Elnöki beszámoló

Szotyori Nagy Kristóf Díjugrató szakági elnök 2021. évi beszámolója

A vírusok évében Európa-bajnoki aranyérem

 

A 2021-es év nehezen kezdődött, hisz az első negyedévben nem tudtunk az saját tempónkban dolgozni a koronavírus és a nemzetközi lovaséletet ijesztegető herpeszvírus szigorú korlátozásai miatt. Április második felétől azonban minden korábbi esztendőt felülmúló lendülettel dübörgött a magyarországi díjugrató sport. Év végéig 150 verseny, 337 versenynapon 53870 starttal vonult be a krónikákba, 1727 lovas-, 3059 ló- és 289 edzői licenszet váltottak ki.

A megújult szabályzat és az alaposan egyeztetett nemzeti versenynaptár kiválóan alkalmas volt arra, hogy a díjugrató sportra jellemző fejlődésnek utat adjon. Mostanra szinte teljesen átalakult a versenyrendezés formája, hiszen a kiváló körülményeket biztosító versenyközpontok szabadtéren és fedett pályán egyaránt képesek voltak hónapról-hónapra, hétről-hétre lebonyolítani versenyeiket a felkészítő kategóriáktól a Grand Prix szintig.

Nemzetközi versenyek rendezésében igencsak büszkélkedhetünk: a Nemzeti Lovardában az Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja sorozatának középdöntőjét rendezhettük meg a CSIO keretein belül, az elit kategóriába tartozó Szilvásvárad 3*-os Masters versenyt rendezett, 20 ország részvételével Bábolna világkupa fordulót vezényelt le és a Nemzeti Lovardában folytatódott a gróf Széchenyi István emlékverseny, valamint a fedettpályás nemzetközi díjugrató versenyek sorozata.

  1. alkalommal nyerhetett vadonatúj személygépkocsit a felnőtt magyar bajnok Bábolnán, rekord létszámmal, már a 15. championátus két fordulóját szerveztük meg Kiskunhalason és Szilvásváradon, jelentős pénzdíjért, magas lólétszámmal, kvalifikált mezőnnyel tartottuk meg a fiatal lovak Tenyészversenyét a Nemzeti Lovardában, és a három Grand Prix fordulót – Kiskunhalason, a Nemzeti Lovardában és Kecskeméten – egész élhetően be tudtuk helyezni a sűrű nemzetközi naptárba. Speciális versenyeink, a Mén-kanca verseny, a Hungarian Future Stars és a Mesterek tornája is része volt az eseménydús versenyszezonnak. A regionális döntők ismét négy helyszínen, kiemelt díjazással rangos bajnokságokat hoztak, és azokban a megyékben, ahol tevékeny, elkötelezett személyek dolgoznak, a szakág anyagi támogatásával megrendezhették színvonalas megyei döntőiket. Az országos versenynapok hengerelték le a 21-es versenynaptárt, helyenként kifejezetten változatos versenykiírásokkal adtak versenyzési lehetőséget a lótulajdonosoknak, az edzőknek, hogy tanítványaikat versenyzési lehetőséghez juttassák. A szabadtéri időszak végén a veterán lovasok országos döntője színesítette szezonunkat.

10 helyszínen 327-en tettek rajtengedélyvizsgát, ami az edzők és a vizsgarendszer dicséretére legyen mondva, a korábbi évekhez képest érzékelhetően magasabb színvonalat ért el. A kaposvári Lovasakadémiával a téli szezonban – a vírusos korlátozások ellenére – országszerte meg lehetett rendezni az edzői regisztrációs vizsgákat és részben online formában a sportszakembereink továbbképzéseit. A műhelyprogram tavaly is népszerű volt, a teljes keret felhasználásra került.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy sportszakembereink lovasközpontú gondolkodással, a szabályzatok, előírások betartásával legyenek képesek a néha maratoni versenynapokat felügyelni.

A dopping elleni küzdelem továbbra is fontos mottónk, és az év második felére sikerült a Magyar Antidopping Csoporttal működőképes partnerséget tető alá hozni.

A TopSoft nevezési rendszerbe folyamatosan építjük be a tapasztalatokat, melynek működése minden évben bizonyítja, hogy szakbizottságunk egyik legfőbb vívmányaként szolgálja társadalmunkat. 4 alkalommal szerveztünk központi sportorvosi vizsgálatokat, amik ebben az akadozó rendszerben nagy segítségére voltak versenyzőinknek.

