75 éves lett Paul Schockemöhle

Hírek

Nincs lovas, aki ne találkozott volna a nevével. És alig van lovassport verseny a világ bármely pontján, ahol ne szerepelnének általa tenyésztett lovak. Volt Európa-bajnok, dobogóra állhatott több olimpián is. A lovas világ talán legbefolyásosabb embere. De nem csak a lovaséletben mutatta meg tehetségét, bámulatos üzleti érzékét és lenyűgöző munkabírását. Paul Schockemöhle március 22-én lett 75 éves.

Paul Schockemöhle a legfiatalabb volt öt testvér közül. Jó üzleti érzéke már tinédzserként megmutatkozott. 14 éves volt, amikor iskolatársai használt tankönyveit egy-egy márkéért megvásárolta, hogy eladja azokat a következő évfolyamoknak. Majd tyúkokkal, helyesebben tojástermeléssel kezdett foglalkozni a szülői háznál. 18 évesen már Európa legnagyobb tojástermelője volt. Persze leérettségizett és folytatta tanulmányait (üzemgazdálkodást tanult), de az üzlet csínját-bínját bizony nem az iskolapadban tanulta ki.

A lovasok általában a lótenyésztésre, versenyszervezésre és a lóaukciókra asszociálnak elsőként neve hallatán. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy Paul Schockemöhle logisztikai cége az egyik legnagyobb Németországban, sőt, ingatlanban is utazik. Az iskolapéldája annak, amire oly sokan vágynak: önerőből lett milliomos.

Paul Schockemöhle

De hogyan került lovak közelébe? Paul két testvére is kötődik a lovakhoz. Az 1939-es születésű Werner is lovakat tenyésztett és több szakmai publikációt is jegyez.

A top sportba azonban az 1937-es születésű Alwin vezette be. Alwin már 1960-ban a győztes díjugrató csapat tagja volt a Rómában megrendezett olimpián. Paul az ő lóápolójaként kóstolt bele először az olimpia hangulatába 1968-ban Mexikóban. 16 évvel később Montrealban a két testvér, Alwin és Paul is az ezüstérmes olimpiai csapatot erősítette. Ebben az évben Alwin egyéniben is megszerezte a győzelmet, majd 1980 után ügetőlovak tenyésztésébe fogott, és számos sikeres ló került ki az istállójából.

Paul Schockemöhle 1984-ben Los Angelesben a bronzérmes olimpiai csapat tagja volt élete egyik legemlékezetesebb lovával, Deisterrel. A hannoveri fajtájú Deistert eredetileg díjlónak szánták, Schockemöhle 200.000 márkáért vásárolta meg, ami akkoriban hatalmas összeg volt. A páros három egymást követő Európa-bajnokságon (1981-83-85) szerezte meg a győzelmet, és öt alkalommal a német bajnoki címet. Paul soha nem adta el Deistert, a herélt 2000-ben, 29 évesen múlt ki mühleni birtokán.

Paul Schockemöhle 10 éven át szerepelt folyamatosan a világranglista első tíz helyezettje között. 1989-ben intett búcsút versenyzői karrierjének, de edzőként még számos lovast segített a győzelemhez vezető úton, például Franke Sloothaak, Ludger Beerbaum, Otto Becker és Meredith Michaels-Beerbaum is tanult nála. Sőt, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Japán és Ukrajna lovasait is készítette már fel az olimpiára. Japán lovasai már a 2016-os riói olimpiára is Schockemöhle keze alatt készültek, és a tokiói ötkarikás játékokra is megtartották edzőjüket. A koronavírus járvány azonban az ő terveiket is keresztülhúzta.

Paul Schockemöhle sportistállója Bréma közelében, Mühlenben áll, a nagynevű ménes pedig Németország északkeleti részén, Lewitzben, ahol 3000 hektáron 5500 ló él, évente több mint ezer csikó látja meg a napvilágot, és itt működik az ország legnagyobb embriótranszfer-állomása. Schockemöhle rendszeresen ellátogat a ménesbe, hogy megtekintse az általa tenyésztett lovakat és kiválassza a kiemelkedő tehetségeket. Azt mondják, megismeri a lovait. Bevallása szerint kedvenc lova Chacco-Blue volt. A fiatalon elpusztult mén több mint 1500 csikója közül többen versenyeznek 160 centiméteres pályákon, rendszeres olimpiai résztvevők. A világ legjobb ugró örökítőit rangsoroló WBFSH ranglistát 2017 óta megszakítás nélkül vezeti.

Schockemöhle Chacco Blue

Paul Schockemöhle munkássága a magyar lovassportot is meghatározza. Számtalan általa tenyésztett ló remekel nem csak a nemzetközi, de a hazai versenypályákon is, többek között az utánpótlás és a felnőtt válogatottban. Paul többször ellátogatott a budapesti CSIO versenyekre is, és adta nevét egyes versenyszámokhoz. Istállóiban nagyon sok magyar is dolgozik, leghűségesebb, legmegbízhatóbb alkalmazottja pedig egy debreceni lovas ember, Győrfi Gábor.

Paul Schockemöhle2

Forrás: RiderLine
Fotó: Deckstation SchockemöhleGestüt Lewitz

Kapcsolódó cikkek

Last modified: 2020-03-25