Elstartol a díjugrató szezon – ezeket a versenyeket ne hagyd ki!

Hírek

Mindegy, hogy versenyzel, vagy a pálya széléről izgulod végig a megmérettetéseket: ha kedveled a díjugratást, idén sem fogsz unatkozni. A legrangosabb versenyekről Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke adott áttekintést a Riderline-nak.

Bár még csak 2020 februárját írjuk, a top lovasok, illetve a szakma szemei előtt már a 2021-es budapesti Díjugrató Európa-bajnokság lebeg, hiszen nemhogy hazánk, de még a régió sem adhatott otthont korábban díjugrató kontinensviadalnak. Az idei esztendő így már 2021. felvezetéseként tekinthető, ennek megfelelően az év csúcseseménye egy négycsillagos CSIO lesz a Nemzeti Lovardában július 2-5. között.

Idén hat szabadtéri és egy fedettpályás nemzetközi díjugrató versenyt rendezhet meg hazánk, ami a hazai viszonyokhoz képest tekintélyes szám:

  • Kiskunhalason több mint öt évtizedes múltja van a nemzetközi díjugrató versenyeknek, ez a szép sorozat folytatódik idén is. A Hirling József Lovaspark 2020-ban is megrendezi hagyományos május elsejei nemzetközi versenyét, ahol kiemelt pénzdíjakért, közel 60.000 euróért versengenek majd a lovasok.
  • Május végén a Nemzeti Lovardában zajlik majd a Széchenyi István Emlékverseny.
  • A második legrangosabb nemzetközi megmérettetés a júniusi bábolnai világkupa lesz, ami első ízben kapcsolódik egy európai sorozathoz: az U25 lovasok legrangosabb európai sorozata, az European Youngster Cup egyik kvalifikációs versenye lesz ez. Ezáltal még szorosabban bekapcsolódhat a magyar lovassport az európai vérkeringésbe. (És bár nem díjugratás, Szotyori Nagy Kristóf kitért arra is, hogy idén Pilisjászfalun, az Unikornis Lovardában zajlik majd az U25 korosztály díjlovas EB-je, ami szintén rendkívül rangos esemény.)
  • Idén július 10-12. között 54. alkalommal rendezik meg a Hortobágyi Lovasnapokat, ahol a programban szintén helyet kap egy nemzetközi díjugrató megmérettetés.
  • 2019-ben nagy sikert aratott Diósgyőrben a vár mellett a Lovagi Tornák terén gyönyörű környezetben megrendezett verseny. Idén augusztus 7-9. között ismét várják a helyszínre a díjugratókat és a sport kedvelőit.
  • A nemzetközi versenyek sorát a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő megmérettetés zárja november utolsó napjaiban.

A nemzetközi versenyek egyenletesen lefedik szinte az egész évet, ezekhez kellett hozzáilleszteni a versenynaptár többi részét.

2011-ben útjára indított és azóta is nagy sikerű Grand Prix sorozatban fordulónként 1,5 millió forintot osztanak szét a lovasok között, és a legrangosabb versenyszám 150 centiméteres magasságon zajlik. A felnőtt korosztály mellett a gyermekek, az U25 korosztály lovasai, az amatőr lovasok és a fiatal lovak számára is rendeznek versenyszámokat. Idén három fordulóra várják a lovasokat: április közepén Bábolnára, júliusban Kiskunhalasra, majd augusztus végén az OB felvezetéseként Budapestre.

Az Országos Bajnokság 2020-ban is a Nemzeti Lovardában zajlik majd szeptember 10-13. között. A felnőtt bajnok nyereménye az elmúlt 11 évben személyautó volt, 10 éve pedig a FIAT adja az értékes, vadonatúj személyautókat. Az egyeztetések szerint idén is a FIAT lesz a verseny fő támogatója, a márka támogatásának köszönhetően idén is egy vadonatúj személygépkocsit vihet haza a győztes. „Szerintem egyedülálló Magyarországon a sportágak között, hogy a felnőtt bajnok kap egy vadonatúj személyautót, ami kellő motiváció a lovasok számára. A díjazás ugyanis motiválja a részvételt is. Ennek köszönhető, hogy hazánkban a nemzeti bajnokság megmaradt kimagaslóan rangos versenynek.”

 

Idén is több kategóriában várja a championátus azokat a lovasokat, akik az országos bajnokság szintjét nem érik el. Két neves hazai helyszín, Kiskunhalas július és augusztus fordulóján, és Szilvásvárad augusztus 14-16. között rendez championátus fordulót.

Mezőhegyesen 26. alkalommal kerül kiírásra a méneskönyvek versenye, vagyis a Mén- és Kancaverseny, ahol előreláthatólag a korábbinál magasabb pénzdíjakért versenyeznek majd a legjobb mének, kancák és fiatal lovak június 5-7. között.

Az idei versenynaptárba két különleges újdonság is bekerült:

  • Az egyik a német példára díjlovasok és díjugratók számára kiírt Hungarian Future Stars a szezon elején, május 29-31. között. A Szakág várakozásai szerint ez a verseny segítség lehet a felkészülésben úgy a válogatott lovasoknak, mint a szövetségi kapitányoknak. A balatonvilágosi Pulai Lovasparkban több korosztály verseng majd komoly díjazásért, így ez a verseny a válogatott lovasok számára is komoly lehetőséget jelent.
  • A legnépszerűbb lovassport szakágak legeredményesebb lovasai augusztus végén Tamásiban versenyeznek majd. Tamási a magyar lovassport több mint öt évtizedes múltra visszatekintő helyszíne, ahol megújult a pálya és modern körülmények várják a lovasokat. Itt kerül megrendezésre a Bajnokok Kupája augusztus 28-30. között a fogathajtó, díjugrató, díjlovagló és lovastusa szakágak magyar ranglista szerinti legjobb versenyzőinek részvételével.

Idén sem feledkezhetünk meg a régiós döntőkről. Magyarország négy díjugrató régióra oszlik, a régiós döntők ugyanazon a szeptember végi hétvégén zajlanak majd. A Máchánszky Gyula Régió döntőjének Domaszék ad majd otthont, a Tóth Béla Régió lovasai Budapesten mérik össze felkészültségüket, a Platthy József Régió döntője ezúttal is Szilvásváradon zajlik majd, a Némethy Bertalan Régió győzteseit pedig Bábolnára várják.

Szakmai, egyben népszerű csúcsverseny a Tenyészverseny, ahol megemelt pénzdíjakért négy kategóriában versengenek a 4-8 év közötti fiatal lovak. A Tenyészverseny 2019-ben először zajlott magán fenntartású lovardában, és idén is a kecskeméti Airvent adhat otthont a rangos megmérettetésnek október elején.

A 2020-as díjugrató versenynaptár innen letölthető >>

Az év legérdekesebb, legrangosabb versenyeit a Riderline idén is élőben közvetíti.

A borítókép illusztráció. Fotó: FEI / Linnea Rheborg/Getty Images

Forrás: RiderLine

Last modified: 2020-02-14