Championok születtek Bábolnán

Ma a hatodik pályát is teljesítették a 2018-as díjugrató championátus indulói. A póni és gyermek kategória Wildanger Lauráról szólt. A nagyon tehetséges, 12 éves lovas lány végig a kategóriák legjobbjának bizonyult, így megérdemelten két aranyérmet is a nyakába akasztottak. A Szent László Király lovas egyesület lovasnője, Géczi Orsolya és Obermayer Ferenc tanítványa, Athos nevű pónijával és Leonardóval bizonyult a legjobbnak.

PC-póni wildanger

A póni kategória bábolnai összevetéses versenyszámában a Pirik Farmos Szűcs Flóra győzött Rablóval, aki így az összetett harmadik helyet is haza vihette. Az összevetéses versenyszám és a championátus második pozícióját, a kategóriában mindig eredményes Varga Ménes, lovasnője Varga Réka Hanna szerezte meg a rutinos Zorro Van De Vossentippel.

PC-póni eredmény

A gyermek kategóriában Wildanger Laura mögött, az ezüstrémet Frank Dániel nyakába akasztották. Az Ördöglovas SE lovasa, aki a hatvanas éves legjobb lovasainak, Frank Józsefnek és Frank Elemérnek a közeli rokona, Aramisz B-vel megnyerte az összevetéses versenyszámot. A bronzérmes Jármy Katalin és Németh István tanítványa, a Némethy Bertalan alapítvány lovashölgye, Benedek Adél Aviator nyergében.

PC-gyerek wildanger

A legnépesebb mezőny a Serdülő B kategóriában jött össze idén is. A mai összevetéses, 115 cm-es versenyszámban, a leggyorsabb a Kentaur Lovas egylet lovasa, Krajnyák Fanni Quinzo Z-el. A Békés megyei lovashölgy, aki Kotroczó Róbert tanítványa a ma megszereztt 20 pontjával az összetettben a harmadik helyére jutott fel. Favorithoz méltóan, Horváth Gábor tanítványa Tóth Ninetta Planktónnal a második leggyorsabb összevetése után nagy fölénnyel lett 2018 Serdülő B championja. Az összevetéses versenyszám harmadik helyére egy Prosperes lovas, Hegedűs Adél került a szürke, Timpex Gondolával. A Serdülő B kategória bronzérme, Maszlag Ilona versenyzőjének Tamás Jázminnak a nyakába akasztották.

PC-serdülő B csoport

Idén második alkalommal már az amatőrök is a champion címért küzdöttek, ahol a mai dupla pontos versenyszámot a nem rég álltorvosok Európa-bajnokságán jeleskedő Tuska Pál nyert meg Camparival. Kiskunhalasi lovas lett a második is, Füzér Gábor versenyzője, Bölecz Virág Filiberttel. Az amatőr kategória championja, Czink György tanítványa, Dobozi Zsanett, aki idei egyenletees teljesítményének köszönheti a rangos címet.

PC-dobozi zsanett- jacline amatőr győztes

A bábolnai záró nap harmadik helyezettje és az összetett versey ezüstérmese, Pirik Zsolt tanítványa, Lengyel Dóra Kamillával. Egy pontos előnnyel a Kalafarm SE lovasa, Vajda Alexandra szerezte meg az amatőr kategória harmadik helyét.

A Serdülő A kategória,Varga Zoltán lovasának, Vajay Dórának sikerét hozta, aki 16 pontos előnnyel, Balouvalley nyergében ismét az ország díjugrató championi címmel utazhatott haza.

PC-vajay dóra- baluvalley

A nyíregyházi Timpex Ménes lovasa, Csuka Balázs tanítványa, Kovács Ádám Timpex Emlékkel ma megnyerte az összevetéses versenyszámot, így ezüstérmet szerzett Szabolcs- Szatmár megyének. A csapat championi cím után a Dömse Tamás Az egész verseny alatt végig magabiztosan lovagló, Dömse Tamás a csapat champion cím után, második helyet szerezett ma Conquistador nyergében ezután megérdemelten állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A Serdülő A kategória bábolnai fordulójában a harmadik helyre Bujtor Roland tanítványa, Kof-Kiss Dorka ugratott a sárga, Apollóval.

