Beszámolók 2019

Beszámoló 2019.

Szotyori Nagy Kristóf Díjugrató szakági elnök beszámolója

 

Megszakítás nélkül, 12 hónapon át tartó versenyfolyamon vagyunk túl!

7 kimagasló nemzetközi díjugrató versenyt rendeztünk az évben; Kiskunhalas ismét visszakerült a FEI versenynaptárába, rekord számú nevezéssel, 31. alkalommal rendeztük meg a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt a Nemzeti Lovardában és 10 nemzet lovasai lovagoltak a teltházas bábolnai Világkupán.

A félévszázados múltú Hortobágyi Lovasnapok programjában újra nemzetközi ugróversenyt láthattunk, augusztusban pedig a diósgyőri vár tövében impozáns körülmények között kitűnően rendezett verseny zárta a nyarat.

A Papp László Arénába végre visszaköltözhetett a nagyon népszerű téli nemzetközi díjugrató versenyünk.

Sportdiplomáciai sikerként könyvelhetjük el, hogy Magyarország elnyerte a 2021-es díjugrató Európa-bajnokság rendezési jogát. Ennek első lépéseként rendezhettünk olimpiai kvalifikációs versenyt a Nemzeti Lovardában, ami kétség kívül a tavalyi év csúcspontja volt, hiszen ismét nemzetközi látószögbe került hazai lovas életünk.

Az elmúlt években a versenyrendezők felismerték, hogy már csak a kitűnő talaj és modern infrastruktúra vonzza a versenyezni vágyókat. Mintegy tíz olyan helyszín kapott kiemelt státuszt, ahol nagy anyagi ráfordítással meg tudták valósítani a legjobb körülményeket. Így, bár a versenyhelyszínek száma csökkent, a kiemelt versenyrendezők számtalan országos versenyt rendezhettek az év során, szabadtéren és fedettpályán egyaránt.

Az előbbivel is összefügg, hogy 2019-ben egyetlen egy országos verseny sem maradt el, és korábbi célunk is megvalósult, hogy ne hajnaltól hajnalig, hanem egészséges elosztásban állíthassák össze a rendezők a versenyprogramokat.

3 sikeres Grand Prix versenyünk 3 különböző helyszínen zajlott, a kiemelt díjazásáért rendezett négy lovas versenyszám kiegészült két fiatal ló fináléval. A felnőtt korosztály összetett bónusz díjért versengett.

Tizedik alkalommal nevezhettük a legrangosabb díjugrató versenyünket FIAT ob-nak, ahol szinte minden kategóriában sikerült a megnövelni pénzdíjakat a Nemzeti Lovardában. A főtámogató nem csak a nevét adta a bajnoksághoz, hanem - Magyarországon példa nélkül állóan - egy új FIAT személygépkocsiba szállhatott be ezúttal első felnőtt női bajnokunk, Vándor Zsófia.

A Tenyészverseny első alkalommal került magánfenntartású lovardába, Kecskemétre, amely a szabadtéri szezon végén 30%-os pénzdíj emeléssel elérte szakmai célját.

A fedettpályás döntő ismét nagyon vonzó volt Budapesten, a championátus pedig részben új helyszínen, Szilvásváradon és Bábolnán 8 címért biztosított lehetőséget a résztvevő lovasok legszélesebb körének.

A Mén-kanca és Magyar Méneskönyvek versenye idén Mezőhegyesen jubilált, sorozatban 25. alkalommal rendezték meg.

A regionális versenyek a szabadidős szakággal együttműködve felkészítő versenyszámokkal egészültek ki, és az Agrárminisztérium támogatásával kisebb számban, de helyet kaptak az éves versenyprogramban.

A szeptemberi 4 regionális döntő kiemelt díjazásával igen népszerű volt, előfordult, hogy több mint 20 csapat lovagolt a címekért. Azokban a megyékben, ahol az ambiciózus lovas szakemberek életre hívták a Magyar Lovassport Szövetséghez különleges jogállással tartozó megyei egyesületeket, megrendezhették az előírásnak megfelelő megyei döntőket.

2019-ben 304 versenynapon 45251 startot csengettünk. 1567 lovas és 277 edző váltott licenszet, akik 3053 lóval ugrattak.