Kommunikációs tevékenységünk mindig fajsúlyos, mégis, bármennyit foglalkozunk vele, a kor mind többet és többet igényel. Web-oldalainkon és a Facebook felületeinken több mint 300 különböző megjelenést valósítottunk meg. A Digi Sport közvetítette a legnagyobb nemzeti versenyeinket, a CSIO-n az M4 profi csapata segített több napon keresztül, míg az Eurosporton a világ élsportját láthattuk a Szakbizottság által delegált szakkommentátorral. A 150 országos versenynap összes startjára biztosítva volt az online közvetítés, amely a nagy kijelzővel és professzionális időmérő rendszerrel és kifejlesztett start- és eredményközlő applikációkkal együtt Európában is példaértékű.

Múltunk tiszteletét, ahogy korábban is, most is ébren tartottuk Szakbizottságunk gondolkodásában. Platthy József szobrának újra avatása és a Turi Józsefről készült dombormű kihelyezése nem hagyja feledésbe veszni az elmúlt száz év talán legeredményesebb két díjugratójának emlékét. Támogattuk új szakirodalom megjelenését, dr. Burucs Balázs könyvét, a Lovasember kézikönyve mindkét kiadását.

Az Agrárminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásait eredményesen használtuk fel díjugrató sportunk javára.

Az utánpótlással való gondolkodásunk töretlen, a Mocorgó és Talent program foglalkozott a jövő nagy lovasaival. Szövetségi kapitányaink gondos munkáját köszönve kiemelném utánpótlásunk páratlan sikereit a CSIO versenyeken, és ifj. Szuhai Gyula Európa-bajnoki egyéni aranyérmét. A kapitányi beszámolók részletezik, de talán történelmi siker, hogy fiatal lovas válogatottunk 7. lett a Nemzetek Díjában és minden lovasunk a mezőny első felében végzett.

Az amatőrök köre ismét kiemelt figyelmet kapott, tovább növekedett a versenyzési lehetőségük. Az évben befejeződött az Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Fejlesztési program előkészítése, amely felnőtt élsportunk komoly lehetősége az olimpia irányába.

A Díjugrató Szakbizottság ahogy a korábbi négy évben, a vírus miatt megkapott ötödik esztendőben is aktívan dolgozott, a személyes ülések mellett nagyon hatékonyan az online térben is.

Szakbizottságunk hatékonyan dolgozott össze az MSLT-vel, a szabadidős szakággal és felügyeleti szervével, a Magyar Lovassport Szövetséggel. A szakági titkáraink önálló irodában tudták munkájukat végezni.

Köszönöm munkatársaimnak, a teljes díjugrató társadalomnak, hogy ebben a nehéz időszakban is alkalmazkodtak a szabályokhoz, és lendületükkel elsöpörve a negatív jóslatokat, nagy fejlődést mutatva 2021-ben is járhattuk azt a fejlődő utat, amely a lovassportokat és annak legaktívabb részét, a díjugratást a magyar sportélet egyik legnépszerűbb egyéni sportágai közé fogja vezetni.

Szotyori Nagy Kristóf

Szotyori Nagy Kristóf Díjugrató szakági elnök 2020. évi beszámolója

Ilyen év még biztos nem volt!

Rendkívüli évadot hozott 2020. a magyar és a világ díjugrató sportjának. Az 1924-ben alapított Magyar Lovassport Szövetség történetében a II. világháború idején és most másodszor fordult elő, hogy egy versenyévadot törölni kellett vagy időlegesen felfüggeszteni. Magyarországon a 2020-as koronavírus járvány miatt március 9. és május 28. között nem lehetett versenyeket rendezni. Március első hétvégéjén, a Nemzeti Lovarda kiemelt versenyében még elképesztő mennyiségű ló és lovas állt starthoz, de a kényszerszünet miatt 20 év után nem rendezhettük meg a fedettpályás döntőinket.

A versenyirodák, versenybírók, stílusbírók, pályaépítők és az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kiérdemlő stewardok fejlődésének útját a továbbképzések biztosították, melyeknek nagy részét még az év elején, a lezárások előtt meg tudtuk tartani. A versenyzési kedvet jelző számaink – meglepő módon, összességében alig maradnak el az elmúlt évtől:

2019.               2020.

