ALAIN JUFER NYERTE AZ EMMI DÍJÁT 160 CENTIMÉTEREN

Hírek

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny szombati napjának fénypontja az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjáért kiírt 140-160 centiméteres versenyszám volt. A verseny rangját nem csak a több mint 50.000 eurós pénznyeremény adta, hanem hogy világkupa minősítő pontokat is lehetett gyűjteni. A koronavírus járvány miatt világszerte sok pontszerző verseny elmaradt, és a jövőben sem lesz rá sok lehetőség, így ennek köszönhetően minden eddiginél erősebb mezőny gyűlt össze a Nemzeti Lovardában, hogy biztosítsák helyüket a göteborgi döntőbe.

A csütörtöki elődöntő alapján a legjobb 50 lovas kvalifikálódott erre a versenyszámra, akik közül nyolcan képviselték hazánk színeit. A pálya vonalvezetése rendkívül technikás volt, még ennek az elit mezőnynek is feladta a leckét, pedig világszínvonalú lovakat és lovaglásokat is láthattunk. A hibák változatosak voltak, nem nagyon maradt olyan ugrás, amin ne történt volna verőhiba. Végül mindössze heten maradtak, akik hibapont nélkül tudták teljesíteni az alappályát, így közöttük zajlott az összevetés.

A pénteki győztes, Laura Renwick lépett elsőként pályára, ami talán a legkevésbé szerencsés pozíció, de ez nem zavarta meg a rutinos hölgyet. Az angol válogatott oszlopos tagjaként számtalan rangos versenyen kellett már bizonyítania, így a maximumot tudta nyújtani ebben a szituációban is. Egy olyan gyors pályával zárta az összevetést, ami alaposan feladta a leckét a mezőny többi tagjának.

Az utolsóként induló Alain Jufer tudta csak felvenni vele a versenyt, aki mindent kockára téve lovagolt. Megpróbált még nagyobb iramban, és még szűkebb fordulatokkal célba érni, ami szinte lehetetlen volt, de mégis sikerült neki. Egyedüli lovasként 35 másodpercen belül teljesítette az összevetést, ezzel megszerezve a győzelmet Laura Renwick előtt. A svájci lovas egyébként gyerekkori barátja a világranglista első helyén álló Steve Guerdatnak, és tavaly óta az ő istállójában folytatja felkészülését.

De nem csak a győzelemért folyt komoly küzdelem, hanem a további helyezésekért is, hiszen a hét versenyzőből hatan lovagoltak hibátlanul az összevetésben is, ráadásul minimális különbségekkel. A harmadik helyen a holland színekben rajthoz álló Johnny Pals végzett, megelőzve a német Elisabeth Meyert, és a brazil Yuri Mansurt, aki fiatal lovak nagydíj szintre hozásával foglalkozik. Két általa képzett ló is részt vett a riói olimpián, most pedig Qh Alfons Santo Antoniot lovagolta, akivel idén harmadik lett wellingtonban és hatodik a St. Tropezi ötcsillagos nagydíjban. Hatodik helyen egy szintén svájci lovas, Niklaus Schurtenberger végzett, aki a pekingi olimpia bronzérmes csapatának tagja volt 2008-ban.

A hazai színeket képviselő lovasok közül Horváth Balázs érte el a legjobb eredményt, mivel verőhiba nélkül teljesítette a pályát, csupán időbüntetés miatt nem került be az összevetők közé. Balázs a 10 éves Laguilot Z-et lovagolta, akinek ez volt az első ilyen rangú megmérettetése.

Aktuális magyar bajnokunk, Vándor Zsófia is remekül lovagolt, egészen az utolsó ugrásig hibátlan volt hű társával, Quintussal, viszont az utolsó 160 centiméteres lapos kanálban lévő piros meredeken hibáztak, így négy hibaponttal zárták a versenyt. A pénteki győztes páros, ifj. Szabó Gábor és XIXO Lord Classic most két verőhibát vétettek.

A lovasoknak dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa és Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke gratulált.

Start- és eredménylisták >>

A rendezvényt az érdeklődők otthonuk kényelméből is figyelemmel kísérhetik. A legrangosabb versenyszámok az M4 Sport csatornán is láthatóak lesznek. A versenyszámokat a Riderline folyamatosan élőben közvetíti:

Tovább a a CSI***-W Díjugrató Verseny részletes programjára >>

A CSI***-W Díjugrató Versenyen érvényes járványvédelmi intézkedések >>

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Last modified: 2020-08-24