Nemzetközi eredményeinkből ki kell emelnem, hogy Európa vezető díjugrató hatalmai között tiszta hibátlan teljesítménnyel, összevetés után Nemzetek Díját nyert gyermek válogatottunk Ausztriában, és a több éve eredményes fiatal lovas válogatottunk csapatversenyt nyert Csehországban, bejutott a belgiumi világdöntőbe, ahol a Challenge kupán dobogóra állhatott.

A felnőtt válogatott budapesti harmadik helyezése tisztes helytállás volt, bár nem váltotta valóra álmunkat, hogy a magyar csapat indulási jogot nyerjen a tokiói olimpiára.

Csapatunk első alkalommal eljutott Lisszabonba is.

Az athéni 5*-os versenyt az Eurosport adásában követhettük, ahogy a negyedik helyre lovagolt a magyar díjugrató válogatott, akik Bulgáriában Nemzetek Díját nyertek.

Kimagasló eredményt ért el ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel a Budapesti 3*-os nemzetközi versenyen, ahol szinte utolérhetetlen teljesítményével harmadszor is megnyerte a nagydíjat a hálás magyar közönség előtt.

Szakembereink: a bírók, pályaépítők, a versenyirodák részt vettek a szezon előtti képzéseken. A tavaly életre hívott steward lista a zablák és bokavédők használatának állandó változása miatt felértékelődött, amelynek képzésére fontos volt hangsúlyt fektetni. Sikeres vizsgák után több szakemberünk előrelépett a nemzetközi listákon.

Az edzők körét, akik szinte sarokpontját képezik díjugrató világunknak, igyekeztünk széles körben bevonni a Műhelyprogram elméleti és gyakorlati képzéseibe.

A kaposvári - szigorúnak mondott - edzői regisztrációs vizsgák letisztultan, jól működtek.

12 rajtengedély vizsgát rendeztünk, néhol több mint 50 résztvevő jelentkezésével.

A Talent program 6. évadját teljesítette, és a legfiatalabbak számára 3 összetartással elindult a Mocorgó program is.

Volt sajnos pozitív doppingesetünk, fontosnak tartom, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetséggel és a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve a legszigorúbban tartassuk be a doppingszabályzatokat.

A fegyelmi ügyeket nem hagytuk kivizsgálatlanul, az Alapszabálynak és az SZMSZ-nek megfelelően minden esetet megválaszoltunk.

Múltunk kimagasló egyéniségeiről megemlékezve első magyar bajnokunk, Binder Ottó érdemeit méltattuk születésének 130. évfordulója alkalmából.

Nevezési rendszerünket folyamatosan formáljuk a tapasztalatok, vélemények alapján, hogy a díjugratás világa folyamatosan átlátható legyen és egyben az utókor számára fennmaradjon.

Saját bevételeink mellett, amik a működésünk fontos pillérei, idén kiemelt támogatást kaptunk az államtól. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium kimagaslóan támogatta a lovassportot, amelyen belül kikerülhetetlen kedvezményezett a legnépszerűbb szakág, a díjugratás.

A médiában jártuk útjainkat, hogy a lovassport elfogadottsága tovább emelkedjen, az M4 sportcsatorna, a Digi TV közvetítései a szabadtéri szezonban szinte minden hónapban mutatták legnagyobb versenyeinket, és az Eurosporton pedig szakmai kommentátorunkkal a már megszokott módon népszerűsítettük sportágunkat.

A Riderline Magazin, a szakági weboldal és Facebook naponta friss információkkal szolgált, beszámolt az eseményekről, és az érdeklődők figyelmének középpontjában tartotta díjugratásunkat.

A reális célt, hogy a Kelet-Közép-Európában az egyik vezető díjugrató ország legyünk, elértük, a legnagyobb motivációt jelentő pénzdíjazásban érezhető növekedést tudtunk végrehajtani, és véleményem szerint megvalósítottuk azt a versenyrendszert is, ahol minden díjugratással szimpatizáló lovasember megtalálja helyét Magyarország díjugrató világában.

Köszönöm minden munkatársamnak és legfőképpen a magyar díjugrató társadalomnak, hogy hagyták és segítették, hogy az elnökség elvégezze vállalt feladatát.