start                          45271            42817

versenynap               304                 266

lovas licensz            1604              1610

ló licensz                  2904              2831

edzői                         277                 287

A kényszerszünet alatt a Díjugrató Szakbizottság a Magyar Lovassport Szövetséggel együttműködve kidolgozta a zárkapus versenyek rendszerét, amelyeket egész évben az előírásoknak megfelelően alkalmaztunk. Köszönetet érdemel a díjugrató társadalom, hiszen a szabályok betartása és a felelősségteljes együttműködés biztosította azt, hogy ne kelljen versenyeket lemondani, berekeszteni. Május végétől pedig szinte minden szabadtéri hazai rendezésű versenyt meg tudtunk tartani az átütemezett versenynaptár szerint: három Grand Prix fordulót (Kiskunhalason, Bábolnán és a Nemzeti Lovardában), a championátust Kiskunhalason és Szilvásváradon, a FIAT díjugrató országos bajnokságot a Nemzeti Lovardában, a Tenyészversenyt Kecskeméten és a tradicionális Mén-Kanca és Méneskönyvek versenyét Mezőhegyesen. Az első alkalommal kiírt Hungarian Future Stars korosztályos versenyei Balatonvilágoson teljessé tették díjugrató élsportunk versenylehetőségeit.

Mivel a nemzetközi versenyek nagy részét nem rendezték meg, és külföldre igen kis létszámban jutottak csak el lovasaink, felértékelődtek a határainkon belül kiírt versenyek. A szabályok betartása mellett is érvényesült az elmúlt években már tapasztalt tendencia, hogy a megfelelő infrastruktúrával rendelkező országos versenyhelyszínek megtöltötték a versenynaptárunkat és az egynapos regionális versenyek kiszorultak a versenyzési tereinkből. Kiemelt bajnokságaink és versenyeink pénzdíjai a legmagasabbak a kelet-közép-európai térségben, a megnyerhető pénzösszegeket a járványhelyzet ellenére inkább emelni tudtuk, mint csökkenteni. A felnőtt magyar bajnok épp úgy megkapta vadonatúj személygépkocsiját az aranyérme mellé, mint az elmúlt évtizedben mindig.

Az utánpótlás nevelő programjaink, a Mocorgó és a Talent program kisebb változásokkal, de 2020-ban is betöltötte szerepét. A kaposvári Pannon Lovasakadémián a Magyar Lovassport Szövetség oktatási bizottságával együttműködve az edzői regisztrációs vizsgákat is meg lehetett tartani. A rajtengedélyvizsgák is meglepően magas számot hoztak, közel 400 vizsgázónk volt 2020-ban.

TopSoft nevezési rendszerünk zavartalanul működött, folyamatosan építettük bele a tapasztalatokat, a visszajelzéseket, hogy a korszerű, mindenki által érthető és jól használható nevezési rendszerünk dinamikusan lekövesse a változó igényeket.

Minden felmerülő fegyelmi ügyet kivizsgáltunk, a sárgalapok rendszere nem laposodott el. Az Antidopping Csoporttal együttműködve történtek a mintavételek. Sajnálatos, hogy 2020-ban is történt pozitív eset.

A média területén is tevékenyek voltunk annak ellenére, hogy az Eurosport külföldi versenyeinek közvetítései elmaradtak. Az M4 sportcsatornán, a Digi TV-n a kiemelkedő versenyeink mind képernyőre tudtak kerülni. A RiderLine meghatározó médiapartnerünkként működött, és a versenyrendezők online tv-je segítségével szinte az összes országos és kiemelt verseny startjait látni lehetett ország- és világszerte. A díjugrató szakág honlapján és Facebook oldalán minden kiemelkedő eseményről és történetről naprakészen tájékoztattuk a díjugratás iránt érdeklődőket.

Együttműködtünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, de le kellett mondanunk a jelen járványhelyzetben a Csekonics Program megvalósításáról és sajnálatosan az olimpiai program változtatása miatt díjugratásban Budapest 2021-es Európa-bajnokságáról.

Igyekeztünk múltunk nagyjairól megemlékezni, a regionális finálék erre kitűnő alkalmat adtak. Olyan szakirodalmat, könyveket, anyagokat próbáltunk az érdeklődők számra biztosítani, amik a díjugartó sportunk fejlődésében, múltunk felidézésében töltenek be kimagasló szerepet.

A járványhelyzet második szakaszában már nem kellett megszakítani sportunkat, zártkapus formában elindulhatott a fedettpályás szezon, amely biztosította sportunk működését. Több év szünet után a Mesterek Tornája verseny újra éledt Balatonvilágos új fedelesében. A 14. Lovas Világkupa a Papp László arénából a Nemzeti Lovardába települt a díjugratók nagy örömére.

A nemzetközi porondon válogatottjaink sajnos minimális szerepet kaphattak, de egy csehországi CSIO-n a magyar utánpótlás bizonyította, hogy 2020-ban is számítani kellett vele.

Az év végével több évtizedes elkötelezetten végzett megbízatásából vonult vissza Bács Katalin, aki ezután nem szakági titkárként, de mégis a sporttal együtt élve más szerepkörben él tovább együtt díjugrató sportunkkal.