Az utánpótlás lovasok fináléjában egyetlen dupla hibátlan lovaglást láthattunk, amit a Pécsi Lovasklub lovasa Szapper Soma mutatott be TT Dariscával. Az összetett versenyben címvédés történt, a túrkevei Ábrahám Zsófia idén is hazavihette a kategória vándorserlegét. Ritkán szoros versenyben dőltek el a további helyezések, hiszen három lovas is 53 ponttal zárta a championátust. A Díjugrató Szabályzat szerint a hatodik pályán elért jobb teljesítmény dönt a helyezésekről. Az ezüstérmes így Stieber Sztella, Kántor Petra és Babos Gréta előtt.

PC-utánpótlás csop

Első alkalommal rendeztek felnőtt kategóriában is championátust, amely szintén izgalmas versenyt hozott. Bujtor Roland Cascadával ma meg tudta nyerni a 135 cm-es versenyszámot, így két pont előnnyel beelőzte a hazai pálya előnyét élvező, Szentirmai Pétert, aki így ezüstérmes lett. A Tamási fordulót kihagyó, sáripusztai Szávay Gábor Golgotával ma második lett. A szombati versenyszámban és a championátusban is a harmadikhelyet, a Timpex Ménes lovasa Csuka Balázs zsebelte be, a kilenc éves Timpex Fényévvel.

PC-felnőtt csop

Teljes eredménylisták

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Máchánszky Gyula régió I-es csapata mindent vitt

A díjugrató championatus első fordulóján, Tamásiban három, tegnap délután a második felvonásban öt csapat vetett össze, hogy eldöntsék, ki a legjobb csapat 2018-ban. A Dömse Tamás által vezetett, Máchánszky Gyula régió csapata mindent vitt.Tamásiban Stieber Sztella, Bábolnán Dömse Tamás Conquistadorral volt a legjobb az összevetésben.Az eredményhirdetésen Haál Gábortól, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok igazgatójától, Schlezák Melinda Díjugrató Szakbizottsági elnökségi tagtól, Korbán Krisztián versenybíróság elnökétől és Fodorné Horváth Anetttől, a versenybíróság tagjától teljesen megérdemelten vehették át a győztesnek járó aranyérmet, a Máchánszky Gyula régió csapatának tagjai: Jakab-Tóth Kornélia- Tabu De Ganad, Dömse Tamás-Conquistador, Dömse Bence-Arrado, Stieber Sztella-Cadania, csapatvezető Dömse Tamás.

39409064 395164211011878 9190102399841206272 n

Második helyen végzett a Csuka Balázs által vezetett Platthy József régió csapata, harmadik lett Ákos Ajtony emlékét örző, Tóth Béla régió csapata, amelyet Kárpáti Rita irányított.

39441168 701031853587290 7356646724502290432 n

TELJES EREDMÉNYLISTÁK

Fotó: Hajdu Krisztina lovasfoto.hu

Pályát neveznek el Suti Istvánról

Augusztus 19-én, a kormányzati támogatásból megvalósult lovasbázis-fejlesztés átadásán, az egész napos programok meghitt része lesz a Suti István emléktábla avatás a Hirling Lovasparkban. A lovas szakma egykor fénylő üstökösének nevezett sportolóról a nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas, megújult  négyévszakos pályát nevezik el. Suti István életéről, sportsikereiről az alábbiakban olvashatnak.

suticim

Mindszenten születettem szegény család gyermekeként 1939. június 23-án. Öt testvéremmel nőttem fel, fiatal koromtól félárván. Édesapám kubikusként dolgozott és 1946-ban, alighogy hazaérkezett a frontról meghalt. Két tehén maradt a családban, az egyiket apám kórházi ellátására és temetésére fordítottuk. Ez volt a kiindulópont - beszélt a kezdetekről  e sorok szerkesztőjének még 2004-ben Suti István.

suti11

Az ifjúkor

Suti István így beszélt a kezdetekről. Édesanyám otthon a házimunkát végezte, én pedig hét évesen munkába álltam és a családfenntartáshoz próbáltam hozzájárulni. 1948-ban és 49-ben a Levelényi Állami Gazdaságban három falka birkát őriztem, miközben az általános iskola padjait koptattam. Nem mondom, hogy túl sokat koptak a padok. A tanárok megértő jóindulatának köszönhettem az év végi továbblépéseket az osztályban. Juhászként a gazdaságban dolgozó csikósokkal sokat találkoztam. Amikor ők az erdőszélen az árnyékban pihentek én felkaptam valamelyik csikós lóra és egy kicsit megmozgattam a ménest. A kedvenc szórakozásom a jó háromszázas ló létszámú ménesből a számomra megfelelő csikók kiválasztása volt. A karámban aztán kipróbáltam a kiválasztott csikókat. Felfigyeltek rám, mert ügyesen ültem meg a lovakat és a már összevont Felgyői Állami Gazdaság csikótelep vezetője Polner János – a háború előtt földbirtokos volt – 1951-ben hívott, hogy nyergeljek át a csikós területre. Nem kellett kétszer mondani.