 

Szotyori Nagy Kristóf

Schezák Melinda elnökségi tag éves beszámolója

 

A 2019-es esztendőben az összesen 90 liszenszet váltott díjugrató versenybíró közül az elmúlt évekhez hasonlóan Abay Pál bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű versenyeket a versenybírói toronyból.

Idén közel kétezerrel többször adhattak csengőjelzést a startra versenybíróink, mint az azt megelőző évben. A 45 ezer díjugrató startból több mint 3 ezer hazai rendezésű nemzetközi versenyen történt. A magyarországi CSI versenyek indulószámainak növekedése mellett a főként utánpótlásból álló felkészítő versenyszámok nevezései is gyarapodtak. A különböző típusú versenyek és versenyszámok népszerűsége megköveteli a versenybíróktól a teljeskörű szakmai tudást, amelyet szükséges a gyakorlatban történő használat során is folyamatosan frissen tartani.

A szabálymódosításoknak is köszönhető, hogy a legutóbbi két versenybírói továbbképzésen ismételten teret kapott a steward témakör. A felszerelések szabályosságának ellenőrzése jelentős feladatot ad a melegítőpályán tevékenykedő kollégáknak. A nemzeti bajnokságokon és a kiemelt versenyeken a zsűritoronyban figyelő versenybírók mellett egy két főből álló steward csapat segített igazságos versenyeket rendezni a szabályok betartatása és a lójóléti tényezők szem előtt tartása által. A versenypályán kívüli feladatok speciális jellege és összetettsége miatt a képzett stewardok alkalmazása az országos versenyeken is szükségesnek bizonyul. A hivatalos személyek mellett azonban nem elhanyagolható a lovasok és edzők szabályismereti tudásának állandó frissítése, és éppen ezért is vesszük örömmel részvételüket a bírói továbbképzéseken. Ezáltal alkalom nyílik egy szélesebb körű megbeszélésre, egyeztetésre.

Nemzetközi színtéren lovasaink mellett a hazai hivatalos személyek (versenybírók, stewardok, pályaépítők és állatorvosok) is folyamatosan jelen vannak. Az elmúlt évben három versenybírónk is szintet tudott lépni, így ők a sikeres vizsgát követően Level 2-esként erősítik az egyre népszerűbb Magyarországon rendezett nemzetközi versenyeket. Nemzeti szinten is töretlen a lelkesedés, a legutóbbi vizsgán 21 jelölt kapta meg a jóváhagyást a feljebb lépéshez.

A magyar díjugrató sport töretlen fejlődésének fontos részét képezi a hazai szakember gárda hozzáadott értéke is. A többi nélkülözhetetlen szegmens mellett a hivatalos személyek odaadó munkájára is számít - és számíthat - a díjugrató társadalom. Minőségi és korrekt versenyeket megélni közös célunk.

Budapest, 2019. december 31.

Schlezák Melinda

Németh István felnőtt szövetségi kapitány beszámolója

2019-es fő tervek a budapesti olimpiai kvalifikáció, a rotterdami Europa bajnokság és a divizió 2-es döntőbe jutás, és esetleg a barcelonai Nemzetek Díja döntő voltak.

Nem kis erőfeszítést kellett tenünk rögtön a szezon elején, mivel a divizios csoportunk egyettlen a döntőre kvalifikáló versenye a lisaboni CSIO volt Portugáliában. A mi csoportunkból három csapat juthatott döntőbe és mivel Csehország csapata végül nem jött el a versenyre már a részvétellel elértük a célunkat. Erős mezőny és elég nehéz pályák voltak ezen a 3*-os CSIO-n. A csapat nem jutott be a második forduloba, a hosszú utazáson kívűl még a helyieknek is rendhagyó meleg nehezítette a dolgunkat. A következő versenyzők kepviselték hazánkat: Horváth Balázs Zordon,ifj Szabó Gábor Timpex Bölcsész, Ifj Kövy András Heuréka, Fazekas István Walter és Füzer Gábor Je T'aime.