Köszönettel tartozom támogatóinknak, a Szabadidős Szakágnak, a Magyar Lovassport Szövetségnek, a Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének, hogy partnerként segítették díjugrató sportunk működését.

Köszönöm az elnökség tagjainak, a szakág titkárainak, a szövetségi kapitányoknak és a teljes magyar díjugartó társadalomnak, hogy egy ilyen nehéz esztendőben is bizalmat szavaztak munkánknak.

 

Szotyori Nagy Kristóf

 

Szotyori Nagy Kristóf Díjugrató szakági elnök 2019-es beszámolója

Megszakítás nélkül, 12 hónapon át tartó versenyfolyamon vagyunk túl!
7 kimagasló nemzetközi díjugrató versenyt rendeztünk az évben; Kiskunhalas ismét
visszakerült a FEI versenynaptárába, rekord számú nevezéssel, 31. alkalommal rendeztük
meg a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt a Nemzeti Lovardában és 10 nemzet lovasai
lovagoltak a teltházas bábolnai Világkupán.
A félévszázados múltú Hortobágyi Lovasnapok programjában újra nemzetközi ugróversenyt
láthattunk, augusztusban pedig a diósgyőri vár tövében impozáns körülmények között
kitűnően rendezett verseny zárta a nyarat.
A Papp László Arénába végre visszaköltözhetett a nagyon népszerű téli nemzetközi díjugrató
versenyünk.
Sportdiplomáciai sikerként könyvelhetjük el, hogy Magyarország elnyerte a 2021-es díjugrató
Európa-bajnokság rendezési jogát. Ennek első lépéseként rendezhettünk olimpiai
kvalifikációs versenyt a Nemzeti Lovardában, ami kétség kívül a tavalyi év csúcspontja volt,
hiszen ismét nemzetközi látószögbe került hazai lovas életünk.
Az elmúlt években a versenyrendezők felismerték, hogy már csak a kitűnő talaj és modern
infrastruktúra vonzza a versenyezni vágyókat. Mintegy tíz olyan helyszín kapott kiemelt
státuszt, ahol nagy anyagi ráfordítással meg tudták valósítani a legjobb körülményeket. Így,
bár a versenyhelyszínek száma csökkent, a kiemelt versenyrendezők számtalan országos
versenyt rendezhettek az év során, szabadtéren és fedettpályán egyaránt.
Az előbbivel is összefügg, hogy 2019-ben egyetlen egy országos verseny sem maradt el, és
korábbi célunk is megvalósult, hogy ne hajnaltól hajnalig, hanem egészséges elosztásban
állíthassák össze a rendezők a versenyprogramokat.
3 sikeres Grand Prix versenyünk 3 különböző helyszínen zajlott, a kiemelt díjazásáért
rendezett négy lovas versenyszám kiegészült két fiatal ló fináléval. A felnőtt korosztály
összetett bónusz díjért versengett.

Tizedik alkalommal nevezhettük a legrangosabb díjugrató versenyünket FIAT ob-nak, ahol
szinte minden kategóriában sikerült a megnövelni pénzdíjakat a Nemzeti Lovardában. A
főtámogató nem csak a nevét adta a bajnoksághoz, hanem – Magyarországon példa nélkül
állóan – egy új FIAT személygépkocsiba szállhatott be ezúttal első felnőtt női bajnokunk,
Vándor Zsófia.
A Tenyészverseny első alkalommal került magánfenntartású lovardába, Kecskemétre, amely
a szabadtéri szezon végén 30%-os pénzdíj emeléssel elérte szakmai célját.
A fedettpályás döntő ismét nagyon vonzó volt Budapesten, a championátus pedig részben új
helyszínen, Szilvásváradon és Bábolnán 8 címért biztosított lehetőséget a résztvevő lovasok
legszélesebb körének.
A Mén-kanca és Magyar Méneskönyvek versenye idén Mezőhegyesen jubilált, sorozatban
25. alkalommal rendezték meg.
A regionális versenyek a szabadidős szakággal együttműködve felkészítő versenyszámokkal
egészültek ki, és az Agrárminisztérium támogatásával kisebb számban, de helyet kaptak az
éves versenyprogramban.
A szeptemberi 4 regionális döntő kiemelt díjazásával igen népszerű volt, előfordult, hogy
több mint 20 csapat lovagolt a címekért. Azokban a megyékben, ahol az ambiciózus lovas
szakemberek életre hívták a Magyar Lovassport Szövetséghez különleges jogállással tartozó
megyei egyesületeket, megrendezhették az előírásnak megfelelő megyei döntőket.
2019-ben 304 versenynapon 45251 startot csengettünk. 1567 lovas és 277 edző váltott
licenszet, akik 3053 lóval ugrattak.
Nemzetközi eredményeinkből ki kell emelnem, hogy Európa vezető díjugrató hatalmai között
tiszta hibátlan teljesítménnyel, összevetés után Nemzetek Díját nyert gyermek válogatottunk
Ausztriában, és a több éve eredményes fiatal lovas válogatottunk csapatversenyt nyert
Csehországban, bejutott a belgiumi világdöntőbe, ahol a Challenge kupán dobogóra
állhatott.
A felnőtt válogatott budapesti harmadik helyezése tisztes helytállás volt, bár nem váltotta
valóra álmunkat, hogy a magyar csapat indulási jogot nyerjen a tokiói olimpiára.

