NEMZETKÖZI KIÍRÁSOK

Lamprechtshausen CSIO

Samorin május 6-9

Samorin május 13-16

Nemzeti Lovarda, Gróf Széchenyi István emlékverseny

 

Minden lovas saját felelőssége tájékozódni az adott verseny állatorvosi előírásairól illetve egyéb információkról amik a kiírásban rögzítésre kerülnek.

További kiírások elérhetőek: https://data.fei.org/Calendar/Search.aspx

Nevezés kizárólag emailben: szalai.kadi@lovasszovetseg.hu

Hazai rendezésű nemzetközi versenyekre nevezés a https://dijugratas.hu/ oldalon.

FEI útlevél ügyintézés: http://www.lovasszovetseg.hu/fei-id-es-fei-rc-igenylese/

 

FEI HorseApp tudnivalók lovak PCR tesztjének feltöltéséhez: https://howto.fei.org/category/20/all-users.html

Hibaüzeneteket elakadás esetén, screenshot fotókkal a usersupport@fei.org email címre küldendőek.

 

 

FEI által elfogadott hivatalos magyarországi labor (EHV1 pcr tesztekhez nemzetközi versenyekre):

Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék, Virológia labor

 

Mintaküldés: a mintavétel után minél hamarabb, lehetőleg 24 órán belül, hűtve (nem fagyasztva), hogy a minták laboratóriumi vizsgálatra alkalmas állapotban érkezzenek.

A mintákkal olvashatóan kitöltött kísérőiratot kérünk, számla igény, számlázási cím és adószám feltüntetésével. Kontakt e-mail cím feltüntetését kérjük az eredmény és a számla elektronikus úton küldéséhez.

A mintákat munkanapokon H-CS 8-16 óra, P 8-14 óra között fogadjuk. Mintát a laborba személyesen vagy futárszolgálattal, esetleg NÉBIH-körjárattal lehet eljuttatni, pontos címzés szükséges: Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék, Virológia (Forgách Petra), 1143 Budapest, Hungária krt. 23-25. (segítség a futárnak: bejárat a Tábornok u. 2-ből, bal kéz felől a 2. téglás épület).

PCR vizsgálatok ütemezése: adott napon 11 óráig beérkező mintákból maximum 2 napon belül (pénteken érkező minták esetén következő hét keddig) eredményt tudunk adni.

VN: eredmény a minta leadását követően kb. 1 hét múlva várható.

 

 

 

EHV-1 vizsgálatok az Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékén

 

1.) Vetélés

– minta: vetélt magzat vagy szervei ÉS anyaállat vére (EDTA és alvadásban nem gátolt is).

– direkt víruskimutatás: real-time PCR-rel az OIE által diagnosztikai célokra ajánlott, specifikus reagensekkel. Ár: 7000 Ft/minta

– szerológiai vizsgálat: anti-EHV-1 ellenanyag-titer meghatározás VN teszttel. Ár: 3450 Ft/minta. ​2 minta minimum 10 nap különbséggel

 

2.) Idegrendszeri tünetek:

– minta: tüneteket mutató állat EDTA vér és orrtampon (NEM táptalajos!), az orrtamponra kérünk a vattát elfedő mennyiségben fiziológiás sóoldatot mérni.

– direkt víruskimutatás szeparált fehérvérsejtekből: real-time PCR-rel az OIE által diagnosztikai célokra ajánlott, specifikus reagensekkel. Ár: 7000 Ft/minta 

– ​szerológiai vizsgálat: savópár minimum 10 nap különbséggel, anti-EHV-1 ellenanyag-titer meghatározás alvadásban nem gátolt vérből (anti-EHV-1 ellenanyag-titer meghatározás VN teszttel), a kísérőiratban kérjük feltüntetni, hogy az állat volt-e vakcinázva, mikor és melyik vakcinával. Ár: 3450 Ft/minta. 

 

Általános tudnivalók az eredmények értékeléséről

A negatív PCR eredmény nem zárja ki, hogy a klinikai tünetek látens EHV-1 fertőzés reaktivációja miatt alakultak ki, valamint nem igazolja, hogy az állat nem hordozza a vírust.

 

Vakcinázás nélküli pozitív szerológiai eredmény mutatja, hogy az állat korábban már fertőződött EHV-1 vírussal ( a lovak jó része korábban már fertőződhetett a vírussal és akár látens hordozó is lehet), nem igazolja egyértelműen, hogy a klinikai tünetek EHV-1 reaktiváció miatt alakultak ki, azonban jelzi, hogy a ló potenciálisan vírushordozó (a szerológia nem lehet úgy pozitív hogy a vírus nincs benne?), emiatt időről időre, a vírus reaktiválódása idején vírusürítő lehet.

 

3.) Új állat bevitele/ import: új állat telepre történő érkezése előtt érdemes egy PCR (vér és orrtampon) és egy szerológiai vizsgálatot csináltatni (abban az esetben, ha a ló nem volt korábban herpesz ellen oltva). Ha mindkettő negatív, akkor a ló nagy valószínűséggel mentes a fertőzöttségtől, a telepre bevihető. Ha a PCR pozitív akkor a ló aktívan fertőzheti társait. Ha csak a szerológia pozitív, akkor érdemes 21 napig karanténban tartani, hogy az esetleges stressz okozta vírus-reaktiválódás ne vezethessen járványkitörésre. A karantén ideje alatt a lovat naponta kétszer hőmérőzi kell.