 

suti16

Fénylő üstökös a díjugrató sport egén

Amolyan önképző lovasként nőttem fel. A telepen egyetlen akadályt építettek. Én pedig építettem magamnak egy saját pályát az erdőben. Ástam árkot, kivágott fákat drótoztam fel akadályként és azokon gyakoroltam. Jó néhányszor buktam a lóval, de az elszántságom annál erősebb lett. Az 50-es évek elején járási és megyei versenyeken indultam. 1952 május 10-én Békéscsabán elindítottak az országos bajnokságon. Az Újpesti Dózsa elődje a Bástya és a Budapesti Honvéd versenyzői mögött, mint MEDOSZ sportoló 3. helyezést értem el díjugratásban. 1952 őszén már Budapestre kerültem 13 évesen, mint válogatott díjugrató. 1953-ban Arab nevű lovammal megnyertem a magyar bajnokságot. Azt a lovat kaptam meg, amit szerettem volna és a válogatottnál olyan edzőim voltak, mint Tóth Béla, Dr. Reznek Jenő, Mártonfi Béla, vagy Haslinszki Géza. Mint válogatott a Bástyától és a Honvédtól kaptam lovakat és igyekeztem jó eredményekkel meghálálni a bizalmat. Mint válogatott lovas bejártam Európát. Kezdetben csak a kelet-európai régiókban versenyeztem, de 1955-ben már tagja voltam az olimpiára készülő keretnek. Az 50-es évek végén nem végeztem 3. helyezés alatt egyéniben, de csapatban és egyéniben is voltam bajnok.

 

suti7

 

Széplánnyal a Római Olimpián

A Bábolnai Állami Gazdaság vezetője Burgert Róbert, - mivel lovasukat nem engedték az olimpiára - azt mondta, hogy a lovukat a jó képességű, de eléggé vehemens, izgága Széplányt csak a Suti lovagolhatja. Nem éppen ideális az olimpia előtt két héttel lovat kapni, ráadásul Széplányt, aki a bemelegítésnél nagyon fegyelmezetlen volt és oda kellett fárasztani a feladathoz. De megértettük egymást. Számomra nem volt szokatlan a heves vérmérsékletű lovakkal versenyzés. Azt azonban hozzá kell tennem, ha időben kapom a lovat, jobb eredményre is képesek lettünk volna. Végül egyéniben a 10. helyet szereztük meg Rómában. 1963-ban Kiskunhalasra kerültem több más lovassal együtt, mert az Újpesti Dózsa Lovas-szakosztálya megszűnt és a lovasoknak Kiskunhalas látszott az egyetlen jó megoldásnak.

 

suti14

 

Kiskunhalasi évek

1959-ben jártam először Kiskunhalason. A magyar válogatott az olimpiai felkészülés jegyében szervezett téli edzőtábort a Kiskunhalasi Határőr Lovasiskolában, ahol kiváló körülményt jelentett a fedeles lovarda. A Határőr Dózsáról hallottam, hiszen a versenyeken találkoztunk. Erősen feljövő egyesületként emlékszem rájuk. Az Újpesti Dózsa és a Budapesti Honvéd mögött a harmadik legnagyobb klub volt a halasi. A római felkészülés alatt elsősorban Tóth István a válogatott edzője irányította a munkánkat, persze találkoztunk az itteni lovasokkal. A parancsnok Hirling József jól összeszedte a határőr lovasokat és komoly verseny felkészülési rendszert épített ki. Néhány év múlva aztán, mint munkaadómmal találkoztam vele, de addig történt egy és más. A 60-as évek közepén már meghatározója volt a magyar lovassportnak Kiskunhalas. A három nagy egyesület közül a Dózsa kiesett, a volt lovasokkal a Határőr Dózsa megerősödött és a Budapesti Honvéd volt a nagy ellenfél. A Hirling József vezette lovasiskolában jó nevű sportolók dolgoztak a 60-as évek elején. A többszörös magyar bajnok és válogatott Matajsz János, vagy Bábel József, Karcsú Imre, de itt volt Varró József is. Egy nagyon ütőképes egyesület, jó körülményei és számomra a biztos megélhetés fogadott Kiskunhalason.

