Nemzetközi Lovas Szövetség: a munka nem áll meg

Hírek

Bár a lovassportnak megálljt parancsolt a koronavírus világjárvány, a Nemzetközi Lovas Szövetségnél nem szünetel a munka. Az Igazgatótanács legutóbb videokonferencia során hozott meg egy sor fontos döntést a versenyek szervezésével, pénzügyi, humán- és állategészségügyi kérdésekkel kapcsolatban.

Az FEI korábban már meghozott egy sor döntést a koronavírus járvány kapcsán, például a Covid-19 miatt lemondott események bejelentési díjának lemondásáról, illetve költségcsökkentő intézkedéseket fogadtak el, melyek részeként az FEI dolgozóinak több mint fele dolgozik csökkentett munkaidőben, létszámstopot hirdettek, a halasztható projekteket pedig későbbi időpontokra tolják. Az FEI Igazgatótanácsa és Igazgatósága az április 14-15. között tartott videokonferencia során további határozatokat hozott és ezekről e-mailben tájékoztatta az egyes nemzeti szövetségeket:

Versenyek

  • Létrejöttek az EEF (European Equestrian Federation) és az IEOA (International Equestrian Organisers Alliance) képviselőit is magába foglaló szakágspecifikus munkacsoportok, amelyek a versenynaptár újratervezéséért felelősek és teljes jogkörrel rendelkeznek ezekben a kérdésekben.
  • Az Igazgatótanács megállapodott abban, hogy az Utánpótlás Európa-bajnokság megtartásáról vagy lemondásáról legkésőbb a naptárban meghatározott időpont előtt 10 héttel döntést hoznak. Ha az a határozat születik, hogy 2020-ban egy későbbi időpontban kerül megrendezésre, akkor sem kerülhet az iskolai szünidőn kívüli időpontra.
  • A felnőttek szóló 2021-es kontinentális bajnokságról szóló döntést később fogják közölni.
  • Az FEI vezetése tudomásul vette a Díjugrató Bizottság döntését, amely szerint az eredeti terveket követve 2021. január 1-jei határidővel, csak a Díjugrató Szabályzat 257.2.4 és 257.2.5 pontjában meghatározott bokavédők megengedettek minden korosztály számára.

Egészségügy

  • Lóinfluenza elleni vakcinázás: A testület jóváhagyja az Állategészségügyi Szabályzat VI. Mellékletének 23., 24. és 26. pontjának ideiglenes figyelmen kívül hagyását 2020. december 31-ig, mivel immunológiai szempontból ez nem jelent kockázatot alacsonyabb immunitás kialakulására a lóinfluenza ellen.
  • Póni mérés: Az Igazgatóság jóváhagyja az Állategészségügyi Szabályzat 1087.2. pontjának ideiglenes figyelmen kívül hagyását annak érdekében, hogy az újonnan (2020. január 1-jétől) nyilvántartásba vett pónik 2020. december 31-ig versenyezhessenek FEI magassági tanúsítvány nélkül. Kivéve: FEI European Pony Championships; FEI Jumping Nations Cup™ Youth Final; FEI Jumping Ponies Trophy Final. Ezen a három eseményre amennyiben megoldható, mérési lehetőséget biztosítanak a versenyt megelőzően.
  • Lovasok egészségvédelme: Az igazgatótanács felhatalmazta az FEI Orvosi Bizottságát egy olyan protokoll kidolgozására, ami a Covid-19 járvány után megrendezésre kerülő nemzetközi lovas események szervezői számára javasolt intézkedéseket tartalmazza.

Pénzügy

  • Az FEI Igazgatósága elfogadta a Tanács javaslatát, amely szerint eltekintenek a 2020. március 15. és az év vége között tartott események versenybejelentési díjától.
  • szervezési díjak csökkentéséről vagy azok eltörléséről szóló határozatot a FEI Igazgatótanácsának júniusi ülésére halasztották, amíg nem válik világossá, hogy 2020-ban hány rendezvényt lehet megrendezni.
  • 50%-kal csökkenti a Nemzeti Szövetségek 2020 évi tagdíját, illetve eltekint a késedelmi díjaktól, és meghosszabbítja az összes meglévő számla fizetési határidejét 30-ról 90 napra.
  • Kárpótolja az FEI.TV előfizetőit, mivel a platformon nincsenek élő közvetítések, és mindenki számára ingyenessé teszi a korábbi események megtekintését és egyéb szolgáltatásait.

A borítókép illusztráció. Fotó: FEI Dressage Nations Cup™ 2019 Compiègne, France, FEI/PSV J. Morel.

Forrás: RiderLine

Last modified: 2020-04-24