A következő csapatverseny Bojourishte-ben volt Bulgáriában. A 2*-os CSIO ugyan nem a mi csoportunk selejtezője volt, de meghívtak minket rá. Számítottam arra, hogy ez egy könnyebb verseny lesz, ami új párosok kipróbálására is lehetőség. Egy ambiciózus fiatal csapat állt össze, Hugyecz Mariannal kiegészülve, aki a világkupa versenyszám miatt is résztvevője volt a versenynek. Ezen a versenyen pénteken volt a Nagydíj, ahol Vándor Zsófia és Quintus hét összevetőből a harmadik helyet szerezték meg. A csapatverseny is izgalmasan alakult. A második helyen fordultunk nyolc hibaponttal, viszont a második fordulóban három hibátlan pályával a csapat megszerezte az első helyet. Érdekesség, hogy azt a bolgár csapatot sikerült megverni, akik később Budapesten is résztvettek az olimpiai kvalifikációs versenyen. Hasznos győzelem volt, önbizalmat adott a lovasoknak szerintem későbbi teljesítményeikhez is. A csapattagok: Ifj Máté István Chacrinue, Hugyecz Mariann Rolfs Royce, Vándor Zsófia Quintus, Burucs Barna Sir Winston-C.

Következő állomás a budapesti olimpiai kvalifikációs csapatverseny, ami egy 3*-os CSI külön versenyszámaként megrendezett 5*-os csapatverseny volt. Az FEI által kirendelt pályaépítő nagyon igyekezett kitenni magáért. Minden versenyszámban voltak szokatlan dolgok, és a csapatverseny nehéz oxer-oxer kombinácioja a pálya elején rányomta a bélyegét a teljesítményekre. Nem volt egy szép verseny, minden csapatnál sok verőhiba volt. A harmadik helyet szerezte meg az Ifj Kövy András Heuréka, Ifj Szabó Gábor Timpex Bölcsész, Horváth Balázs Zordon, Hugyecz Mariann Chacco Boy összeállítású csapat. Örvendetes dolog volt a versenyen, hogy az összes versenyszámban eredményesen versenyeztek a magyar lovasok és Ifj Szabó Gábor Nagydíj győzelme Timpex Bölcsésszel pedig az egyik legnagyobb siker az idei évben.

Athén, divízió 2-es döntő. Ismét egy nagyobb utazás a lovaknak és lovasoknak. 5*-os CSIO verseny amelyre nyolc nemzet minősült. Portugália, Norvégia, Spanyolország, Lengyelország, Románia, Bulgária, Görögország és Magyarország. Csapattagok: Ifj Máté Istvan Chacrinue, Ifj Szabó Gábor Timpex Bölcsész, Vándor Zsófia Quintus, Fazekas István Walter. Ismét egy izgalmas csapatversenyünk volt, a második helyen fordultunk holtversenyben a portugálokkal, a második fordulóban visszaestünk a negyedik helyre , de ennek ellenére örülhettünk a jó teljesítményeknek , hiszen hibátlan és egy fás lovaglások voltak ez az eredmény mögött.

A budapesti CSI után az volt a közös véleményünk a szakág vezetésével, hogy az idei Európa Bajnokságon nem indítunk csapatot. A korosztályos EB-k befejeztével érkezett a kérés Ifj Kövy András részéről, hogy főképp a 2021-ben hazánkban rendezendő Európa Bajnokság kapcsán rutinszerzés céljából szeretne kiutazni Rotterdamba. A vadász versenyszámban jól kezdett Heuréka, a nyolcas számú kombináción történt az első verőhiba, majd pedig mint több más ló is , az utolsó vonalban hibázott kétszer. A másnapi csapat első forduló után összesítésben a 61. helyen végeztek, és így nem folytathatták a versenyt a középdöntőben ahová ötven lovas jut be.

Idén is szeretném megköszönni a segítséget a lovak utaztatásában Lengyel Róbertnek az az a Horse Trans Cargo Kft-nek , és Kovács Csabának vagyis az Inter Horse Kft-nek.

Németh

Ifj. Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány 2019-es beszámolója 

 Zduchovice, 2019. április 24-28.

