A magyar lovaskultúrát és lófajtákat mutatta be Cseri Dávid a Kínában rendezett lovas világkonferencián

Hírek

December első hévégéjére álmodta meg a kínai lovas ágazatért felelős szervezet, a CHIA az első „World Horse Culture Forum 2019” elnevezésű lovas világkonferenciát, melyet a belső-mongóliai autonóm területhez tartozó Hohhot városában rendeztek meg. Hazánkat Cseri Dávid, az Agrárminisztérium kormánytanácsosa képviselte a rendezvényen.

Cseri Dávid beszámolója:

Harminc nemzet képviselőjét látták vendégül a szervezők az Egyesült Államokon és Kanadán át, Németországtól Új-Zélandig. A meghívott szakemberek egy része hazájuk jelentős tenyésztő egyesületeit, minisztériumát képviselte, de az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet színeiben is hallhattunk előadást. Kína lovas ágazatban fő szövetségesét, a francia kormányt Martine Leguille-Balloy, a nemzetgyűlés tagja, illetve Patrick Teisserenc, a Saumurban székelő világhírű Cadre Noir lovasiskola egykori igazgatója prezentálta. Jómagam a Magyarországi Arablótenyésztő Egyesület kiküldetésében utaztam Belső-Mongólia fővárosába, amelytől nem messze fekszik Sanhszi, a hunok ősi fővárosa.

A fórum elsődleges céljai között volt a meghívott nemzetek lovaskultúrájának megismerése, és nemzetközi kapcsolatok, valamint együttműködések kiépítése.

Cseri David Kina2019 13

Kína a lovas ágazatban is hatalmas fejlődésben van, a világ legkiválóbb lovas szakembereitől szeretnének tanulni, a legjobb lovakat megvásárolni minden szakágra és hasznosításra, valamint a közeljövőben az olimpiai szakágakban is eredményessé válni. A hétvége folyamán több ország képviselőjével is együttműködési szerződést írtak alá, köztük Franciaországgal és Oroszországgal is.

Az esemény három napja alatt a kerekasztal-beszélgetések mellett a legtöbb nemzet képviselője előadást tartott hazája lovaskultúrájának múltjáról és jelenéről. Az utolsó napon a helyszínen ismerhettük meg a helyi agrár és állatorvostudományi egyetem életét, nemzetközi szintű felszereltségét.

Magyarországról, mint kiderült nem csupán jómagam érkeztem. A Miskolcon élő, a Nemzeti Vágta nemzetközi futamairól jól ismert Jean-Pierre Polanen hazáját, Suriname-ot képviselte, és kereste a lehetőségeket hazája lovas életének fellendítésére.

Cseri David Kina2019 14

„Fő műsoridőben” teltház és számos nemzetközi médium előtt ismertethettem hazánk lovas történelmét, jelenét, különös tekintettel lófajtáink bemutatására. Többek között a kínai lovas ágazatért felelős szervezet (CHIA) elnöke, Jia Youling és a már említett Patrick Teisserenc előtt tehettem ezt meg, aki beszédében előadásomból is idézett. Megtisztelő volt, hogy elnök úr a kínaiakon kívül szinte csak a hazánkról szóló előadást hallgatta végig.

Cseri David Kina2019 10

Több ország képviselője is gratulált a bemutató végén, köztük Spanyolország és Ukrajna neves szakemberei is élénken érdeklődtek fajtáink, különösen a lipicai és a Shagya-arab iránt. Előadásom során ez utóbbi fajtát kínai vonatkozásban is kiemeltem, ugyanis az elmúlt években számos nemzetközi távló került kínai tulajdonba, köztük a kiváló távlovasunkhoz, Fekete Patríciához köthető Shagya Solymász (4967 Shagya Szárcsa × Gazal Molly), amely ló Tian Lin Liuval egyre több nemzetközi sikert ér el. Fetti Cash (Colonado × Mercédes) a magyar sportló fajta kiváló reprezentánsa, alig pár hónapja a pekingi olimpiai stadionban megrendezett Longines Masters díjugrató versenyen ért el harmadik helyezést Bin Zhanggal a nyergében, olimpikon lovasokkal megméretve.

Kína, mint mindenben, e téren is hatalmas piac, melyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Úgy vélem, hogy előadásom további kínai érdekeltekkel ismertette meg fajtáink sokszínűségét és közelmúltbéli sikereit is.

Összegezve és visszagondolva máig az esemény hatása alatt vagyok. Életre szóló élmény és megtiszteltetés volt szeretett hazámat világszinten is képviselni, a magyar zászló látványa a világ legjelentősebb lovas nemzetei mellett örök emlékképpé kovácsolódott. Másfelől úgy vélem, minden hasonló lehetőséggel élnünk kell, minél többet hallatnunk magunkról és sikeres lófajtáinkról. Erre kiváló példaként állt előttünk Izland, akik csupán egyetlen fajtájukat emelték az egekig, anélkül, hogy sikeres lenne az olimpiai szakágakban. Természetesen ez utóbbi kell, hogy legyen a cél, mint a lovassportok mérőfoka, de az izlandi kiváló példa arra, hogy ellenkező esetben is lehet egy fajta világszenzáció, nemes tulajdonságai és nem utolsó sorban a kiváló marketing munka miatt.

Az előadások során minden nemzet képviselőjétől tanulhattam, és láthattam, hogy sokan hozzánk hasonló problémákkal küzdenek a 21. században. Számos, akár apróságnak is tűnhető módszert faraghatunk át a magyar sajátosságokra, ahogyan egykoron tették azt eleink is gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós személyében. A recept ma sem szabad, hogy más legyen. Az ilyen nemzetközi fórumok pedig tökéletes lehetőséget biztosítanak, hogy „főztünket” tökéletesítsük és a világ figyelmébe ajánljuk.”

Szöveg: Cseri Dávid
Fotó: Cseri Dávid és World Horse Culture Forum 2019

Last modified: 2020-02-15