Az FEI törölte az olimpiai és paralimpiai szakágak 2021-es Európa-bajnokságát

Hírek

Az olimpiai szakágak (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa, para-díjlovaglás) Európa-bajnokságai nem kerülnek megrendezésre 2021-ben a tokiói olimpia elhalasztása miatt. 2021-ben kizárólag a nem olimpiai szakágak számára rendeznek Eb-t, jelentette be az FEI május 8-i közleményében.

2021. augusztus 23. és szeptember 5. között Budapest adott volna otthont öt lovassport szakág – díjugratás, díjlovaglás, para-díjlovaglás, fogathajtás és lovastorna – Európa-bajnokságainak. Azonban az olimpia új, 2021-es időpontjához való közelség miatt a díjugrató, díjlovagló és para-díjlovas szakágakban nincs lehetőség a kontinensviadalok megrendezésére. Az első FEI fogathajtó Európa-bajnokság 50. évfordulója alkalmából a fogathajtó és a lovastorna Eb-k Budapesten zajlanak majd.

A 2021-es lovastusa Európa-bajnokságot augusztus 11-15. között rendezték volna meg a 2014-es Lovas Világjátékoknak is otthont adó franciaországi Haras du Pin-ben, de az olimpia elhalasztása miatt ezt az Eb-t sem rendezik meg.

A tokiói olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-i döntése alapján 2021. július 23. – augusztus 8., a paralimpiát augusztus 24. – szeptember 5. között rendezik majd meg. Az olimpiai szakágakban az FEI nem is tesz kísérletet az Eb-k átütemezésére, hiszen minden szervező ugyanazokkal a problémákkal nézne szembe az olimpia elhalasztása miatt.

“A budapesti és a francia szervezőbizottságokkal, valamint a magyar és a francia nemzeti szövetséggel megvizsgáltunk minden lehetőséget a 2021-es bajnokságok megmentésére, de arra a sajnálatos döntésre jutottunk, hogy egyszerűen nem lehetséges megrendezni ezeket a fontos eseményeket jövőre, ennyire közel az olimpiai és paralimpiai játékokhoz” – mondta Sabrina Ibáñez, az FEI főtitkára. “Míg vannak olyan nemzetek, akik rendelkeznek elég lóval, hogy erős csapatokat küldjenek az olimpiai, illetve paralimpiai játékokra és az Európa-bajnokságra is mind a négy szakágban, biztosítanunk kell a mozgásteret minden minősült országnak, ezért úgy döntöttünk, hogy jövőre Tokión kell, hogy legyen a fókusz. Természetesen rendkívül szomorú lemondani a 2021-es versenynaptár ezen eseményeiről, de továbbra is támogatjuk Budapestet a fogathajtó és lovastorna Eb megrendezésében.”

Ez az első alkalom, hogy egy közép-európai ország elnyerte egy több szakágat felvonultató, tekintélyes Európa-bajnokság rendezési jogát. Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára, a budapesti szervezőbizottság tagja azt nyilatkozta: “hiszünk benne, hogy ez a rendezvény erős motivációt jelentett volna a tulajdonosok, illetve szponzorok számára úgy hazánkban, mint a szomszédos országokban, és hozzájárult volna, hogy a lovassportot még inkább az elit szint felé emelje, de megértjük, hogy az olimpiai és paralimpiai szakágakban az Európa-bajnokságok megrendezése az ötkarikás játékok évében elkerülhetetlenné tette a lemondást. Természetesen folytatjuk a munkát, hogy a fogathajtó és lovastorna Európa-bajnokság a megmagasabb szinten valósuljon meg.

Az FEI Titkárságának a hatásköre az FEI versenynaptár kialakítása, és a nyolc szakág munkacsoportját is felállították, hogy felmérjék a jelenlegi Covid-19 világjárvány hatásait a versenynaptárra, beleértve az esetleges 2021-es ütközéseket.

Forrás: RiderLine
A borítókép illusztráció. Fotó: FEI/Dirk Caremans

Last modified: 2020-05-11