 

Az Utánpótlás Válogatott első megmérettetése a csehországi CSIO volt. A verseny remek lehetőség volt a párosok felkészültségi szintjének felmérésére. A Német pályaépítő technikás vonalvezetésű pályákkal és az akadályok legnagyobb megengedett méretének maximális kihasználásával nemzetközi szintű kihívások elé állította a lovasokat.

A Nemzetek Díja versenyszám Gyermek korosztályában a Kiss Lizanna -Quipara Z (0 hp, 0 hp), Törő Csongor - Chacco Boy (0 hp, 0 hp), Jármy Kinga -Ludwig (5 hp, 0 hp), Gulyás Dominik, - Qualina (8 hp, 1 hp) összeállítású Magyar Válogatott a második helyet szerezte meg. Harmadik lett másik csapatunk az alábbi összeállításban : Kisgergely Kata – Achilleus (9 hp, 5 hp), Tóth Balázs -Elsa Campari (kiz. kiz.), Ferencz Dalma – Da Si Joly (0hp, 12 hp), ifj Szuhai Gyula – Le Royal (5hp, 1hp).

 

Gyermek Nagydíjban Jármy Kinga hibátlan alappálya és gyors, hibátlan lovaglással az összevetésben győzni tudott. Törő Csongor szintén hibátlan alappálya és összevetés után a 2. helyen végzett. Kiss Lizanna 4 hibaponttal 7., Gulyás Dominik ugyancsak 4 hibaponttal 10. lett.

 

Ifjúsági kategóriában második helyezést ért el a Nemzetek Díja versenyszámban a Szuhai Péter – Lamborgini (0 hp, 8 hp), Dömse Tamás - Conquistador (0 hp, 0 hp), Alasztics Alíz – Concordia HB (8 hp, 4 hp), és Janik Anna - Back Home (4 hp, 9 hp) összetételű Magyar Válogatott.

 

Ifjúsági Nagydíjban negyedik lett Szuhai Péter – East Wind nyergében hibátlan alappálya és összevetés után. Alasztics Alíz Chablis nyergében 4 hibaponttal a 11-ik helyen végzett. 12. lett Budai Liza Leonardo H-val szintén 4 hibaponttal.

 

Fiatal Lovas kategóriában a Nemzetek Díjában a magyar csapat első helyezést ért el az alábbi lovasok részvételével: Hollé Sára – Clintus (1 hp, 0 hp), Reisz Panna – Excell SB (12 hp, 9 hp), Markó Sándor Enjoy (0 hp, 4 hp), Jármy Vince - Zeusz (0 hp, 0 hp).

 

A Fiatal Lovas Nagydíjban a magyar lovasok közül a legjobb helyezést Jármy Vince - Zeusz nyergében (0 hp, 0 hp) érte el, aki a 2-ik helyen végzett. Hollé Sára 4 hibaponttal 10-ik lett.

 

Lamprechtshausen, 2019. május 16-19.

 

A Magyar Utánpótlás Válogatott 2019. május 16–19-ig az ausztriai

Lamprechtshausen-ben megrendezett CSIO-n vett részt.

A nagyon erős nemzetközi mezőnyt felvonultató verseny jó lehetőség lovasaink számára a korosztályos élmezőnyben való versenyzésre, tapasztalatok, tudás szerzésére.

A Nemzetek Díja versenyszám Gyermek kategóriában a Jármy Kinga – Ludwig (0 hp, 0 hp, 0 hp) Kiss Lizanna - Eliana (0 hp, 0 hp, 0 hp), Törő Csongor - Chacco (0 hp, 0 hp, 0 hp), ifj Szuhai Gyula - Lawisangos (8 hp, 13 hp, 4 hp), összeállítású Magyar Válogatott az Angol Válogatottal vívott izgalmas összevetés után három tripla hibátlannal az első helyet szerezte meg.

 

Gyermek Nagydíjban legjobb eredménnyel végzett Magyar lovasokként Kisgergely Kata 6 hibaponttal 30. és ifj Szuhai Gyula szintén 6 hibaponttal 32. helyezett lett.

 

Ifjúsági kategóriában hetedik helyezést ért el a Nemzetek Díja versenyszámban a Szuhai Péter – Lamborgini (8 hp), Alasztics Alíz - Chablis (9 hp), Dömse Tamás - Conquistador (13 hp), és Janik Anna Back Home (18 hp) összetételű Magyar Válogatott.

