A mai napon a középdöntők zajlottak az 5-6 éves és az utánpótlás lovaknak, a négy éveseknél pedig a döntőt lovagoltak a versenyzők.

Hírek

Tegnap az elődöntőben még csak 26., ma pedig már elvitte a győztesnek járó serleget Kahuna (Etoulon VDL x Unique/Calato) aki nem mellesleg tavaly, négy évesen a Tenyészverseny döntő második helyezettje volt. Lovasa és egyben tulajdonosa akkor is és most is Fekete György.

A 38 indulóból 8 ló kapott 8.0 vagy annál magasabb stíluspontot az 5 éves lovak középdöntőjében. Ez néminemű fejlődés a tegnapihoz képest. Kahuna 8,4 stíluspontot kapott. Faluhelyi Ádám és ifj. Szabó Gábor csatája tovább folytatódik, ez utóbbi lovas jön felfelé, tegnap még harmadik, ma holtversenyben a második Faluhelyi Ádámmal, aki megtartotta tegnapi pozícióját. Szoros a verseny. Cordiss (Casallco x Courbette/Baloubet du Rouet) Faluhelyi Ádámmal és Xixo Borgia (Big Star x Santuria/Sandro Boy)-aki ma valóban sokkal jobban teljesített-ifj. Szabó Gáborral is egyaránt 8,3 stíluspontot kapott.

 

A 6 éves lovak középdöntőjében 125 cm-en Casper

(Caspar x Grand Bijouet/Baloubet du Rouet) ifj. Lázár Zoltánnal szárnyakat kapott, a pénteki teljesítményét öt tizeddel tudta emelni, így a győztesnek járó serleget ő vihette haza. Contact du Rouet (Conthargos x Goloubet/Baloubet du Rouet) is tegnapi 7.8 pontos teljesítményét felcserélte 8,4-re, egy nagyon szép, kiegyensúlyozott pályával így holtversenyben a második helyet szerezte meg lovasával, Szigeti Elizával.

Az ezüstérmesekhez csatlakozott Gucci IC (Calato x Chanel IC/Calido I) is három tizedet javított tegnapi teljesítményén.

Az utánpótlás lovakkal folytatódott a versenynap. Itt teljesen felborult a tegnapi sorrend, a hibaidős középdöntőben egy hét éves ló nyert 72,35mp idővel, Aranykapu Con Lordan (Con Lapilot x Lesmona/Lordanos), lovasa Krucsó Szabolcs.

A második helyezett mindössze egy tizeddel csúszott le az első helyről, a 8 éves Casalido (Casall/Calido I.) a mindössze 13 éves ifj. Szuhai Gyulával.

Egyedül Caremos (Casall x Asterne/Cayado) volt az, aki tegnap ott volt a díjazottak között, ma egy helyet javított, így harmadik helyezést ért el 77,18mp-es idővel ebben a versenyszámban Krucsó Szabolccsal.

A négy éves lovak döntőjére délután került sor. Stílusverseny, visszahívással, 42 indulóval 105cm-en. Ez a versenyszám kicsit kiszámíthatóbb volt, hiszen a négy éves lovak csupán 2 napot versenyeznek, nem szabad őket túlterhelni.

„Veni,vidi,vici”, avagy „jöttem, láttam, győztem” lehetne a mottója Kansas VL-nek ((Kannan x Zanna/Com Air), aki ma ismét 8.5 stíluspontot kapott. Szép, egyenletes vágta, jó ugróstílus, remek küllem jellemzi ezt a lovat. 17 ponttal zárta a döntőt és ezzel elvihette a legjobbnak járó trófeát.

 

Tenyésztője Vincze László, aki tavaly elnyerte az „Év tenyésztője” díjat, számos nagypályás ugrólovat adott a sportnak,mint pl (akit mindenki ismer) Quintus, aki tavaly felnőtt magyar bajnok lett Vándor Zsófiával. Tulajdonosa Vincze László és Eszes Ferenc, utóbbi a lovasa is egyben.

Második helyen végzett öt tizedet javítva teljesítményén, mindössze fél ponttal lemaradva(16,5) az összesítésben, Lanting (Hertog-Jan Weering x Wanted T/ Tangelo Van De Zuuthoeve) szintén Eszes Ferenccel. Tenyésztője H.A. van Triest, tulajdonosa Pusztai Zsuzsanna.

