiválasztási folyamata változatlan. Mivel az ország egyszer már megkapta az FEI jóváhagyását 2021-re, az lenne a tisztességes, ha előbb vagy utóbb beváltanák az ígéretüket.

Forrás: RiderLine
Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Last modified: 2020-05-30