 

Ifjúsági Nagydíjban hetedik lett Alasztics Alíz – Concordia nyergében hibátlan alappálya és 4 hibapontos összevetés után. Dömse Tamás - Conquistador nyergében 4 hibaponttal a 17., Erdős Jázmin – Amazonnal 4 hibaponttal 21. helyen végzett.

 

Fiatal Lovas kategóriában a Nemzetek Díjában a magyar csapat ötödik helyezést ért el az alábbi lovasok részvételével: Hollé Sára – Clintus (24 hp, 5 hp), Weinhardt Virág - Chiclana (5 hp, 4 hp), Reisz Panna (9 hp, 4 hp), ifj. Lázár Zoltán – Füles (9 hp, 22 hp).

 

A Fiatal Lovas Nagydíjban a magyar lovasok közül legjobb helyezéseket Hollé Sára Clintus nyergében (4 hp) 8. és Weinhardt Virág Chiclana- val (4 hp) 9. helyezéseket érték el.

 

 

Zuidwolde EB, 2019. július 9-14.

 

Az Utánpótlás Európa Bajnokságra 15 lovassal érkeztünk, mindhárom korosztályban indítottunk csapatot.

 

Gyermek korosztályban a Magyar csapat 23 nemzet közül a második fordulóba jutva a 12-ik helyezést érte el.

Csapatban Kisgergely Kata – Achilleus (4 hp, 5 hp, 24 hp), ifj Szuhai Gyula – Casino Gold (4 hp, 0 hp, 18 hp), Törő Csongor – Chacco (4 hp, 0 hp, 5 hp), Kiss Lizanna – Gina Rosina V (0 hp, kiz, 0 hp) lovagolt.

 

Egyéniben Törő Csongor 33-ik helyen végzett, 1 hibaponttal lemaradva a döntőbe jutástól.

 

Ifjúsági kategóriában csapatban 21 nemzetből a 17-ik helyen végeztünk. Dömse Tamás – Conquistador (6.02 hp, 10 hp), Szuhai Péter – East Wind (7.5 hp, 5 hp), Janik Anna – Cash (8.96 hp, 9 hp), Alasztics Alíz – Concordia HB (5.94 hp, 13 hp).

 

Ifjúsági kategóriában Dömse Tamás 42-ik, Szuhai Péter 44-ik helyen végzett.

 

Fiatal Lovas kategóriában csapatunk 13-ik helyen zárt. Ifj. Lázár Zoltán – Barolo (6.3 hp, 13 hp), Weinhardt Virág – Chiclana (5.54 hp, 8 hp), Hollé Sára – Clintus (5.08 hp, 1 hp), Jármy Vince - Zeusz (13.93 hp, 14 hp).

 

Fiatal Lovas kategóriában Hollé Sára került a rendkívül nehéz döntőbe, ahol a 20-ik helyen végzett.

 

 

Samorin, 2019. augusztus 1– 4.

 

Az Utánpótlás Válogatott 2019. augusztus 1–4-ig a Samorinban megrendezésre kerülő CSIO versenyen szerepelt.

A Gyermek válogatott 5-ik helyen végzett a Nemzetek Díja csapatversenyben, ifj Szuhai Gyula – Le Royal (0 hp, 0 hp), Kiss Lizanna – Quipara Z (4 hp, 0 hp), Ferencz Dalma – Da Si Joly (8 hp, 0 hp), Gulyás Dominik – Ameko Cupido (8 hp, 0 hp).

Kiemelendő ifj Szuhai Gyula aki 12 évesen lovagolt dupla hibátlant Nemzetek Díja csapatversenyben és örömteli, hogy mind a négy lovasunk hibátlanul lovagolt a második fordulóban.

A Gyermek Nagy Díjban ifj Szuhai Gyula 9. (2 hp), Kiss Lizanna 12. (4 hp) helyen végzett.

 

Ifjúsági kategóriában csapatban 4. helyezést értük el. Szuhai Péter - East Wind (4 hp, 1 hp), Plavecz Szabrina - Aktus (13 hp, 16 hp), Janik Anna – Back Home (11 hp, 4 hp), Füzér Zsófia – Nekton Calido (kiz., kiz.).