A harmadik helyen pontegyenlőség alakult ki (16,2), az elődöntőben második For Lexcis (For Pleasure x Viola VD Tojope Hoeve Z/Vigo D’Arsouilles)-Zárug Gyula és Lancaster BMG(Latour VDM x Wianda)-Kurnyák Ágnes párosa között.

For Lexis Z (tenyésztője F van Och, tulajdonosa a Horses for Sale Kft.) Gyulával 8.00 stíluspontot kapott a visszahívásban, de hibátlan pályát teljesített, míg Lancaster BMG ugyan 8,2 stíluspontot kapott, de egyet ütött Ágnessel, így 7,7 ponttal lecsúszott a negyedik helyre.

Ötödik a döntőben egy kiváló ugróképességű ló, Meru (Cornet Obolensky x Idea/Diamant De Semilly) Babinszki Lászlóval. Tenyésztője és tulajdonosa is Gerber Attila. Hatodik helyezett a döntőben Lune De Miel BMG, Kurnyák Ágnes másik lova. Hetedik helyezett Chesterfield (Chacco Blue II x Fione/All In One)- Krucsó Szabolcs és nyolcadik Görgey (Casanova x Chaccdora/Chacco-Blue) és ifj. Néveri Imre.

 

Eszes Ferencet Kansas VL lovasát kérdezem egy rövid riport erejéig:

Ferenc, 22 éve lovagolsz, 10 éve pedig profiként, speciálisan a fiatal és az eladó lovakra koncentrálva. Úgy gondolom kellő tapasztalatod van a még kezdő lovak terén. Mi a véleményed a Tenyészverseny négy éves lovaknak kiírt kategóriájáról?

Nagyon örülök neki, hogy ennyi ló jött össze, ebből a számból elég jó képet kaphatunk az országos szintről.

Werner Deeg világhírű pályaépítő, úgy gondolom, hogy kellő útmutatást adott nekünk, hogy hol tartunk. A helyszín, az elhelyzés, a pályák minősége, mind kiváló, minden feltétel adott itt Kecskeméten. Első napi pálya nekem kezdésnek nehéz volt ugyan, mert szűk távolságok voltak a vonalakban és az ilyen kezdő lovaknak komfortosabb, ha nem kell annyira összetolni őket. Erre figyelni kellett. A mai nap pedig egy tökéletes döntő pálya volt. Szerintem már az első és a második ugrás között eldőlt, hogy milyen lesz a folytatás. Ha ott nem tudtad, hogy hogyan lovagolod meg majd folytatod az ívet, nem nagyon volt esélyed egy normális pályára, ugyanis onnantól folyamatosan jöttek a feladatok, egyenletes iramban és éberen kellett tartani a lovad,csak az utolsó ugrás után lehetett kicsit szusszanni.

A legnehezebb része talán a kombináció előtti vonal volt, mert addigra a ló akarva akaratlan felgyorsul és ha hagytad szétfolyni, akkor ebben a szűk öt vágtás vonalban elvéreztél. Úgy gondolom, itt volt a legjobban tesztelve a lovak képzettségi szintje.

„mint profi kiképző, mi a véleményed a magyar állományról?”

Úgy gondolom nincs hiány a jó lovakban. Amit kicsit komolyabban kéne venni, az a síkmunka, az idomítás. rengeteg lovagolatlan ló van. Vagy a képzésben vagy a menedzselésben, vagy ennek a kettőnek a kombinációjában csúsznak el a dolgok. Jellemzően nem hagynak időt a fiatal lovaknak, túl hamar viszik el versenyre, nem vigyáznak rájuk. Túl hamar, túl gyorsan akarnak sok jó eredményt tőlük, ahelyett, hogy azok kapnának egy kis időt beleerősödni  ami által  hosszú távon eredményesebbek és egészségesebbek lennének. Kansas-nek ez volt a negyedik pályája….

Sokáig nem láttunk a versenypályákon, mi a változás oka?

Nemrég istállót váltottam, most Hárskúti Lovasklubnál dolgozom, ahol kiváló körülmények között készülhetek, már szinte csak rajtam múlik a siker.

Mik a további tervek a bajnokkal?

Kansas most pihen pár hetet, és utána folytatjuk a munkát. Szeretném őt kipróbálni, de ha Lászlóval kapunk megfelelő ajánlatot akkor elmegy az istállóból,  mert a realitások talaján állok.

 

Last modified: 2020-10-03