ELŐSZÖR SZÜLETETT OLASZ GYŐZELEM A GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN EMLÉKVERSENY NAGYDÍJÁBAN

Hírek

A Széchenyi István Emlékverseny fénypontja a verseny zárásaként megrendezett Grand Prix volt, ahol a kvalifikálódott párosok 150 centiméteres magasságon versenyeztek a 37.400 eurós pénznyereményért és a világranglista pontokért. A mezőny igen sokszínű volt, hiszen az 56 rajthoz álló lovas 24 különböző országból érkezett, akik közül tizenöten képviselték hazánkat.

A pálya vonalvezetése teljesen különbözött a tegnapitól, másfajta technikai elemek okoztak nehézséget a résztvevő lovaknak vagy lovasoknak. Viszonylag sok hiba történt a hármasugráson, ami a nagydíjakban megszokott módon közvetlenül a lelátó előtt helyezkedett el, ezzel is kissé megzavarva a lovakat, hiszen a mozgolódó tömeg könnyen elvonhatja a figyelmüket. Ráadásul egy nehéz jobbos íven kellett ráfordulni, így sok lovas nem tudott tökéletes elugrási pontot lovagolni a kombináció első eleméhez. Sokan hibáztak még az utolsó előtti sárga meredeken, ami egy összetett ugrás után következett, így több ló túl nagy lendülettel érkezett és kissé alászaladt. Ezek az apró hibák ilyen magasságon már elegendőek, hogy becsússzon a verőhiba, és ezzel elússzon az esély a győzelemre. Végül tíz lovas tudott hiba nélkül teljesíteni, köztük ifj. Tóth László, így hazai lovasért is izgulhattunk az összevetésben.

Ifj. Tóth László nyolcadikként lépett pályára a közönség üdvrivalgása közepette, elsőszámú lovával, Rádiháza-Echoval. A ló remek formát mutatott az alappályán is, így mindenki bízott a hibátlan összevetésben. A magyar versenyző jól lovagolt az összevetésben, kellően szűk fordulatokat választott, lova pedig fantasztikusan ugrott, így számítani lehetett a jó eredményre. A mezőny erősségét mutatja, hogy a villámgyors lovaglás hazai specialistája végül az ötödik helyet tudta megszerezni ebben a világhírű nevekkel tűzdelt mezőnyben.

A másodikként rajthoz álló olasz Roberto Turchetto volt a leggyorsabb az összevetésben, My Cool Passion nevű lovával. Egy igazán különleges technikájú lóról beszélünk, aki a lehető legkevesebb időt tölti a levegőben, látszólag hasával súrolva a rudakat, viszont pont ezért rendkívül gyors is.

pénteki győztes, szombaton pedig második helyen végző Laura Renwick sem tudta megelőzni, pedig mesterien lovagolta az összevetésben Dublin V nevű lovát.

Harmadik helyen a svájci Arthur Gustavo De Silva végzett gyönyörű csődörével, Inonstop Van T Voorhoffal, megelőzve az osztrák Christoph Obernauert.

 

Hibátlanul lovagolt még az összevetésben a hongkongi színekben induló Patrick Lam Claron nyergében. A tegnapi győztesAlain Jufer egy verőhibát vétve hetedik helyen végzett, nyolcadik helyre szorítva az osztrák Gerfried Puckot.

Aktuális magyar bajnokunk, Vándor Zsófia a tegnapihoz hasonlóan az utolsó ugrásig hibátlan volt, ott viszont sajnos becsúszott egy verőhiba, csakúgy, mint Jármy Vincének, Fazekas Istvánnak, és ifj. Kövy Andrásnak.

A helyezett lovasoknak Dallos Gyula, lovaskultúráért felelős miniszteri biztos, prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke, és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke gratulált.

Start- és eredménylisták >>

Fotó: CSIO Budapest / Hajdu Krisztina

Last modified: 2020-08-24