 

suti12

 

Ragyogó lecke a NATO bajnokságon

Meghívtak a Honvédba vendéglovasnak, mert 1969-ben Bécsben rendezték az Európai Hadseregek Lovasbajnokságát (ismertebb nevén NATO bajnokság), ahová a magyarok is meghívást kaptak. Akkor megkaptam Ragyogót. Dr. Kollár Kornél a válogatott keret edzője segített a felkészülésben. Egyébként 1963-ban már versenyeztem egyszer Bécsben. Akkor a CHI nemzetközi versenyt nyertem meg az osztrák fővárosban. 1969-ben tiszthelyettesként dolgoztam, mint főtörzsőrmester. Mi civil lovas öltözetben versenyeztünk Bécsben. Egyik fogadás jött a másik után és engem tisztként mutattak be a tisztek között, mert a vezetők ezt így látták jónak. Aztán Ragyogóval megnyertem a versenyt, amúgy magyarosan. Az összevetésben a 160 centiméteres akadályokkal épített pályán 19 másodperccel jobbat mentem a második helyezettnél. Megsüvegeltek. És miután ország világ előtt tisztként mutattak be, ráadásul a teljesítményem is rám irányította a figyelmet, a vezetés – a diplomáciai bonyodalmak elkerülése miatt – hazaérkezésem után gyorsan előléptetett tisztté. Így lettem alhadnagy. Mondom azóta is, hogy én Bécsben végeztem a tiszti iskolát.

 

suti6

 

A határőr tiszt

1972-ben szálltam le a lóról 33 évesen. Ebben a műfajban tényleg korán, de sérülésem, a gerincsérvem miatt az egészség mellett döntöttem. Számos nemzetközi versenyen voltam győztes és helyezett Kelet és Nyugat Európában. Olyan kiváló lovakkal dolgoztam, mint Ragyogó, Széplány, Aranyos és szerintem Magyarország legjobb díjugrató lova is az enyém volt Öregúr. 1972-ben még készültem a Müncheni Nyári Olimpiai Játékokra. 1971-ben az előolimpiára is kiutaztam, de végül Münchenbe már nem jutottam el. Ekkor úgy döntöttem, hogy nem folytatom a versenyzést, elsősorban az egészségi állapotom miatt. Szakaszparancsnok lettem, kiképző szakaszparancsnok a lovasiskolában, később századparancsnok. A lovak körül maradtam, hisz mi képeztük az egész ország részére a szolgálatot ellátó határőr lovászokat. 1986-ban századosként nyugállományba vonultam. Talán félbetört a pályám, de én úgy érzem, amit elérhettem a lehetőségeimet tekintve, azt maximálisan teljesítettem. Nagyon lentről indultam és korán rátaláltam arra, ami aztán az egész életpályámat meghatározta és meghatározza ma is.

 

suti1

 

Nyugdíjas évek

Suti István bár visszavonultan élt, tehetséges fiatal lovasokat edzett, akikkel lovakat készített fel versenyekre. A lovas szakma nem feledkezett meg róla. 2000-ben Széchenyi emlékérmet kapott és 2003-ban, az újra induló május elsejei nemzetközi lovasversenyen előléptették őrnagynak. 2012. március 18-án, életének 73. évében hunyt el Suti István, a Határőr Dózsa Sportegyesület egykori olimpikon sportolója. Személyében a II. Világháborút követő időszak nyári olimpiáinak legeredményesebb magyar színekben versenyző egyéni lovas sportolója távozott az élők sorából.

Az augusztus 19-én, a Hirling József Lovasparkban megrendezendő programok részletes leírása idekattintva található.

suti9

Szerző Kovács Iván (képek családi archívum)

Bábolnán indul a pontvadászat

2018-as díjugrató championátus Bábolnán csütörtöktől szombatig kerül megrendezésre, ahol eldől kik lesznek az idei év legjobbjai. Szinte minden kategóriában nyílt még a verseny, reméljük a helyszínre minél többen jönnek el szurkolni, de akik nem tudnak kilátogatni, a RiderLine Online TV-n keresztül a verseny összes startját figyelemmel kísérhetik.

PONTÁLLÁS

14188393 1028030470649325 4961389453383720313 o

 

Alkategóriák