Csapatunk első alkalommal eljutott Lisszabonba is.
Az athéni 5*-os versenyt az Eurosport adásában követhettük, ahogy a negyedik helyre
lovagolt a magyar díjugrató válogatott, akik Bulgáriában Nemzetek Díját nyertek.
Kimagasló eredményt ért el ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel a Budapesti 3*-os
nemzetközi versenyen, ahol szinte utolérhetetlen teljesítményével harmadszor is megnyerte
a nagydíjat a hálás magyar közönség előtt.
Szakembereink: a bírók, pályaépítők, a versenyirodák részt vettek a szezon előtti
képzéseken. A tavaly életre hívott steward lista a zablák és bokavédők használatának állandó
változása miatt felértékelődött, amelynek képzésére fontos volt hangsúlyt fektetni. Sikeres
vizsgák után több szakemberünk előrelépett a nemzetközi listákon.
Az edzők körét, akik szinte sarokpontját képezik díjugrató világunknak, igyekeztünk széles
körben bevonni a Műhelyprogram elméleti és gyakorlati képzéseibe.
A kaposvári – szigorúnak mondott – edzői regisztrációs vizsgák letisztultan, jól működtek.
12 rajtengedély vizsgát rendeztünk, néhol több mint 50 résztvevő jelentkezésével.
A Talent program 6. évadját teljesítette, és a legfiatalabbak számára 3 összetartással elindult
a Mocorgó program is.
Volt sajnos pozitív doppingesetünk, fontosnak tartom, hogy a Nemzetközi Lovas
Szövetséggel és a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve a legszigorúbban tartassuk
be a doppingszabályzatokat.
A fegyelmi ügyeket nem hagytuk kivizsgálatlanul, az Alapszabálynak és az SZMSZ-nek
megfelelően minden esetet megválaszoltunk.
Múltunk kimagasló egyéniségeiről megemlékezve első magyar bajnokunk, Binder Ottó
érdemeit méltattuk születésének 130. évfordulója alkalmából.
Nevezési rendszerünket folyamatosan formáljuk a tapasztalatok, vélemények alapján, hogy a
díjugratás világa folyamatosan átlátható legyen és egyben az utókor számára fennmaradjon.
Saját bevételeink mellett, amik a működésünk fontos pillérei, idén kiemelt támogatást
kaptunk az államtól. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások

Minisztériuma és az Agrárminisztérium kimagaslóan támogatta a lovassportot, amelyen belül
kikerülhetetlen kedvezményezett a legnépszerűbb szakág, a díjugratás.
A médiában jártuk útjainkat, hogy a lovassport elfogadottsága tovább emelkedjen, az M4
sportcsatorna, a Digi TV közvetítései a szabadtéri szezonban szinte minden hónapban
mutatták legnagyobb versenyeinket, és az Eurosporton pedig szakmai kommentátorunkkal a
már megszokott módon népszerűsítettük sportágunkat.
A Riderline Magazin, a szakági weboldal és Facebook naponta friss információkkal szolgált,
beszámolt az eseményekről, és az érdeklődők figyelmének középpontjában tartotta
díjugratásunkat.
A reális célt, hogy a Kelet-Közép-Európában az egyik vezető díjugrató ország legyünk, elértük,
a legnagyobb motivációt jelentő pénzdíjazásban érezhető növekedést tudtunk végrehajtani,
és véleményem szerint megvalósítottuk azt a versenyrendszert is, ahol minden díjugratással
szimpatizáló lovasember megtalálja helyét Magyarország díjugrató világában.
Köszönöm minden munkatársamnak és legfőképpen a magyar díjugrató társadalomnak,
hogy hagyták és segítették, hogy az elnökség elvégezze vállalt feladatát.

Szotyori Nagy Kristóf