Szertefoszlottak az ukrán díjugratók olimpiai reményei

Hírek

Hatalmas volt az ukrán lovasok öröme, amikor 2019 nyarán Budapesten megszerezték az olimpiai kvalifikációt érő győzelmet a CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyen. Most mégis úgy tűnik, René Tebbel lehet az egyetlen ukrán színekben induló díjugrató Tokióban.

A budapesti CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny volt a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny a régió csapatai részére. A győzelmet nem adták ingyen, Aki Ylänne finn pályaépítő magasra tette a lécet, a verseny pályája az olimpiai színvonalat súrolta. A negyvennyolc lovaglás közül egyetlen hibátlan sem született, pedig válogatott, világszínvonalon versenyző lovasok léptek a pályára. Hat csapat állt rajthoz az olimpiai részvétel reményében. Ukrajna lovasai 50 hibapontos eredménnyel nyerték meg a versenyt, míg Csehország 58, Magyarország pedig 64 hibapontot gyűjtött a két kör alatt. Az ukrán színeket René Tebbel, Ulrich Kirchhoff, André Schröder és Szentirmai Ferenc képviselték.

Azonban mostanra oda nem csak az öröm, de a remény is, hogy Ukrajna színeiben pályára lovagolhassanak Tokióban. Az olimpián való induláshoz ugyanis nem elég a kvalifikáció megszerzése, további feltételeket is teljesíteni kell:

  • egy nulla hibapontos CSI3*-W pálya lelovaglása 2019-ben
  • egy CSI4*-W versenyen az első forduló lelovaglása maximum 4 hibaponttal
  • egy CSI5*-W versenyen az első forduló lelovaglása maximum 8 hibaponttal

Az ukrán csapatból ezeket a feltételeket egyedül René Tebbel tudta teljesíteni, így az ukrán együttes olimpiai részvétele 2019 végével semmivé foszlott. De egyelőre még az sem tisztázott, hogy René Tebbel egyéni versenyzőként részt vesz-e az ötkarikás játékokon.

A Budapesten második helyezett cseh lovasok viszont örülhetnek, hiszen Csehország 1936. óta először állíthat ki díjugrató csapatot az Olimpiára. A csapat tagjai Anna Kellnerova, Zuzana Zelinkova, Ondrej Zvara és Emma Augier de Moussac lesznek.

Forrás: Spring-reiter.deCSIO Budapest
Fotó: Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Last modified: 2020-02-15