Az FEI Igazgatósága döntött a 2020-as és 2021-es versenyszezon sorsáról

Hírek

Az FEI Igazgatósága június végén háromnapos videó konferencián vitatta meg az FEI bajnokságok és versenyek beosztását a 2020-as és 2021-es évre. Mint az várható volt, a Covid-19 járvány komoly változásokat okozott a 2020-as versenynaptárban, ami hatással van a következő években megrendezésre kerülő versenyekre is.

Az FEI igazgatósága megvizsgálta az érintett szervezők és nemzeti szövetségek kérelmeit.

A világjárvány a megszokottnál is komplexebb problémákat hozott” – nyilatkozta Ingmar De Vos, az FEI elnöke. „A FEI Általános Szabályzata meghatározza az FEI Bajnokságok rendezésének ütemtervét, hogy elkerüljék az ütközéseket a fontosabb kontinentális és világversenyek között annak érdekében, hogy a Nemzeti Szövetségeknek ne kelljen választaniuk, hová delegálják csapatukat. Azonban a jelenlegi példátlan körülmények között az FEI Igazgatósága beleegyezett abba, hogy ettől eltér néhány konkrét esemény tekintetében.”

Bizonyos esetekben sikerült megállapodást kötni a bajnokságok szervezőivel az átütemezésről, viszont néhány eseményt, köztük a 2020-as díjugrató utánpótlás Európa-bajnokságot is le kellett mondani, mivel a szakértők véleménye szerint ezek megtartása elfogadhatatlan kockázatot jelent mind a lovak, mind a lovasok számára.” A lemondás ellenére Vilamoura megkapta a 2021-es díjugrató utánpótlás Európa-bajnokság megrendezési jogát, amely eredetileg a spanyol Olivát illette volna meg – utóbbi végül a 2022-est fogja megrendezni. Mindkét eseményt az iskolai nyári szünet idejére fogják időzíteni.

Az igazgatótanács jóváhagyta az FEI Utánpótlás Fogathajtó Európa-bajnokság elhalasztását 2021-re és megerősítette, hogy a 2020-ben alkalmazandó korhatár vonatkozik a 2021-ben Lamotte-Beuvronban (FRA) megrendezendő versenyre.

Eltörölték a kvalifikációt az FEI Díjugrató Utánpótlás Nemzetek Díja sorozat döntőjére. Azon szervezők, akiknek kvalifikációs versenye a körülmények ellenére is megrendezésre kerül, jogosultak CSIO-ként meghirdetni, de ez nem jelent kvalifikációt a döntőre, illetve év végén az országok közötti raglista sem kerül megállapításra. A szeptember végén Opglabbeekben megrendezésre kerülő döntőben minden ország számára nyitott a részvétel, függetlenül a csapatok év közbeni teljesítményétől.

Az igazgatótanács megállapodott abban, hogy azokat a bajnokságokat, amelyeket a Covid-19 világjárvány miatt nem tudnak 2020 végéig megrendezni, nem lehet 2021-re átcsoportosítani, hogy elkerüljék a 2020-as Olimpia elhalasztása okozta logisztikai nehézségeket. Illetve ha a helyzet úgy változik, hogy az újonnan meghatározott időpontokban nem lehet a bajnokságokat megtartani, akkor sem lehet a versenynaptáron további módosításokat elvégezni.

“A járvány helyzete továbbra is nagyon változékony, és senki sem lehet biztos abban, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban mi fog következni” – mondta az FEI elnöke.

Ingmarde Vos1200

Forrás: RiderLine
A borítókép illusztráció. Kép forrása: FEI/Shannon Brinkman

Last modified: 2020-07-21