 

Az Ifjúsági Nagydíjban Szuhai Péter lovagolt hibátlanul az alappályán. Az összevetésben 4 hibaponttal 5-ik helyen végzett. Füzér Zsófia 9-ik Janik Anna 11-ik helyen végzett, mindketten 1 hibaponttal az alappályán.

 

Fiatal lovas Nemzetek Díjában 2. helyezést ért el a Magyar csapat a Weinhardt Virág – Chiclana (0 hp, 4 hp), Jármy Vince – JB Koronaőr (9 hp, 4 hp), ifj Lázár Zoltán – Barolo (12 hp, 1 hp), Reisz Panna – Cortano (21 hp, 9 hp) összeállításban.

 

Fiatal lovas Nagydíjban Weinhardt Virág 4. és ifj Lázár Zoltán 5. helyezett lett hibátlan alappálya és összevetést követően. Jármy Vince 4 hibaponttal 7. helyet érte el.

 

 

Oglabbek, 2019. szeptember 6–9.

 

A Fiatal Lovas Válogatottunk a 2019-es teljesítményével bejutott a Nemzetek Díja sorozat Európai döntőjébe.

Az első napi Nemzetek Díja versenyszámban a 7. helyen záró csapatunk a második napon megrendezett Challenge Cup-ban harmadik helyezést ért el az alábbi összeállításban:ifj Lázár Zoltán – Falkyrie, Hollé Sára – Clintus, Weinhardt Virág – Equest Cha Cha, Jármy Vince JB Koronaőr.

A Nagydíj versenyszámban Jármy Vince Quirosával 4 hibaponttal a 11-ik lett.

 

 

Köszönjük a Magyar Utánpótlás Válogatott keret lovasainak az egész éves szorgalmas és eredményes munkáját, az edzők szakmai munkáját, a szülők és támogatók sportszerű segítségét!

 

 

Balatonvilágos, 2020. január 5.

 

Szebényi Dániel 2019 beszámoló

A szakbizottságban engem érintő témakörök közül egyértelműen a fiatal lovak bírálata, illetve versenyrendszerük időnkénti “igazítása” jelenti a legkomolyabb kihívást. A korosztályos lovak egész évi teljesítményének és a “szakági menedzselésnek” végső próbája a Tenyészverseny illetve a fiatal lovak világbajnoksága.

A kecskeméti helyszín jó választásnak bizonyult. Kitűnő körülmények között zajlott a fiatal lovak versenye. A Tenyészverseny pénzdíja 2019-ben jelentősen emelkedett.

Emelkedett a 4 éves kategória létszáma is, ami különösen örömteli, hiszen néhány évvel ezelőtt, a kategória bevezetésekor még alig volt induló. A magyar fiatal ló versenyrendszer helyes irányát jelzi, hogy a karrierjüket itt megkezdő lovak, a nemzetközi korosztályos versenyeken is jól teljesítenek, illetve most már jónéhány olyan lovat ismerünk, amely e rendszerben kezdett versenyezni és ért fel nemzetközi nagydíj szintig.

A fiatal lovak vb-jén idén is volt döntősünk, emellett pedig a többi ló is kiegyenlített, jó pályákat ugrott. Sajnos a rendezők évről-évre változtatják a részvételi feltételeket, ami az ő szempontjukból érthető, mert rengeteg a nevező, számunkra viszont mindig izgalmakat okoz, hiszen szeretnénk, ha minél több magyarországi ló indulhatna Lanakenben.

Bár éveken át szerveztünk továbbképzéseket stílusbíróknak és bemondóknak, úgy tűnt, hogy ezt különösebb eredmény nélkül tettük. Ám mostanra több olyan szakemberrel bővült a stílusbírói és bemondói stáb, akik az elmúlt évben kitűnő munkát végeztek.

A szokásoknak megfeleően 2019-ben is többszáz órányi lovasközvetítést láthattak az Eurosport nézői, remélhetőleg sok laikus a díjugratást még csak távolról kedvelő érdeklődőhöz is sikerült eljuttatni e szép sport különleges hangulatát